
De uitsupporter is een bedreigde diersoort
Het klinkt raar om te zeggen in een tijd waarin we de meeste uitvakken binnen een paar minuten uitverkopen. Maar ik zeg het toch, de uitsupporter is een bedreigde diersoort. Dat komt omdat er steeds meer vakken leeg moeten blijven. Wanneer er wat problemen verwacht worden, weren we de uitsupporter maar. Een ontwikkeling die mij, met het oog op de toekomst, niet heel hoopvol stemt.
Gisteren werd bekend gemaakt waar we bang voor waren, de uitvakken in de derby’s met NAC blijven leeg. Een beslissing die zonder enige vorm van overleg met supporters genomen is. Dat terwijl wij regelmatig met de gemeente en de politie aan tafel zitten om juist dit soort zaken te bespreken. En deze beslissing kwam ook nadat ons gezegd was dat de NAC supporters niet de dupe zouden worden van het gedrag van de personen die onder de noemer FC Den Bosch supporter bij ons in het uitvak waren. Ook aan het begin van dit seizoen hadden wij er al last van. Bij de eerste uitwedstrijd van dit seizoen mochten wij, als straf van de KNVB, geen uitsupporters meenemen naar de wedstrijd tegen FC Eindhoven. En ook om ons heen zien we dit steeds vaker. Na de rellen bij Willem II – Den Bosch besloot Den Bosch voorlopig geen uitsupporters meer mee te nemen. En de teller van wedstrijden waarbij het uitvak leeg moet blijven loopt in een razend tempo op.
Je zou kunnen zeggen dat dit de eigen schuld van de supporters is, al deze maatregelen zijn tenslotte opgelegd na ongeregeldheden. Maar ik ben hoe dan ook tegen collectieve straffen. Ik vind het heel raar dat bijvoorbeeld Hannie gestraft kan worden voor het gedrag van haar medesupporters. Iedereen die vaker naar een uitwedstrijd van Willem II gaat kent Hannie. We weten allemaal dat Hannie nooit met een fakkel in haar handen staat en nooit iemand zal slaan. En toch was ook Hannie niet welkom in Eindhoven. En laten we voorop stellen dat er veel meer Hannies dan hooligans zijn.
En het gaat niet alleen om lege uitvakken, het gaat ook om belachelijke vervoersregelingen die soms op het laatste moment wijzigen. Onlangs ging bijvoorbeeld FC Groningen op bezoek bij FC Twente. Daar besloot de burgemeester een kleine week voor de wedstrijd de vervoersregeling te veranderen. Het weren van uitsupporters is de makkelijkste oplossing voor een burgemeester. Het lijkt wel of ze daar maar voor kiezen in plaats van het oplossen van de onderliggende problemen. Maar we zouden dit niet moeten accepteren. Uitsupporters horen bij het voetbal en de KNVB zou hier strenger op toe moeten zien. Het weren van uitsupporters zou alleen onder zeer strenge condities toegestaan moeten zijn.
En er zijn wel wat meer zaken die we eens goed moeten bekijken. Zo wijzen we met zijn allen maar wat graag naar Duitsland en Engeland, want daar gaat het zoveel beter. Laten we dan ook eens kijken waarom het daar zoveel beter gaat. En waarom kiezen burgemeesters voor het weren van uitsupporters of voor het plotseling opleggen van een andere vervoersregeling? Hoe komt het dat het toch nog af en toe fout gaat bij uitwedstrijden? Wie zijn die supporters die zich niet weten te gedragen en hoe pakken wij die aan? Wat kunnen de supporters zelf doen om de problemen op te lossen? Vragen genoeg, vragen die we maar eens moeten beantwoorden.
Over de derby’s is het laatste woord nog niet gezegd, maar het probleem is groter. Er moet een landelijke aanpak komen. Ik heb daarom bij het Supporterscollectief Nederland voorgesteld om, onder leiding van de KNVB, een commissie in te stellen die bestaat uit de KNVB, de betrokken ministeries (het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport & het Ministerie van Justitie en Veiligheid), de burgemeesters, de politie en bovenal de supporters. Deze commissie krijgt als taak te komen met een visie op uitsupporters. Waar zien wij de uitsupporter over tien jaar, in het seizoen 2032-2033. En het rapport dient aanbevelingen te bevatten over hoe we daar gaan komen. Wat moet er veranderen en wie draagt daar verantwoordelijkheid voor. Aan de pas aangenomen landelijke SLO de mooie taak om te controleren of die aanbevelingen daarna ook daadwerkelijk opgepakt worden.
Ik weet dat dit een nogal bestuurlijke oplossing is. Een oplossing die niet vaak voorgesteld wordt vanuit supporters. Maar alleen gaan wij dit probleem niet oplossen. We zullen de andere partijen hierbij moeten betrekken. En als we nu niets doen is het dadelijk te laat, dan is de uitsupporter niet bedreigd maar uitgestorven.
Frank Kriellaars,
Voorzitter stichting KingZine