Your Voice: Snel geld of lange termijn visie?

112
6639
Kingside-1068x555.jpg
Kingside-1068x555.jpg

Het is alweer anderhalf jaar geleden (28 februari 2020) dat een bomvol en sfeervol Koning Willem II Stadion de Tricolores zag winnen van FC Groningen. Zoals de laatste seizoenen gebruikelijk was, werden de supporters na afloop van de wedstrijd door zowel spelers, staf als club geroemd om de ondersteuning die non-stop van de tribune rolde. Na afloop van de wedstrijd vierden spelers en supporters de mooie overwinning (3-1).

Een aantal weken later zag de wereld er compleet anders uit en verdwenen met de komst van Corona de supporters uit het stadion. We zullen nooit weten in hoeverre het gebrek aan support een rol heeft gespeeld in het dramatische seizoen 2020-2021. Wat wel duidelijk werd in de Corona-periode is dat voetbal zonder supporters een stuk minder aantrekkelijk is. Clubs missen niet alleen de inkomsten vanuit kaartverkoop, maar de aantrekkelijkheid van de clubs voor sponsors wordt vele malen minder groot als supporters niet in het stadion mogen zitten of als de ‘engagement’ tussen supporters en club minder wordt.

Ondanks een aantal ‘losse flodders’ is ook Willem II er niet ingeslaagd om de band met de supporters tijdens de Corona periode op peil te houden. De communicatie richting de achterban was verre van optimaal en de wekelijkse updates op YouTube van de trainingen voegden ook weinig toe. De meest spraakmakende inititiatieven kwamen uit de koker van supporters. Zo werden er bezoeken gebracht aan de oudere supporters en zorgden de supporters voor het uitzwaaimoment voor de wedstrijd tegen ADO Den Haag en ontstond er na Willem II – Fortuna Sittard een spontaan handhavingsfeestje voor de KingSide

Een seizoen zonder supporters en sponsors gaat de clubs niet in de koude kleren zitten en het is logisch dat de clubs op zoek zijn gegaan naar alternatieve inkomstenbronnen. Daarnaast heeft de NOW-regeling en de vrijgevigheid van sponsors en supporters die voor een groot deel het geld voor hun reeds betaalde seizoenkaart niet hebben teruggevraagd een belangrijke bijdrage geleverd om de club financieel te steunen. Veel clubs (en ook Willem II) verkochten tijdens Corona extra sponsoruitingen in het stadion. Zo werden er doeken gelegd op de lege tribunes en werden sponsorborden verkocht op de hekken bij de tribunes. Creatieve oplossingen om in moeilijke tijden inkomsten te genereren.

Echter nu de supporters weer trouw hun seizoenkaarten hebben betaald en (hopelijk) de tribunes in het Koning Willem II Stadion weer volledig gevuld gaan zijn is het zaak dat deze plekken weer teruggegeven aan de supporters. Al jaren zijn er afspraken tussen de club en de supporters dat de aankleding van het stadion door de supporters van Tilburg Tifosi worden verzorgd.

Tot onze verbazing kwam het ons deze week bij toeval ter ore dat de manager commerciele zaken deze posities heeft verkocht aan sponsors. Wij vragen ons hard op af wat de club nu echt belangrijk vind? Gaan we de opgebouwde sfeer, beleving en aankleding van het Koning Willem II Stadion nu te grabbel gooien voor snel geld?

Als je als club overal roept hoe belangrijk je de supporters vind, hoe belangijk de sfeer is voor de club, dat je als club in alle uitingen de fantastische doeken (en van de KNVB beker finale in het bijzonder) gebruikt in al je marketinguitingen dan moet je nu ook het Koning Willem II Stadion teruggeven aan de supporters.

De supporters van Willem II hebben de afgelopen jaren de (marketing) waarde van de club een enorme boost gegeven. Supporters komen in grote getalen naar het stadion en sponsors geven aan zich te willen binden aan een club met een mooie sfeer in het stadion. Echter stap voor stap wordt deze meerwaarde beperkt doordat er gekozen wordt voor snel geld in plaats van te investeren in de echte waarde en onderscheidend vermogen van de club!

Binnenkort staat er een gesprek gepland tussen supporters en club, maar het lijkt ons duidelijk dat afspraken gerespecteerd dienen te worden en dat de club beter op lange termijn kan investeren in het verwaarden van de sfeer en aankleding van het stadion dan het pakken van ‘snel geld’ door een aantal reclameborden.

Supporterscollectief Willem II


Abonneren
Abonneren op
guest
112 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments