Your voice: Los zand

37
3562
Foto: Toin Damen

Op dit moment lijkt de positie van trainer Erwin van de Looi onhoudbaar geworden. Supporters blijven weg, en ook sponsoren zijn niet langer positief over de club waar ze geld in stoppen. Nou moet ik eerlijk zeggen dat ik niet snel een voorstander ben van het ontslaan van een trainer. In de meeste gevallen is hij zo goed als zijn spelersmateriaal. Kijk naar Ajax, FC Twente en Sparta. Ploegen die reeds van trainer zijn gewisseld, maar er voetballend gezien nog nauwelijks op vooruit gegaan zijn. Onder het bewind van Jurgen Streppel zijn we twee maal gedegradeerd, maar bleven supporters en sponsoren achter de Tricolores staan. Hoewel ook die seizoenen vaak niet om over naar huis te schrijven waren, was er nooit sprake van een #JurgenOut. ‘Schijt aan of we winnen of verliezen’ was destijds het devies. Men kon zich vinden in het veldspel, al was het resultaat vaak niet in ons voordeel.

Nu Erwin van de Looi zijn tweede en laatste jaar aan het afmaken is, herkent geen supporter meer het Willem II waar men normaal gesproken voor naar het stadion kwam. Zelfs Kees Zwamborn zou in de huidige ploeg geen aanknopingspunten zien. 5-3-2, 4-4-2, 4-2-2-2, geef het een naam. In mijn ogen is de manier waarop we ieder seizoen nieuwe spelers aantrekken het grootste probleem.

Ieder seizoen verwelkomen we weer een karrevracht aan nieuwe namen. Spelers waar wij als supporters niet direct iets mee hebben, en spelers die niet direct iets met onze club hebben. Zo telt de selectie op dit moment 7(!) huurspelers, en behoren ze normaal gesproken alle 7 tot het basisteam. Stuk voor stuk spelers die zich bij de start van het nieuwe seizoen weer bij hun eigen club mogen melden, en die bij een eventuele degradatie zich verder geen zorgen hoeven te maken over hoe nu verder. Dat onze club zo afhankelijk is van huurspelers baart mij zorgen. Natuurlijk mogen we op dit moment in onze handjes knijpen met huurspelers van het niveau Rienstra en Azzaoui en bij vlagen ook Tsimikas en Chirivella, maar waar zijn onze contractspelers? Spelers waarin geïnvesteerd is. Het bekende kapitaal op het veld.
Jongens die wel onder contract staan zijn niet goed genoeg, of worden in ieder geval door de huidige technische staf niet goed genoeg bevonden. Denk aan Crowley, Coulibaly, Croux, Urbanski, Calcan en Lieftink.

Persoonlijk denk ik dat we juist bij de aanstelling van ‘verloren zoon’ Joris Mathijsen de mist zijn ingegaan. Iedereen was enthousiast bij zijn aanstelling. Een speler die zonder echt van het talent te barsten, door hard werken een mooie internationale carrière had opgebouwd. Dat netwerk zou goed van pas komen bij het halen van nieuwe spelers. Ondertussen werd afgelopen jaar ook hoofd scouting Gerard Wielaert aangesteld aan de Goirleseweg, en nu hou ik niet van complot denken, maar toevallig de oom van onze Technisch Directeur.

Aan het einde van dit seizoen nemen we weer afscheid van huurspelers, zullen er contracten niet verlengd worden en lijkt de kans groot dat onze Spaanse spits zal vertrekken. Opnieuw zal er dus een heel elftal aan nieuwe spelers aangetrokken moeten worden door Joris Mathijsen. Op een gegeven moment zullen er ook huurspelers tussen zitten die tegen gaan vallen, en raakt het geluk op. Ik vraag me af of er wel een visie, een lijn, is. Is er een toekomstplan? Of kijken we elk seizoen opnieuw welke gaten gedicht moeten worden en vissen we weer een speler ergens van de tribune af? Clubs als PEC Zwolle en Heracles Almelo zijn ons voorbij geraasd en hebben een stabiele basis waar ze op door bouwen. Wij bouwen ieder seizoen op los zand. Waar we ooit weer doorheen zakken.

Kritische Kruik

37 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments