Your voice: De VAR heeft het voetbal niet eerlijker gemaakt

27
2851
Foto: Toin Damen

Laat ik beginnen met zeggen dat ik geen excuus wil maken voor de positie van Willem II op de ranglijst. Ik wil alleen eens op papier zetten wat er volgens mij niet werkt aan de VAR. Ik wil hier op Tilbo eens een discussie starten over of en hoe we de VAR wel zouden kunnen gebruiken in het voetbal. Ik ben namelijk in principe niet tegen een VAR mits deze op een goede manier gebruikt wordt. Dat dit kan blijkt uit tal van andere sporten. De manier waarop de VAR op dit moment in het voetbal gebruikt wordt zorgt voor heel veel irritatie bij mij en bij veel anderen om mij heen. En, de VAR zoals die nu gebruikt wordt heeft het voetbal niet eerlijker gemaakt.

Laten we eens beginnen met kijken waar de VAR voor bedacht is. De VAR is bedacht om grote fouten van scheidsrechters te elimineren. Een goal die vanuit een overduidelijke buitenspel positie gemaakt is, de hand van god, een rode kaart na een schwalbe door de tegenstander of een natrappende beweging die gemist is. Zulke fouten komen over het algemeen zelden voor. We kunnen zeuren wat we willen over onze scheidsrechters maar zulke grote fouten worden maar een paar keer per seizoen gemaakt. Mijn conclusie is dan ook dat de VAR veel te vaak ingrijpt. De VAR is nu een soort tweede scheidsrechter geworden die nog een keer naar alle spelsituaties kijkt en ook kleinere fouten gaat corrigeren. Het aantal inconsequente beslissingen is daarmee alleen maar groter geworden. Een goed voorbeeld was de wedstrijd gisteren in de kuip waar Willem II in de eerste helft geen penalty krijgt en Feyenoord later in de tweede helft voor een actie waar nog veel minder gebeurt wel. Of de duw van Haller voorafgaand aan de 2-1 in de Arena, ook zo’n overtreding die de ene keer wel en de andere keer niet door de VAR afgestraft wordt. Die inconsequentheid roept irritatie op bij fans, waarom hebben we tenslotte een VAR? En waarom grijpt de VAR hier niet in maar op sommige andere momenten in het seizoen wel? We moeten de VAR gaan gebruiken waarvoor hij bedacht is en verder accepteren dat scheidsrechters af en toe een foutje maken. Dan hadden we die penalty gisteren in de kuip nog steeds tegen gekregen en dan had Ajax nog steeds de 2-1 gescoord maar die penalty in Venlo was dan niet gegeven en die goal in blessuretijd in Zwolle was dan wellicht wel goedgekeurd.

In welke sporten gaat dit wel goed dan? Ik wil hiervoor twee voorbeelden gebruiken, hockey en ijshockey. Om de simpele reden dat ook zij regels hebben die door een scheidsrechter geïnterpreteerd moeten worden. Hawkeye werkt in het tennis fantastisch maar die regel is zwart-wit. In het ijshockey (NHL) en in het hockey (WK en Olympische spelen) is één belangrijke beslissing essentieel anders en dat is de beslissing over wanneer de VAR ingezet wordt. Het is namelijk niet de VAR zelf die beslist wanneer hij gaat kijken maar het zijn de spelers (en/of) de coaches die dit beslissen. En in het hockey is de regel keihard, zit je er als speler naast dan verlies je de challenge en kan je hem de rest van de wedstrijd niet nogmaals gebruiken. Kortom je moet wel heel zeker zijn van je zaak om die challenge aan te vragen. En dus wordt de challenge over het algemeen niet aangevraagd voor kleine dingen waar de VAR niet voor bedacht is maar alleen voor overduidelijke fouten waarbij het team 100% zeker is van het feit dat ze benadeeld worden. Dan gaan we het spel echt eerlijker maken!

Wat mij betreft houden we de VAR dan ook, juist om die hele grote fouten te elimineren. Wat we veranderen is dat de VAR alleen aan het werk gezet kan worden door de teams. En die teams krijgen één challenge. Win je die challenge dan behoud je hem maar als je hem verliest ben je hem kwijt. De challenge moet daarnaast binnen 30 seconden door een speler op het veld aangevraagd worden zodat er niet eerst in een kamertje achteraf uren naar de beelden gestaard kan worden om maar te bepalen of het wellicht een halve centimeter buitenspel was.

Ik ben echter wel benieuwd hoe jullie tegen de VAR aankijken. Functioneert die volgens jullie al wel goed, moeten we de VAR volledig afschrijven of zou de VAR met wat kleine aanpassingen prima kunnen functioneren?

Frank1896

27 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments