Your Voice: Willem II is van iedereen, voor iedereen

52
3351
Foto: Toin Damen

Sterling. Lukaku. Balotelli. Bepaalde spelers bij de Engelse nationale ploeg in Bulgarije. Onze eigen Isak in het shirt van zijn land. En sinds dit weekend Mendes Moreira.
Slechts een kleine greep uit de lange lijst van voetballers die slachtoffer zijn van racistische spreekkoren van de tribunes.

De woorden en liederen die gebruikt worden zijn weerzinwekkend. Van sarcastische liedjes over Zwarte Piet tot oerwoudgeluiden.
En van kwetsende scheldwoorden tot een Hitler-groet, in sommige stadions en landen zelfs massaal.
Na de gestaakte wedstrijd bij FC Den Bosch, is er landelijk veel aandacht voor racisme op en rond de amateurvelden en stadions van betaald voetbal organisaties.
Voor ons als club en trouwe supportersschare een moment om ons ook samen uit te spreken: Er is geen plek voor racisme!
Niet in de samenleving, niet in de voetballerij, en al helemaal niet bij ons Willem II.

Ik ben trots om te zeggen dat er bij Willem II nauwelijks een wanklank te horen is. Maar als jarenlange bezoeker van de Kingside, heb ik helaas ook op onze tribunes nog wel eens een racistische kreet gehoord.
“K*nkeraap.” “K*nkerneger.” “Ebola-lijer.” Helaas zijn het scheldwoorden die ik niet zelf heb verzonnen, maar ‘geleerd’ op de Kingside.
Gelukkig bij uitzondering geroepen door een enkeling en nooit met bijval. En ik durf zélfs te geloven dat de personen in kwestie dit zichzelf vaak horen roepen in een vlaag van adrenaline, spanning, frustratie en opwinding.
Maar dit mag nooit een excuus zijn.
Wij houden van alle spelers die onze clubkleuren verdedigen. Wij omarmen Jatto Ceesay zoals Sami Hyypia en wij houden van Papa Sanou zoals van Arjan Swinkels.
En zoals wij geen onderscheid maken tussen onze helden, horen we datzelfde respect uit te dragen aan onze tegenstanders. Van welke kleur dan ook.

De overheid, KNVB, BVO’s en andere organisaties zullen over elkaar heen vallen om te roepen wat er beter moet en hoe.
Maar het uitbannen van racisme begint op de tribune, waar wij elkaar als supporters aanspreken en een statement te maken tegen dit gedrag.
Schelden op huidskleur, of die vreselijke ziekte die vaak wordt verweven met dit soort scheldwoorden, is op geen enkele manier goed te praten.
Juist nu het slechts bij uitzondering geroepen wordt door een enkeling, is het een mooie kans om enige vorm van racisme meteen de kop in te drukken.
Zodat wij én alle 22 spelers op het veld nooit geconfronteerd worden met racisme in het Koning Willem II stadion, zoals afgelopen weekend in Den Bosch.
Willem II is van iedereen, voor iedereen. Ongeacht huidskleur, afkomst, wat dan ook.

Deklat

52 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments