Your Voice: Willem II – Sigaren of ambitieuze FC?

55
2180
Foto: Toin Damen

Eerst even een korte intro: sommigen kennen mij wel, ik ben de Mos en eind jaren 90 ben ik neergestreken in Tilburg.
Ik kwam destijds om te studeren en kort daarna vond ik ook al snel de weg naar het Willem II stadion. Uiteindelijk ben ik ruim 11 jaar blijven plakken in Tilburg. In deze periode hebben we top jaren beleefd maar uiteraard ook hele sombere jaren.

Via wat omzwervingen in het buitenland ben ik nu woonachtig in Singapore. Ik volg de club nog steeds en het doet me heel goed om te zien hoe sterk de club nu leeft.

Joris heeft het aan het rechte eind toen hij zei dat hij de club verder wil professionaliseren. Op bestuurlijk en huishoudelijke vlak, en natuurlijk ook op het financieel vlak. Gezien de huidige successen en de hype rond de club moeten we vooral commercieel gezien stappen kunnen maken. In een recent artikel op Tilbo las ik dat de club nu moet ‘doorpakken’ en daar ben ik het volledig mee eens.

De supporters geven het goede voorbeeld en zorgen met unieke en creatieve acties voor een uitzinnige voetbal sfeer (uit en thuis). Zij hebben de Club op een hele positieve wijze op de kaart gezet. Zo sterk zelfs dat er momenteel veel nationale en internationale media aandacht is voor onze club, de Kingzine, Kingside en andere betrokken supporters groeperingen. Hier moet het bestuur op inhaken en van profiteren met het oog op marketing, sponsoring en commerce.

Dé Club van Tilburg
Zoals we allemaal weten startte de club als Tilburgia FC, maar die naam veranderde snel in Willem II. Destijds een club voor de industriëlen, tegenwoordig is Willen II van iedere Tilburger, voor iedere Tilburger. En dat is zichtbaar en voelbaar op de tribune. Je vindt er tegenwoordig een ware dwarsdoorsnede van onze hedendaagse maatschappij.

Een radicale suggestie – (internationale) branding & uitstraling
Ondanks dat de Club is vernoemd naar een koning van weleer, heb ik altijd moeite gehad met de naam Willem II. Wellicht heb ik te veel negatieve herinneringen aan die gare sigaren… Alle gekheid op een stokje, mijn inziens klinkt Willem II niet overtuigend als een ‘merk naam’ voor een ambitieuze voetbal club. Ik denk dus dat de huidige naam ons limiteert mbt commerciële groei mogelijkheden niet alleen in het binnenland maar met name in het buitenland.

Hier tegenover staat TILBURG, dat staat als een huis en klinkt sterk en stoer (kerels). Ik weet dat dit heel gevoelig ligt, maar wellicht een naam als FC Tilburg of -om het toch enigszins nostalgisch te maken- Tilburgia FC heeft volgens mij veel meer potentie als ‘merk naam’ van een voetbal club dan Willem II.

Om dit (op amateuristische wijze) te testen heb ik 25 bevriende voetbal supporters gevraagd uit binnen- en buitenland (Nederlanders, Engelsen, Duitsers, Amerikanen, Italianen, Maleisiërs, Singaporezen) welke naam zij liever zien/horen voor een voetbal club; Willem II of Tilburgia FC (of FC Tilburg).

Hier een greep uit de feedback:
Zoals te verwachten is, is Willem II moeilijk uit te spreken zodra je buiten Nederland komt. Er is overigens in de naam geen directe verwijzing dat het een voetbal club betreft dus dat schepte onduidelijkheid. Enkele buitenlanders snappen de ‘II’ niet in de huidige naam omdat dat normaal gesproken gebruikt wordt om het tweede elftal van een club aan te duiden. Dus er heerst vooral verwarring omtrent de naam en waar het voor staat.
In conclusie, 24 kozen voor Tilburgia FC (wellicht FC Tilburg) omdat het duidelijk is en powerful klinkt. Het bekt heel lekker en klinkt als een echte traditierijke (volks) voetbal club.

Met mijn betoog suggereer ik niet om de naam Willem II totaal over boord te gooien, maar deze te gebruiken in een ander verband met de club (behoud de naam van het stadion, wellicht de naam van de voetbal academie, het internationale jeugd toernooi, etc).

Ik weet dit is een radicaal idee is dus ik ben benieuwd naar de reacties, positief en negatief.

Groeten,
De Mos.

nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Danny Schenkel
Gast
Danny Schenkel

Met alle respect, maar wat een gekwats. Ik heb zelf ook veel internationale, voetbal liefhebbende, vrienden. (duisters, Engelse en fransozen) En juist alle vinden het mooi dat er nog clubs als Willem II zijn, die een naam dragen met een verhaal. Wie van ons heeft nou niet met trots op een verjaardag of in het cafe verteld dat Koning Willem II van Tilburg hield, ”hier adem ik vrij” zei, en dat de club, ook na 125 jaar nog steeds een eerbetoon is aan die liefde van de toenmalige Koning. Iedereen die dit verhaal hoort vindt het mooi. Daarnaast is onze… Lees verder »

Nicole
Gast
Nicole

Gij bent nie himmel goed volgens men?!…😂🔴⚪🔵💪

RoemenGlorieVakE
Lid
RoemenGlorieVakE

Ah, de ‘modern football’ gedachte. Je eigen identiteit en ziel opgeven voor de commercie. De naam Willem II staat juist voor klasse, historie, traditie en is uniek ten opzichte van de talloze FC [Stad] clubs. Dat is een onderscheidende eigenschap van onze club die, net zoals het rood-wit-blauwe shirt, ook de volgende 123 jaar zo moet blijven. En als er dan toch iets moet veranderen, dan mag die bolle Willem-Alexander ons bij het volgende jubileum onderhand wel het predikaat ‘Koninklijke’ Willem II geven.

Arne
Gast
Arne

Mafkees

patriekolorus
Lid
patriekolorus

Ja en laten we naast de naam ook in de kleuren van Tilburg gaan spelen. Blauw en geel! En laten we meteen ook een kruikenzeiker in ons logo verwerken!

Dat is lekker herkenbaar voor mensen uit Amerika en Azië. En natuurlijk ook nog even aan de KNVB vragen of we onze wedstrijden op zondagnacht af kunnen werken zodat de Chinezen fijn s’middags onze wedstrijden live kunnen volgen en er niet s’nacht voor op hoeven staan.

Prima plan De Mos!

Mark Farrington
Gast
Mark Farrington

Wat kan mij het schelen dat ze het niet kunnen uitspreken in Singapore e.o.

Je bent duidelijk geen supporter

Vakkie C
Gast
Vakkie C

WILLEM II TILBURG, wa snapte niet?

Ome Joop
Lid
Ome Joop

Je bent een boerenlul als je niet normaal op een your voice kan reageren !

forza013
Gast
forza013

Het lijkt me een uitstekend idee…..om alle mensen die De Mos als forumnaam, achternaam of wat dan ook hebben – of je nu Aad, Richard of Piet heet – een algeheel spraakverbod op te leggen zodat de normale mensen niet lastig worden gevallen met achterlijke en onnozele teksten of ideeën. Fijn weekend!

Tilburg Till I Die
Lid

Wat een ongelofelijk kut idee.

Stino1896
Lid
Stino1896

Gelukkig is meneer de Mos geen supporter van Dnjepr Dnjepropetrovsk

Hoezo krijgt meneer de Mos een podium met zon kwatsverhaal zeg… tis echt komkommertijd met die interlands zeker

Robin V
Gast
Robin V

Moeten we dit echt serieus nemen? Als iets juist niet commercieel is, is het wel om je clubnaam te veranderen. Stel je nou eigenlijk voor om ons traditionele clublied ook maar gelijk te vernieuwen in een Commerciële Dance Remix aangeziende naam Willem II in ons clublied voorkomt? Wat interesseert het mij nou weer dat andere clubs onze naam niet goed uitspreken, dat is juist een charme.

Tom
Lid
Tom

Appetjoek

Robby
Lid
Robby

Of je laat het gewoon zo staan en doordat die II wat vraagtekens oplevert gaan mensen er over praten en juist dat is wat je wil als je in een hele grote bak met clubs moet opvallen.

Er zijn gamers die met Fifa en FM juist met Willem II gaan spelen vanwege de naam. Dus ik denk dat je door uniek te zijn juist heel veel aandacht gaat krijgt.

Breinbreker
Lid
Breinbreker

Wat gebruikt u meneer de Mos? Dat spul moet ik ook hebben. Voor altijd Willem ll en niet anders.

Queen Maxima
Gast
Queen Maxima

Jaren geleden verbleef ik voor mijn studie een periode in Schotland. Natuurlijk ging het in de pub vaak over voetbal en als ik dan Willem II ( William The Second) als mijn favoriete club noemde, vond men dat heel mooi. Conclusie: Wees trots op deze bijzondere naam!!!

vakkieB
Lid
vakkieB

Opmerkingen zoals “kom nooit meer terug” of “gelul” daar ben ik het niet mee
eens. Uit een ver land komt dhr de Mos met ideeën. Uit een ver land
is er iemand die ons clubke op de voet probeert te volgen. Roept bewondering op.
Ik ben het met dhr de Mos overigens niet eens. Willem II is verbonden aan ons Tilburg
en andersom. Geen goed idee dus. Naam FC Tilburg is geen optie, is reeds fusieclub.
Niettemin heer de Mos, dank voor uw inbreng maar uw voorstel gaat het niet worden
vrees ik. Blijf ons clubke volgen.

Rocky B
Gast
Rocky B

‘Keloel’ zei een wijs man ooit, hier sluit ik me volledig bij aan. Voor de jongeren: deze trainer bedoelde ‘gelul’ wink

Captain Howdy
Lid
Captain Howdy

Willem II en nie aanders! en die II, mooi toch als we af en toe Europees spelen en ze ons onderschatten omdat ze denken tegen het tweede te spelen. bovendien, hoe mooi was het score bord in 2003 intertoto; Willem tegen Wil…..

faf85
Lid
faf85

Adios de mos… En kom vooral niet meer terug.. wij zijn willem II ole

M@k@S
Lid
M@k@S

Ik zeg Royal Tilburg FC

Ronnie Reniers
Lid
Ronnie Reniers

Willem II, de mooiste en meest authentieke club van Nederland! Gelukkig geen FC Tilburg, satellietclub van Chelsea, spelend in de Interpolis Arena, in een fluoriserend shirt, op kunstgras.

Dan doen we het maar met een kleinere begroting en zo nu en dan een tegenslag.

Toine from Pepperstreets
Lid
Toine from Pepperstreets

Zo ist Ronnie, nie aanders

sam7366
Lid
sam7366

De Mos, Wat ben je toch een gekkie

jimvanfessem
Lid
jimvanfessem

Goed verhaal, doen we niks mee.

KoenDK
Gast
KoenDK

Nooit.

JVS
Lid
JVS

Snap je punt. Echter, ik ben regelmatig in het buitenland (Spanje, Griekenland, Italië..) en wanneer ik in mijn Willem II shirt loop, spreken mensen mij wel eens aan met “Willem”. Denk dat dit internationaal ook logischer is om opgepakt en uitgesproken te worden. Dan is een naamsverandering sowieso niet nodig.

Poppels
Lid
Poppels

Dat kan hij niet weten in Singapore en geen echte kruik maar er is al 300 jaar voetbalgeschiedenis gebundeld in een nieuwe club: FC Tilburg dus die naam gaat het zowiezo niet worden!

Forza Willem II
Lid
Forza Willem II

Slecht idee want het is

🎶Sja-la-la-la-la… 0
Sja-la-la-la-la… 1
Sja-la-la-la-la… 3

Wij zijn Willem II🎶

🎶En Tilburg Tilburg schijt aan iedereen🎶

Rood Wit Blauw
Lid
Rood Wit Blauw

En dan tegen FC-Bavaria uit Breda…Nee laat maar.

Zekur
Lid
Zekur

Aangezien Willem II voor 99,99% binnenlandse activiteiten heeft (en dat blijft nog wel even zo denk ik) heeft je voorstel geen nut. Elke Nederlander kent Willem II namelijk als voetbalclub, en juist die prachtige en Koninklijke traditie met de kleuren van de Nederlandse vlag, maakt Willem II zo mooi en uniek. Ook dat kan commercieel en marketingtechnisch volledig worden uitgenut!