YOUR VOICE: Dikke onvoldoendes veiligheidsapparaat Willem II en politie

5
1878
Foto: Toin Damen

Nondenakende, wat zijn we nog chagrijnig van zaterdag. Het is te triest voor woorden dat we gisteren moesten hopen dat ADO Den Haag van Excelsior zou winnen. Genoeg over de wedstrijd. We gaan een andere kwestie behandelen. Een kwestie die al lange tijd een doorn in ons oog is: de behandeling van de voetbalsupporter.

De media heeft zich de afgelopen periode weer kunnen verkneukelen aan het gedrag van een aantal eencelligen die zich voetbalsupporters noemen. Deze excessen moeten uiteraard worden uitgebannen en de daders moet keihard worden aangepakt. Het is echter ook wel eens tijd voor een tegengeluid. Een tegengeluid dat mooi werd verwoord in deze column in De Volkskrant. Gevalletje spijker op zijn kop.

Vooral de passage

Deze (media)aandacht en verontwaardiging wekken de indruk dat er sprake is van een groeiend maatschappelijk probleem waar sport en politiek geen antwoord op hebben. Dat is historisch gezien onjuist en het tegendeel is waar. De aanpak van deze problemen is, door lessen uit het verleden, behoorlijk adequaat. De poppenhanger is meteen opgepakt, en kan rekenen op een snelle veroordeling. Een groot aantal apenimitators uit Den Haag is ook geïdentificeerd, dankzij het geavanceerde videosysteem waarover men in het Kyocera-stadion beschikt. Het valt op dat er weinig aandacht is voor deze succesvolle vervolging. Willen we dit soms niet zien, en wentelen we ons liever in onze morele verontwaardiging?

zegt precies waar het op slaat.

Hoe gaat het bij ons in Tilburg dan? Niet verkeerd. Zeker niet. Burgemeester Noordanus lijkt te beseffen hoe supporters behandeld moeten worden. Er hebben al constructieve overleggen plaatsgevonden, waarbij de supporters ook hun zegje hebben mogen doen. Gisteren bleek alleen maar weer eens dat niet alle betrokken partijen op een lijn zitten. Wellicht zijn het incidenten. We hopen het. Incidenten met voetbalsupporters worden echter ook tot uit den treure in de media belicht, zodat wij nu ook aandacht mogen vragen voor deze (hopelijk) incidenten.

Ten eerste het bericht dat we gisteren lazen. Busje met 8 De Graafschap-supporters teruggestuurd. Vreemd. Er is nergens gecommuniceerd dat je niet met een busje de wedstrijd mocht bezoeken. Echt nergens. De Gelderlander heeft het nog nagezocht. Wellicht ligt hierbij de (communicatie)fout bij De Graafschap, wellicht bij Willem II. Wat hiervan ook zij, wanneer deze supporters met hun busje bij het stadion aankomen na al de kaarten te hebben omgewisseld (!) stuur je als ontvangende ploeg deze groep niet meer terug. Punt.

Ze zien ons aankomen als we weer eens een soepele vervoersregeling willen:
“Ah, Willem II. Jullie zijn die club die supporters voor Jan Doedel uit Doetinchem laat komen.”
“Goedemiddag verder.”

En alsof het nog niet genoeg was, werd het busje tot bijna in Doetinchem begeleid door politie.

Nu we het toch over politie hebben. Die lieten zich zaterdag ook weer van hun slechtste kant zien. Er is een aantal wedstrijden zonder politie-inzet geweest en het lijkt erop dat de politie dit in de overige wedstrijden wil compenseren. Wie zaterdag rond 19.00 uur over de Korvelse Weg fietste zou hebben gedacht dat 3 banken tegelijkertijd werden overvallen. Op zijn minst. Talloze politiebusjes en bikers spoedden zich richting Schouwburgring.

Wat was er aan de hand?
Nou, een groep jongeren liep van stad naar stadion.

Vernielden ze dingen? Neuj
Vielen ze mensen lastig? Dat niet
Hinderden ze andere weggebruikers? Zeker niet. Ze stopten zelfs voor een rood stoplicht.

Maar het zijn voetbalsupporters. En dan is het meteen alarmfase 1. Spandoekske, beetje zingen, beetje rook. Dat is kennelijk al genoeg om alle supporters staande te houden en om hun gegevens te vragen. Het zegt genoeg dat de betrokken agenten zelf niet achter de instructies van hun leidinggevenden stonden. Wij hoeven hier dus niet te zeggen wat we van dit overtrokken gedrag van de Tilburgse politie vinden. Dat spreekt voor zich.

Wellicht zijn het incidenten. We hebben in het verleden echter genoeg meegemaakt om hier onze twijfels bij te zetten. Wanneer het daadwerkelijk incidenten zijn, is er een mooie taak voor Willem II en politie om de volgende keer beterschap te tonen. We zullen het met argusogen blijven volgen en alle misstanden aan de kaak blijven stellen, zoals dat omgekeerd ook gebeurt.

Stichting KingZine

5 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments