
Your Voice: De rekening van een falend technisch beleid
Het is mei, en het standaard billenknijpen voor behoud van het Eredivisieschap is traditioneel weer in volle gang. We zijn zondag afhankelijk van een goed resultaat van het gedegradeerde SC Cambuur tegen onze concurrent Excelsior. Daarnaast moeten we zelf minimaal één punt gaan halen bij Roda JC. Eén punt; dat is evenveel als we de laatste 9 wedstrijden bij elkaar hebben gespeeld.
Hoe heeft het na het fantastische seizoen 2014-2015 zo ver kunnen komen?
1. Technisch directeur zonder enkele visie en binding
We gaan terug naar het voorjaar van 2015. Midden in het succesvolle seizoen 2014-2015 werd Carlos Aalbers aangesteld als TD van Willem II. Aalbers zou in zijn nieuwe rol trainer Jurgen Streppel moeten ontlasten van zijn dubbele functie. Een functie die Streppel daarvoor met veel succes uitvoerde. De aanstelling van een TD was een logische stap in de professionalisering van het technisch beleid van de club. Ook een belangrijke aanbeveling vanuit het rapport der wijze mannen uit 2010.
Als TD zou Aalbers enerzijds het technisch beleid voor de lange termijn moeten opstellen, en daarnaast het elftal voor het seizoen 2015-2016 vorm moeten geven. Inmiddels 1,5 jaar verder moeten we constateren dat Aalbers in beide opdrachten niet is geslaagd. De beste man is een paar weken na het ondertekenen van een nieuwe contract voor een paar euro meer vertrokken naar FC Groningen, waar hij de hoofdscout mag spelen. Hij verliet Willem II op het moment dat het elftal het zwaar had, trainer Jurgen Streppel zijn vertrek naar Heerenveen bekend had gemaakt, en contracten voor het nieuwe seizoen verlengd / opgezegd moesten worden. Een vertrek dat niet op een ongelukkiger moment kon komen. Een vertrek dat de directie zich ook kwalijk mag nemen. Hoe kun je een TD die je voor lange termijn aanstelt in deze periode laten vertrekken?
– Geen langetermijn visie kunnen ontdekken bij Aalbers;
Veel gehuurde spelers van Ajax. Geen spelers met restwaarde kunnen binden of kunnen halen.
– Geen uitgebreid netwerk;
Nieuwe spelers (met name huur) kwamen met name uit de deals rondom Dijks en de Jong.
– Geen schaduwelftal beschikbaar;
Althans daar lijkt het op. Nadat Armenteros onhaalbaar bleek te zijn, werd Nemec op het laatste moment uit de hoge hoed getoverd, en na de verkoop van Stijn Wuytens in de winterstop kon pas na het sluiten van de transfermarkt op 31 januari een speler zonder contract worden gehaald. (Kali)
– Onevenwichtige samenstelling selectie;
Aan begin van het seizoen beschikte Willem II nauwelijks over voldoende middenvelders, of voldoende buitenspelers, maar wel over 3 rechtsbacks.
– Niet geslaagd om sterkhouders als Mitchel Dijks, Messaoud, Armenteros, Sahar en / of Cabral aan de club te binden
– Geen waardige vervangers voor genoemde spelers:
Voor Dijks kwam Dico Koppers, voor Messaoud kwam Falkenburg, voor Armenteros kwamen Zvikovic, en Nemec (laatste dag opgehaald van voetbalmarktplaats.nl), en voor de buitenspelers Cabral, Ondaan (blessure), Sahar, Vicento en Andrade (blessure) werden geen echte buitenspelers teruggehaald. Van der Velden, De Sa en Andersen hebben vaak als buitenspeler gespeeld (en na de winterstop Hupperts) maar blijken allen onvoldoende kwaliteit te hebben of niet te voldoen als buitenspeler.
2. Opvallende keuzes van de technische staf
De basis voor het probleem is gevormd bij het samenstellen van de selectie. (zie punt 1.)
De harde conclusie is dat de selectie onevenwichtig is samengesteld, en op cruciale posities ontbeert aan kwaliteit en mentaliteit.
Echter ook bij een groot aantal keuzes van de technische staf, en ontwikkelingen in de selectie kunnen vraagtekens gesteld worden. Natuurlijk kenden we een moeilijke start van de competitie door het programma, maar ook diverse keuzes voor spelers, opstellingen en wissels hebben een bijdrage geleverd aan de huidige situatie.
– Waarom blijft Streppel vasthouden aan spelers die wekelijks ondermaats presteren?
– Waarom hebben spelers als Ligeon, Zvikovic, Kawaya, Nemec en Frenkie de Jong nauwelijks kansen gehad? En hebben we in de winterstop 3 van deze spelers zo maar laten lopen?
– Waarom functioneren grote talenten als Kawaya en Hupperts niet of nauwelijks?
– Waarom lukt het niet om Andersen aan het voetballen te krijgen?
– Waarom raken Falkenburg en Ojo sinds de winterstop geen bal meer?
Allemaal zaken die onder de verantwoordelijkheid van de technische staf vallen.
Van der Struijk staat wekelijks in de basis, terwijl met Ligeon een speler werd gehaald die het seizoen daarvoor bij onze buren wekelijks uitblinker was.
Van der Velden legt wekelijks zijn hele ziel en zaligheid in de wedstrijd (aan inzet geen gebrek), maar staat vooral op het veld om de opbouw van de tegenstander te verstoren. In balbezit en aanvallend heeft hij niets toe kunnen voegen aan het elftal. Met Zvikovic en Nemec hebben we twee echte spitsen die nauwelijks echte kansen hebben gehad. Zvikovic heeft na de eerste 3 wedstrijden (Vitesse, Ajax en AZ) als buitenspeler mogen spelen, en Nemec heeft geen enkele echte kans gehad. Zouden zij het zo veel slechter doen als van der Velden? Sinds de winterstop hebben we nauwelijks kansen kunnen creeeren.

Acenteh werd in de winterstop gehaald als linksback. Daar bleek hij in zijn eerste wedstrijden al regelmatig aan alle kanten voorbij gelopen te worden. Vervolgens moest Acenteh samen met Ojo (verdedigende middenvelder) de lijnen gaan uitzetten op het middenveld. Een speler met voldoende strijd, maar zonder creativiteit, en met de nodige slordigheden moest het spel van Willem II gaan maken.
Waarom heeft het grootste talent uit de jeugdopleiding Frenkie de Jong geen kansen gehad op het middenveld? Hij zou het zeker niet minder hebben gedaan als Acenteh en Ojo. Het gebrek aan voetballend vermogen op het middenveld is mede debet aan het nauwelijks creeeren van kansen.
De grootste verantwoordelijkheid van de technische staf is het maken van een tactisch plan voor een wedstrijd, en tijdens de wedstrijd anticiperen op de ontwikkelingen in een wedstrijd. Ook daarin is gefaald. Zelden of nooit is een wedstrijd gewonnen naar aanleiding van een wissel of een tactische omzetting. We kennen allemaal de standaardwissel van Braber in de 70e minuut, en het inwisselen van een buitenspeler voor een buitenspeler. Tijdens de laatste 3 thuiswedstrijden tegen FC Twente (2-3), Ado Den Haag (0-2) en Feyenoord (0-1) greep Streppel niet in wanneer het echt nodig was. Waarom speelde we bij de laatste 15 minuten tegen Feyenoord niet alles-of-niets? Desnoods met Dries Wuytens als extra kopsterke speler. Dat ene puntje extra zou de situatie nu al een heel ander aanblik geven
3. Gebrek aan visie en lef bij de directie / RvC
Tenslotte is het gebrek aan visie en lef bij de directie een belangrijke oorzaak van de malaise.
Wat willen we eigenlijk zijn als club?
Waar staat Willem II voor?
Wat is het plan voor lange termijn?
En hoe willen we daar met elkaar komen?
Een van de speerpunten zou zijn dat we een club willen zijn waar talenten zich kunnen ontwikkelen om vervolgens een stapje hoger te gaan. Hoe kunnen we dan verklaren dat het grootste talent uit de opleiding voor een habbekrats en is verhandeld aan Ajax, zonder dat hij hier een kans heeft gekregen?
Na het succesvolle seizoen 2014-2015 heeft men het op orde brengen van de financieen belangrijker gemaakt dan het sportief succes. Daarmee was er niet voldoende financiele basis om tijdig het elftal kwalitatief op orde te brengen. De beste spelers van 2014-2015 liepen zo de deur uit en kwalitatief mindere vervangers werden gehaald.
Pas na de verkoop Dijks, van Dijk, de Jong, verkoop Wuytens, en een meevaller in de beker werd er weer een blik spelers aangetrokken. Allemaal spelers met nul restwaarde. Acenteh, Kali, Hupperts (huur), Kawaya (huur) en Obeche (32) werden gehaald, en zijn allemaal vertrokken als we er uit vliegen.
Waarom zijn deze middelen niet geinvesteerd in jonge talentvolle spelers die op termijn restwaarde moeten vertegenwoordigen?
Nu staat de oudste selectie van de eredivisie met een beperkte restwaarde op de payroll.
Behoud en doorpakken!
Wat resulteert is dat we op een aantal weken voor het sluiten van de competitie weer zwaar in de problemen zitten. Laten we hopen dat we SAMEN het Eredivisieschap gaan veiligstellen, en dat er geleerd is van de gemaakte fouten in 2015-2016. Het voordeel is dat we bij behoud de selectie, de technische staf, en het technisch beleid opnieuw vorm kunnen geven, waarbij er een goede balans moet worden gevonden tussen de korte en lange termijn.
Ik hoop dat we na zondag veilig zijn, zodat Jurgen Streppel met opgeheven hoofd afscheid kan nemen (en dat verdient hij na 5 jaar !!!!) en een goed fundament kunnen leggen voor het Willem II van 2016-2017 en verder !
John Nr 1.