Your Voice: Uitsupporters verdienen een betere ontvangst in Tilburg

54
3490
Foto: Toin Damen

Komende woensdag wacht de bekerwedstrijd tegen Sparta. Nog niet zo heel lang geleden speelde we ook al tegen Sparta en ik was benieuwd hoe de Sparta supporters deze wedstrijd ervaren hadden. Mijn vertrouwde bron hiervoor is Sparta Fanzine In the winning mood (ITWM). Tot mijn grote teleurstelling kwam ik onderstaande passage tegen in hun verslag:

“Het was voor de meegereisde Spartanen eigenlijk vanaf het begin tot het einde een vervelende avond. Dat begon al bij het naar binnen komen in het uitvak. In heel Nederland zijn de laatste jaren stappen gemaakt op het gebied van klantvriendelijkheid. Bij clubs als Feyenoord, Heracles, Heerenveen, ADO en Groningen bijvoorbeeld, word je tegenwoordig prima ontvangen.

Er zijn een paar clubs in Nederland die achter blijven en Willem II spant (al jaren) in negatieve zin de kroon. In Tilburg zien uitsupporters nog vooral als semi-criminelen.

Zo heeft het uitvak in Tilburg bijvoorbeeld drie poortjes beschikbaar. Willem II gooide er maar één open, zodat veel supporters ruim 20 minuten in de rij stonden, terwijl een zooi politieagenten de rij aan het bespieden was – iets wat je nergens meer ziet. Na afloop waren de taferelen nog een stuk irritanter. De Sparta supporters werden als vee een half uur in het uitvak vastgehouden. Daarna duurde het nog 20 minuten voordat de auto’s en bussen weg mochten. Pas ruim 50 minuten na de wedstrijd huiswaarts kunnen keren is echt niet normaal, maar het is al decennia de procedure in Tilburg. Helaas veranderen de club en de lokale veiligheidsdriehoek dit maar niet.”

Dit signaal heb ik al van meerdere bezoekende supporters gehoord. Willem II uit is mooi omdat je tussen twee fanatieke vakken in zit. De ontvangst in Tilburg laat echter te wensen over. Vaak is er maar 1 poortje open en bijna net zo vaak moeten supporters na de wedstrijd lang wachten. Dit zijn zaken waar ik me zelf als ik een uitwedstrijd bezoek ook aan kan irriteren. Ik vind dan ook dat mijn eigen club dit veel beter zou moeten regelen. Als wij zelf goed ontvangen moeten worden zullen we ook zelf het goede voorbeeld moeten geven.

Wat dat betreft een pluim voor de supporters vereniging van FC Groningen en de supporters vereniging Haagsche Bluf die met elkaar afgesproken hebben extra aandacht aan de ontvangst van de bezoekende supporters te besteden. Hierdoor werden de FC Groningen supporters afgelopen weekend in Den Haag ontvangen met een broodje worst en een warme chocolademelk, zo kan het dus ook.

Via deze weg dan ook een oproep aan Willem II om de ontvangst van bezoekende supporters te verbeteren. Zorg dat er genoeg poortjes open zijn, zorg dat supporters op tijd weer kunnen vertrekken, zorg voor genoeg sanitaire voorzieningen (ook al op de parkeerplaats). Kortom ontvang bezoekende supporters niet als “semi-criminelen” maar als normale mensen. En Willem II, als bijkomend voordeel zul je zien dat het gedrag van de bezoekende supporters dan ook een stuk beter zal zijn.

Frank1896

54 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments