Your Voice: Willem II is van iedereen, voor iedereen

52
3245
Foto: Toin Damen

Sterling. Lukaku. Balotelli. Bepaalde spelers bij de Engelse nationale ploeg in Bulgarije. Onze eigen Isak in het shirt van zijn land. En sinds dit weekend Mendes Moreira.
Slechts een kleine greep uit de lange lijst van voetballers die slachtoffer zijn van racistische spreekkoren van de tribunes.

De woorden en liederen die gebruikt worden zijn weerzinwekkend. Van sarcastische liedjes over Zwarte Piet tot oerwoudgeluiden.
En van kwetsende scheldwoorden tot een Hitler-groet, in sommige stadions en landen zelfs massaal.
Na de gestaakte wedstrijd bij FC Den Bosch, is er landelijk veel aandacht voor racisme op en rond de amateurvelden en stadions van betaald voetbal organisaties.
Voor ons als club en trouwe supportersschare een moment om ons ook samen uit te spreken: Er is geen plek voor racisme!
Niet in de samenleving, niet in de voetballerij, en al helemaal niet bij ons Willem II.

Ik ben trots om te zeggen dat er bij Willem II nauwelijks een wanklank te horen is. Maar als jarenlange bezoeker van de Kingside, heb ik helaas ook op onze tribunes nog wel eens een racistische kreet gehoord.
“K*nkeraap.” “K*nkerneger.” “Ebola-lijer.” Helaas zijn het scheldwoorden die ik niet zelf heb verzonnen, maar ‘geleerd’ op de Kingside.
Gelukkig bij uitzondering geroepen door een enkeling en nooit met bijval. En ik durf zélfs te geloven dat de personen in kwestie dit zichzelf vaak horen roepen in een vlaag van adrenaline, spanning, frustratie en opwinding.
Maar dit mag nooit een excuus zijn.
Wij houden van alle spelers die onze clubkleuren verdedigen. Wij omarmen Jatto Ceesay zoals Sami Hyypia en wij houden van Papa Sanou zoals van Arjan Swinkels.
En zoals wij geen onderscheid maken tussen onze helden, horen we datzelfde respect uit te dragen aan onze tegenstanders. Van welke kleur dan ook.

De overheid, KNVB, BVO’s en andere organisaties zullen over elkaar heen vallen om te roepen wat er beter moet en hoe.
Maar het uitbannen van racisme begint op de tribune, waar wij elkaar als supporters aanspreken en een statement te maken tegen dit gedrag.
Schelden op huidskleur, of die vreselijke ziekte die vaak wordt verweven met dit soort scheldwoorden, is op geen enkele manier goed te praten.
Juist nu het slechts bij uitzondering geroepen wordt door een enkeling, is het een mooie kans om enige vorm van racisme meteen de kop in te drukken.
Zodat wij én alle 22 spelers op het veld nooit geconfronteerd worden met racisme in het Koning Willem II stadion, zoals afgelopen weekend in Den Bosch.
Willem II is van iedereen, voor iedereen. Ongeacht huidskleur, afkomst, wat dan ook.

Deklat

52
Reageer op dit artikel

avatar
 
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
14 Discussie draadjes
38 Discussie antwoorden
1 Volgers
 
Meest gereageerde discussie
Populairste dicussies
29 Gereageerd
DirrukDirrukRobbyRood Wit en Blauw20013 Recent gereageerd
  Abonneren  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Nummer_Tien
Gast
Nummer_Tien

Prima stuk Deklat. Hoop dat iedereen dit ook oprecht begrijpt en ook realiseert wanneer men vol adrenaline op de tribune staat. I know het was een verschrikkelijke kwal en het is al langer geleden, maar ook bij ons op de tribunes zijn dergelijke nummers gezongen:
https://youtu.be/Ty9KFmERQtU

Dirruk
Lid
Dirruk

@Nummer_Tien, Slecht voorbeeld. Voetbal is emotie en als een speler van de tegenstander zich op wat voor manier dan ook “misdraagt” dan kan hij verwachten dat er gereageerd wordt vanaf de tribune. Sinou is dan een schapenneuker, Ten Rouwelaar is dan “Bassie” of een kutrooie, Verhoeven is een dikke die niet vies is van een kroket en scheidsrechters zijn dan standaard homo’s of hun moeder is publieke vrouw. Dat heeft verder niks met racisme te maken, net zoals het schelden met zwarte Piet of kut neger niet direct opgepakt hoeft te worden als racisme. Worden er herhaaldelijk oerwoudgeluiden gemaakt naar… Lees verder »

Edwin
Gast
Edwin

Als kutneger geen racisme meer is, dan weet ik het ook niet meer.

Dirruk
Lid
Dirruk

@ Edwin,

Vraag eens aan een neger of ie het erg vindt dat je hem neger noemt en hij zal antwoorden “ik ben toch een neger” dus zet er kut voor en het is racisme?

Dirruk
Lid
Dirruk

@Edwin,

Kijk ik net op teletekst ( pagina 111 om 16.04 ) en zie ik een bericht dat het OM vindt dat na bestudering van de beelden is gebleken dat de FC den Bosch fan geen Hitlergroet heeft gemaakt.

Vervolgens staat er;

Het duel werd zondag stilgelegd toen in het stadion oerwoudgeluiden en enkele Sinterklaasliedjes klonken, terwijl een zwarte Excelsior-speler aan de bal was.

Als neger als racisme wordt gezien ben ik benieuwd wat je vindt van zwarte. Zet er allebei eens kut voor?

Forza Willem II
Lid
Forza Willem II

Nederlandse profclubs willen actie: wedstrijden één minuut onderbroken’ Tijdens de hervatting van de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie zal naar alle waarschijnlijkheid stil worden gestaan bij de gebeurtenissen tijdens FC Den Bosch-Excelsior van zondagmiddag. Vrijdag, zaterdag en zondag staan er negentien betaald voetbalwedstrijden op het programma, die naar verwachting gedurende één minuut onderbroken worden. Met deze actie willen de Eredivisie CV en de Coöperatie Eerste Divisie aandacht vragen voor de strijd tegen racisme. Volgens het Algemeen Dagblad en NH Nieuws hebben alle Nederlandse profclubs inmiddels een voorstel ontvangen van de beide belangenverenigingen. ‘Door een statement te maken in het veld… Lees verder »

Gewoon Dennis
Gast
Gewoon Dennis

Vruuger, lang geleden zat er 1 Surinaams ménneke bij mij op de kleuterschool. Dat kende we alleen maar van de televisie serie Webster (voor de heel oud gediende onder ons). Zo noemde we hem dus ook. Was dat toen racistisch? Ik weet het niet, ik neig naar nee. Was voor mij vergelijkbaar als Rooie, Schele, Bolle etc. Pesterijen die je nu je ouder bent als vrij triest bestempelt, maar wat er wellicht bij het voetbal, met volle adrenaline er wellicht nog uit kunt floepen en wat totaal niet te vergelijken is met kk zwarte, kk aap (etc.) waar ik toch… Lees verder »

Poppels
Lid
Poppels

Dat komt omdat er een kleine groep heel erg gehoord wil worden. Waarom is schele niet erg? Dikke? Rooie? Bolle? Omdat die mensen er vaak niet zo’n punt van maken!

Captain Howdy
Lid
Captain Howdy

dat mensen er geen punt van maken wil niet zeggen dat het hun niet kwetst, waarom komen bully’s er vaak mee weg? omdat mensen bang zijn tegen ze op te staan! lijkt voor veel mensen een ver van mijn bed show totdat je kind na de eerste dag op school met bril huilend thuiskomt omdat ze schele of brillenjood genoemd wordt….

Poppels
Lid
Poppels

Misschien moet iedereen weer wat ballen laten groeien, die zaten vroeger standaard op mensen maar heb het idee dat ze weg gehaald zijn omdat ze er niet meer toe deden.

Gewoon Dennis
Gast
Gewoon Dennis

Daarom zeg ik ook dat je vaak (ik wel) dergelijke pesterijen op latere leeftijd als vrij triest beschouwt, echter dat dit dan niet gelijk wil zeggen dat het ook racisme is.

Het zou natuurlijk raar zijn dat je iemand met een donkere huidkleur niet kunt pesten (los van de vraag of dat tof/goed/leuk is) zonder dat het rasisme is.

Edwin
Gast
Edwin

Niemand is ooit als schele geweigerd in een kroeg, of als dikkerd in een sportwagen gecontroleerd. Dit zijn appels en peren.

ETAHRWB
Gast
ETAHRWB

Wat wil je nou zeggen Edwin?Ik ben geweigerd vruuger door pino bij the talk omdat ik sportschoenen aanhad!

Edwin
Gast
Edwin

En de week erop ging je of ergens anders heen, of deed je andere schoenen aan. Hoe zie je dat voor je als je donker bent? De week erop je gezicht wit schminken?

ETAHRWB
Gast
ETAHRWB

Denk dat je overdrijft nu….we moeten niet doorslaan hè waarmee ik niks wil bagataliseren!!

Edwin
Gast
Edwin

Misschien. Maar mijn punt slaat ook meer op Poppels. Die onder dit racismestatement het nodig vindt om te zeggen dat Surinamers die uitgemaakt worden voor zwarte, aap, etc, maar “Een paar ballen moeten groeien”. Zijn maat met rood haar heeft ie namelijk ook wel eens voor rooie uitgemaakt.

Poppels
Lid
Poppels

Ik ben die met rooi haar… touché!

Tofting
Gast
Tofting

Mooi stuk, van harte mee eens

Michiel van Dorst
Gast
Michiel van Dorst

Mooi stuk, van harte mee eens.

vakkieB
Lid
vakkieB

Het laatste wat ik zou willen is dat onze club zo genoemd(vernoemd) wordt
als FC den Bosch. Tot op CNN toe wordt er aandacht aan geschonken.
Niet alleen overkomt den Bosch dit. In andere Europese landen komt dit
ook voor. Uitbannen die handel. Streng straffen. Nederlands voetbal staat op z’n kop.
Iedereen heeft een mening. Bespaar ons deze ellende aub!!

marianobombarda
Lid
marianobombarda

Ik denk dat elk weldenkend mens tegen racisme is. Daarom denk ik ook dat iedereen het erover eens is dat wat er gebeurd is in Den Bosch niet kan. Alleen vind ik dit politiek correct verhaaltje een beetje onzin. Er zit volgens mij een groot verschil tussen een speler/scheidsrechter middels spreekkoren en/of oerwoudgeluiden onheus bejegenen en het gebruiken van een scheldwoord uit emotie doordat een speler van de tegenstander een vieze overtreding maakt. Ik denk dat 90% van ons allemaal wel een scheldwoord heeft gebruikt door iemands uiterlijk; “rooie teringlijer“ bij een roodharige scheidsrechter, ”vuile vetzak” bij een dikke speler… Lees verder »

Marcel Valk
Gast
Marcel Valk

Volgens mij heb je dat zelf in de hand. Als jij iemand een keer uitscheldt voor klootzak, zal niemand je op de schouder tikken. Klootzakken lopen er namelijk genoeg op de velden. Als je iemand “kut zwarte” noemt, lijkt het me niet meer dan normaal dat iemand je aanspreekt. Volgens mij is dat ook de boodschap van dit prima stuk.

Als je geen racistische intentie hebt, is het toch ook niet moeilijk om een woord te kiezen wat niet racistisch van aard is?

marianobombarda
Lid
marianobombarda

Als je mijn verhaal goed hebt gelezen constateer ik enkel dat het gebeurd, in heel Nederland. Ik zeg daarbij ook dat het de schoonheidsprijs niet verdiend. Iemand uitschelden om zijn of haar uiterlijke kenmerken maakt je nog geen racist. Alleen ik vind het hypocriet en politiek correct om massaal in opstand te komen als er iets over iemand huidskleur wordt gezegd, maar wanneer er gescholden wordt met “vetzak” , “rooie kutmongool” of “hoerenjong” dit klaarblijkelijk minder erg is. Enkel wanneer het over huidskleur gaat komt die massale verontwaardiging, terwijl ook andere scheldwoorden zoals je zelf noemt, “ klootzak”, ook als… Lees verder »

Captain Howdy
Lid
Captain Howdy

Uiteindelijk gaat het er niet of wij als uitdeler iets wel of niet naar vinden, het gaat er om hoe de ontvanger het voelt, of dat nou een rooie, dikke (ik) schele of iemand met een andere kleur is, beetje inleven helpt, iemand kankerlijer toeroepen krijgt toch een hele andere lading als je naasten deze ziekte krijgen en ziet wat het aanricht. beetje nadenken, beter inleven en als er gescholden moet worden het oude (traditie) Hi Ha Hondenlul maar weer tevoorschijn halen….

Barry
Gast
Barry

Off topic; de commentator blijft Willem II maar noemen als het Frenkie, Virgil en Wout betreft. Goede reclame voor de jeugdopleiding.

UNITED
Lid
UNITED

Rot toch op man. 1 incident en heel het land staat op zijn kop. Ik heb nog nooit iemand zulke teksten horen zeggen bij Willem II. I.p.v. dit politiek correctie zielige kutstukje kun je zo iemand beter gewoon meteen de gracht in tyfen.

rijdenderechter
Gast
rijdenderechter

Mooie gedragscode! Iedere pro-zwarte Piet supporter de gracht in. Dan zal het in de gracht snel zwart van de mensen zien ben ik bang.

Rijdenderechter
Gast
Rijdenderechter

Feit is dat onder “fanatieke voetbalsupporters” in NL veel fanatieke pro-zwarte Piet mensen zitten waarbij vaak ook sprake is van aanpalend ordinair racisme. Neem de harde kern van PSV en ook onze eigen KS79 die op schandalige en belachelijke wijze vorig jaar heeft opgetreden tegen een demonstratie van KOZP waarbij precies dezelfde geluiden en racistische uitingen naar boven kwamen als nu in het nieuws zijn, staat allemaal op YouTube. Ik vind dat Willem II best verder mag gaan met distantiëren en dat er ook onder de eigen aanhang weleens wat meer discussie hierover mag plaatsvinden over racisme en hoe je… Lees verder »

DelanoH
Gast
DelanoH

Eigenlijk wil je precies hetzelfde zeggen begrijp ik? Als iemand zulke teksten uit mag hij de gracht in.

Ben het met je eens dat de massale verontwaardiging een beetje hypocriet is. Maar als we nou afspreken dat we elkaar corrigeren en anderen helpen als ze iemand aanspreken op zulk gedrag, vind ik het best.

ETAHRWB
Gast
ETAHRWB

Klopt wel wat united zegt mss ander taal gebruik ha ha!maar als er een keer een belg pool roemeen duitser of wie dan ook eens wat naar zijn hoofd krijgt hoor je er niks over; sinds dat die kozp ellende er is wordt er wel heel snel over racisme gesproken!

En die paar randdebielen bij Den Bosch zijn natuurlijk niet de maat om zo panisch te reageren alsof wij in een land als Italië leven of 1 of ander oost Europees land daar heerst pas racisme!

INHKN👊🏻

Captain Howdy
Lid
Captain Howdy

Juist om te voorkomen dat we afglijden naar het niveau van Italië of Oost Europa is het goed om het nu een halt toe te roepen! probleem is dat ook op de tribunes veel na-aap gedrag gebeurt en er zitten bij elke club wel luitjes op de tribune die denken dat het grappig is en het na gaan doen, net zoals liedjes geleend worden van andere aanhang. beoordeel en behandel mensen zoals je zelf behandelt wil worden….

Een club een stad❤️
Gast
Een club een stad❤️

Zwart of wit, moslim/jood/christen geen geloof, turk chinees antiliaan hollander marokkaa. In Tilburg is er geen plaats voor racisme een club en een stad. Met zn allen achter de club. Tricolores till i die❤️

Highway Patrolman
Lid
Highway Patrolman

Helemaal mee eens.

Jupkep
Gast
Jupkep

Ongeacht sexuele geaardheid…

bertje
Gast
bertje

Yes. En hoewel het zo lekker in de mond ligt zouden we toch ook het ‘alle naccers zijn homo’s’ een keertje moeten herevalueren

bertje
Gast
bertje

Gelukkig hoeven we het de komende jaren toch niet te zingen :’)

Vak cn
Gast
Vak cn

Helemaal eens met dit stuk hoor, al was de hitler groet op de fcdb tribune meer een wegwerpgebaar dat werd opgeblazen door de media. Maar laten we nou niet doorslaan he..!

Poppels
Lid
Poppels

Ik wilde ook deze opmerking maken. Die gast heeft geen groet gebracht, het zag er ongelukkig uit maar hier was zeker geen spraken van!

Sjef hakkenbijl
Gast
Sjef hakkenbijl

De waarheid mag gezegd worden

UNITED
Lid
UNITED

homo gespot

Vak M
Gast
Vak M

Zo zielig dit. En dat Tilbo dit toe laat. Ban deze gast aub.

Maar hij zal wel een vriendje zijn hier. Zo schijnheilig.

Ome Joop
Lid
Ome Joop

ZIJ zijn anders geaard, het zijn geen hetero’s, heel Breda is rosé…..

ETAHRWB
Gast
ETAHRWB

Waarom bertje?we moeten niet doorslaan hè!!

Sylla Forever
Gast
Sylla Forever

Absoluut mee eens. Ik heb lang getwijfeld of ik dit hier zou benoemen, maar het blijft voor mij als homosexuele Willem II supporter (ja, ze bestaan) uiterst pijnlijk om letterlijk iedere keer dat ik een wedstrijd bezoek homofobe opmerkingen en/of spreekkoren te horen. En welliswaar is er nog altijd geen enkele profvoetballer uit de kast gekomen, dat betekent zeker niet dat ze ook allemaal hetero zijn.

bertje
Gast
bertje

@Sylla Forever, Goed dat je het in ieder geval nu uitspreekt, angst om veroordeelt te worden zou je nooit moeten weerhouden van het benoemen van dit soort zaken. Maargoed, ik heb makkelijk praten als heteroseksuele blanke man met een prima inkomen.. Ik weet nog goed dat ik op 15-jarige leeftijd in het vuur van de wedstrijd de scheidsrechter een aantal keer voor homo uitmaakte, om na de wedstrijd te zien hoe mijn buurman zijn buurman een kus gaf. De schaamte van die ervaring heeft me gelukkig doen inzien dat zulke dingen niet uit mijn mond horen te komen. En ik… Lees verder »

Rood Wit Blauw
Lid
Rood Wit Blauw

Volwassen en goed verhaal bertje..Alleen wat heeft in deze contekst je inkomen met het onderwerp te maken ?? Zie even het verband niet.

20013
Lid
20013

Eens als mede gay Willem II fan! Ik ben er inmiddels gelukkig al heel lang over heen dat ik homofobe scheldwoorden of spreekkoren of homoverwijzingen naar Breda persoonlijk neem. Desondanks hoop ik wel dat het een keer ophoudt en we wat minder infantiele liedjes weten te verzinnen over NAC en het niet maar blijven zingen omdat ‘het zo lekker bekt’.

Robby
Lid
Robby

Tja dit was wel te verwachten dat dit een keer aanbod zou komen. Overigens ken ik een gay Willem II fan die dit nummer uit volle borst altijd meezingt maar snap heel goed dat er ook fans zijn die hier wat meer moeite mee hebben. De nummers richting NAC zouden op dat vlak wel aangepast mogen worden inderdaad. We hebben voorlopig even de tijd om hier iets ludiekers voor de bedenken.

20013
Lid
20013

Onder de gays die ik ken wordt ook heel verschillend gedacht over dit soort onderwerpen, zoals bijvoorbeeld over de uitspraken van Johan Derksen (waarover ik de ophef zelf nogal overdreven vond). Zoals ik al schreef raken homogerelateerde opmerkingen en liedjes mij al lang niet meer (al zing ik zelf niet meer mee als ik op de KingSide sta, heb me er ook zeker schuldig aan gemaakt), maar het kan best wel heftig zijn voor vooral die mensen die nog worstelen met hun geaardheid. Anno 2019 is het überhaupt achterlijk dat homo nog als scheldwoord wordt gebruikt en voor velen synoniem… Lees verder »

Barry
Gast
Barry

Goed gesproken!