Your Voice: Dit nooit meer?

48
4977
Foto: Toin Damen

“Dit nooit meer” waren de woorden van onze technisch directeur Joris Mathijsen na afloop van het vorige seizoen waar we ons op de laatste dag veilig speelden tegen Fortuna Sittard. De supporters bouwde na de wedstrijd samen met de spelers een feestje, alsof we net Champions League voetbal hadden gehaald. Het was voor velen ook meer een feestje van opluchting want je had er toch niet aan moeten denken dat we in ons 125e jubileumjaar in de Keuken Kampioen Divisie hadden moeten aantreden. Gelukkig hadden we het gered en konden we het rampseizoen afsluiten en vooruit kijken. Gezien de misperen van de technisch directeur was de algemene verwachting dat er nu eindelijk opgetreden zou worden tegen zijn beleid, beter omschreven als het gebrek aan beleid wat er aan de technische kant werd gevoerd. Na het ontslag van v.d. Looi, waar de TD een kwalijke rol speelde, en er van buitenaf ingegrepen moest worden omdat hij weigerde in te grijpen, was het vorig seizoen wederom de buitenwacht die aan de bel moest trekken nadat bleek dat Mathijsen niet in wilde grijpen, terwijl iedereen inmiddels wist dat de chemie tussen de technische staf ( Koster/Vink ) en de spelersgroep verdwenen was. Het ingrijpen gebeurde ook niet zoals het hoorde, want het ontslag van Koster viel nog te verklaren omdat hij de hoofdverantwoordelijke was van de tegenvallende resultaten, maar zijn assistent trainer (Gery Vink ) was het probleem, en die werd de hand boven het hoofd gehouden door onze technisch directeur en mocht blijven zitten. Nadat Petrovic de boel had “gered” kreeg ook hij te horen dat het ophield voor hem, en kreeg hij in een afsluitend gesprek nog hevige ruzie met Mathijsen omdat hij in dit gesprek de vinger op de zere plek had gelegd door te zeggen dat Vink een stoorzender was waar ze afscheid van moesten nemen en dat ze niet afhankelijk moesten zijn van het netwerk van Mathijsen/Wielaert/Hermans, omdat dit netwerk niks meer en niks minder is dan gebakken lucht. Daar kwam ook nog eens bij dat de scouts die in dienst waren bij Willem ll, uit onvrede over het functioneren van Wielaert waren opgestapt en nu werkzaam zijn bij andere clubs.

In de aanloop naar het nieuwe seizoen werd Fred Grim aangesteld als de nieuwe trainer, kreeg Mathijsen vanuit de club opdracht Gery Vink te vervangen, en werden de beste spelers van afgelopen seizoen verkocht, en/of stapten ze zelf op. Spelers als Pavlidis en Tresor brachten nog geld op, maar spelers als Holmen, van Beek, en Peters gingen ook weg en moesten vervangen worden. Dit is onder de huidige technische mensen niet goed opgepakt want we kunnen na 17 wedstrijden gewoon concluderen dat we heel veel kwaliteit hebben ingeleverd en onze selectie zwaar tekort komt voor de Eredivisie. Werd ons eerst nog zand in de ogen gestrooid doordat we een goede seizoenstart hadden, maar is het nu “alle hens aan dek” en zijn de vooruitzichten niet gunstig. Met deze selectie halen we nooit genoeg punten om ons veilig te spelen, en zal er wederom in de winterstop gerepareerd moeten worden en dit gaat geld kosten. Geld dat we beter uit hadden kunnen geven voordat het seizoen begon want dan had je kunnen bouwen, i.p.v. repareren. Dit mag je de technische kant toch echt kwalijk nemen, en het is te kort door de bocht om dit op het bordje van Grim te schuiven. Die heeft het moeten doen met een selectie die niet eredivisiewaardig is.

Langzaam beginnen meer supporters en sponsoren in te zien dat Joris Mathijsen niet de juiste man is om TD te zijn van onze club. Was het in de eerste periode nog, “hij is jong, onervaren en moet het vak nog leren, mag je nu gewoon gaan praten over wanbeleid. Sinds zijn aanstelling hebben we afscheid genomen van v.d. Looi, Robbemond, Koster, Vink en Petrovic en het kan zo maar zijn dat binnenkort afscheid moeten nemen van Fred Grim en dat zou een kwalijke zaak zijn. Maar niks doen kan ook niet want dan gaat het zeker fout. Wie nu nog vertrouwen heeft dat Mathijsen/Wielaert/Hermans het tij kunnen keren zullen bedrogen uitkomen want er is geen enkele basis meer om vertrouwen te hebben in deze personen.

Er zal op korte termijn opgetreden moeten worden maar gaat dit ook gebeuren? Wie zou dat moeten doen? De RVC heeft al zoveel meegemaakt met Mathijsen en co en hebben tot nu toe geweigerd in te grijpen, sluiten hun ogen, schuiven zaken onder het tapijt of geven nog gewoon aan vertrouwen te hebben in Mathijsen, zonder ook maar een enkele uitleg te geven waar dit vertrouwen op gebaseerd is. Het Stg. Bestuur kan niet optreden of moet hiervoor aangespoord worden door de clubraad en die is helemaal monddood gemaakt en heeft geen enkele functie meer binnen de club. De algemeen directeur staat ook met zijn rug tegen de muur want al zou hij dit al willen kan en mag hij niet optreden en heeft hij geen enkele zeggenschap over het technisch beleid. De enige die denkt dat hij verstand van voetbal heeft is Mathijsen, hij heeft de ervaring van van Geel en de mening van bijvoorbeeld een technische commissie niet nodig. 

En nu? Moeten de supporters nu voor de derde keer in het tijdperk Mathijsen de barricades op. In het verleden is bewezen dat wanneer de supporters er klaar mee zijn er uiteindelijk linksom of rechtsom ingegrepen gaat worden maar wordt het niet ongeloofwaardig als je het hier als club wederom op aan laat komen? Veel supporters zijn en blijven blind, al zijn er een aantal personen binnen en buiten de club die al langer aan de bel trekken omdat ze bezorgd zijn over het beleid bij onze club. Helaas blijkt het er ook deze keer alle schijn van te hebben dat ze wederom gelijk hebben.

Ik hoop dat de RVC op korte termijn actie onderneemt. Mathijsen/Wielaert/Hermans een spiegel voorhoudt en eens kritisch naar de feiten kijken, doen ze dit niet moeten ze die spiegel zelf maar eens voorhouden, want dan zijn ze zelf ook niet de juiste personen op deze belangrijke positie binnen de club. Ze zitten er om bij te sturen, advies te geven en zo nodig in te grijpen. Ik heb dan ook een open vraag. Mag je Jan v.d. Laak, Ruud Vreeman en Ilse Melis afrekenen op hun voetbalkennis? Mag je Meindert van Duivenbode en Herman Kruis kwalijk nemen dat ze geen binding en ervaring hebben in de voetbalwereld? Het schandalige is dat een totaal onervaren directeur net voordat Berry van Gool weggestuurd is statutair directeur moest worden van ene Ronald Hermans. Nu zitten we dus opgescheept met twee statutaire directeuren. Onze algemeen directeur is met al zijn ervaring en netwerk totaal afhankelijk, want de drie weten pretenderen echt alles zelf te weten, over de ondermaatse selectie en over het disfunctioneren van de jeugdopleiding en scouting mag niet  gepraat worden. En met het veranderen van de titel technisch manager in technisch directeur geeft Mathijsen alle vrijheid gekregen om zonder enige vorm van overleg zijn functie uit te oefenen. Dit is het enige wat Mathijsen/Wielaert/Hermans goed hebben gedaan want nu zitten ze stevig in het zadel en kan/mag niemand zich bemoeien met de technische kant. Aan de andere kant ligt hier wellicht de oplossing voor de RVC. Men kan Joris Mathijsen nu gewoon zijn ontslag geven zonder dat daar een rechter aan te pas hoeft te komen, iets wat niet had gekund als hij technisch manager was. Wellicht heeft de RVC dit zetje even nodig om nu op te treden.

Laten we in ieder geval hopen dat er op korte termijn ingegrepen wordt voordat het te laat is want in ons jubileumjaar degraderen is het slechtste wat onze club nu kan overkomen. Ik wens de verantwoordelijke personen in ieder geval alle wijsheid toe om ervoor te zorgen dat het niet zover komt want dat verdiend onze club niet, dat verdienen de supporters niet, de sponsoren niet, de medewerkers van de club niet.

Dirruk

48 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments