Your Voice: Willem II – Sigaren of ambitieuze FC?

55
2257
Foto: Toin Damen

Eerst even een korte intro: sommigen kennen mij wel, ik ben de Mos en eind jaren 90 ben ik neergestreken in Tilburg.
Ik kwam destijds om te studeren en kort daarna vond ik ook al snel de weg naar het Willem II stadion. Uiteindelijk ben ik ruim 11 jaar blijven plakken in Tilburg. In deze periode hebben we top jaren beleefd maar uiteraard ook hele sombere jaren.

Via wat omzwervingen in het buitenland ben ik nu woonachtig in Singapore. Ik volg de club nog steeds en het doet me heel goed om te zien hoe sterk de club nu leeft.

Joris heeft het aan het rechte eind toen hij zei dat hij de club verder wil professionaliseren. Op bestuurlijk en huishoudelijke vlak, en natuurlijk ook op het financieel vlak. Gezien de huidige successen en de hype rond de club moeten we vooral commercieel gezien stappen kunnen maken. In een recent artikel op Tilbo las ik dat de club nu moet ‘doorpakken’ en daar ben ik het volledig mee eens.

De supporters geven het goede voorbeeld en zorgen met unieke en creatieve acties voor een uitzinnige voetbal sfeer (uit en thuis). Zij hebben de Club op een hele positieve wijze op de kaart gezet. Zo sterk zelfs dat er momenteel veel nationale en internationale media aandacht is voor onze club, de Kingzine, Kingside en andere betrokken supporters groeperingen. Hier moet het bestuur op inhaken en van profiteren met het oog op marketing, sponsoring en commerce.

Dé Club van Tilburg
Zoals we allemaal weten startte de club als Tilburgia FC, maar die naam veranderde snel in Willem II. Destijds een club voor de industriëlen, tegenwoordig is Willen II van iedere Tilburger, voor iedere Tilburger. En dat is zichtbaar en voelbaar op de tribune. Je vindt er tegenwoordig een ware dwarsdoorsnede van onze hedendaagse maatschappij.

Een radicale suggestie – (internationale) branding & uitstraling
Ondanks dat de Club is vernoemd naar een koning van weleer, heb ik altijd moeite gehad met de naam Willem II. Wellicht heb ik te veel negatieve herinneringen aan die gare sigaren… Alle gekheid op een stokje, mijn inziens klinkt Willem II niet overtuigend als een ‘merk naam’ voor een ambitieuze voetbal club. Ik denk dus dat de huidige naam ons limiteert mbt commerciële groei mogelijkheden niet alleen in het binnenland maar met name in het buitenland.

Hier tegenover staat TILBURG, dat staat als een huis en klinkt sterk en stoer (kerels). Ik weet dat dit heel gevoelig ligt, maar wellicht een naam als FC Tilburg of -om het toch enigszins nostalgisch te maken- Tilburgia FC heeft volgens mij veel meer potentie als ‘merk naam’ van een voetbal club dan Willem II.

Om dit (op amateuristische wijze) te testen heb ik 25 bevriende voetbal supporters gevraagd uit binnen- en buitenland (Nederlanders, Engelsen, Duitsers, Amerikanen, Italianen, Maleisiërs, Singaporezen) welke naam zij liever zien/horen voor een voetbal club; Willem II of Tilburgia FC (of FC Tilburg).

Hier een greep uit de feedback:
Zoals te verwachten is, is Willem II moeilijk uit te spreken zodra je buiten Nederland komt. Er is overigens in de naam geen directe verwijzing dat het een voetbal club betreft dus dat schepte onduidelijkheid. Enkele buitenlanders snappen de ‘II’ niet in de huidige naam omdat dat normaal gesproken gebruikt wordt om het tweede elftal van een club aan te duiden. Dus er heerst vooral verwarring omtrent de naam en waar het voor staat.
In conclusie, 24 kozen voor Tilburgia FC (wellicht FC Tilburg) omdat het duidelijk is en powerful klinkt. Het bekt heel lekker en klinkt als een echte traditierijke (volks) voetbal club.

Met mijn betoog suggereer ik niet om de naam Willem II totaal over boord te gooien, maar deze te gebruiken in een ander verband met de club (behoud de naam van het stadion, wellicht de naam van de voetbal academie, het internationale jeugd toernooi, etc).

Ik weet dit is een radicaal idee is dus ik ben benieuwd naar de reacties, positief en negatief.

Groeten,
De Mos.

55 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments