Willem II wint in Alkmaar

39
1712
Spelers delen de overwinning met het uitvak (foto: (c) Toin Damen)

Willem II heeft met 0-2 gewonnen van AZ. Willem II heeft verdiend gewonnen ondanks de kansen die AZ in de eerste helft kreeg. Koning Fran Sol was verantwoordelijk voor beide doelpunten. Fran had de derde treffer op zijn schoen maar kreeg de bal niet op tijd onder controle.

Volgende week neemt Willem II het in eigen stadion op tegen het  Heerenveen van Ben Rienstra.

(verslag: willem-ii.nl)
Historische zege in Alkmaar
Voor Willem II kwam zaterdagavond een eind aan een jarenlange treurmars richting Alkmaar. Voor het eerst in ruim zeventien jaar wisten de Tricolores AZ in eigen huis te verslaan: 0-2. Fran Sol ontpopte zich tot de ‘Verlosser’ en nestelde zich met zijn twee doelpunten en passant op de gedeeld eerste plaats van de topscorerlijst.

Snel duidelijk
5 mei 2001 kan uit de boeken als de laatste zege in de kaasstad, 1 december 2018 kan erin als de dag waarop een bijna ‘historische’ overwinning werd behaald. Een overwinning waarvan de contouren al bijzonder snel duidelijk werden. De
wedstrijd in het regenachtige AFAS-stadion was nog maar koud op gang of er stond al een Tilburgse voorsprong op het scorebord. Fran Sol – wie anders – schoot na drie minuten spelen de bal uit een enorme scrimmage voor het Alkmaarse doel achter keeper Bizot: 0-1.

Tien minuten later had Willem II al op een comfortabele verdubbeling van die score kunnen staan. Daniel Crowley stond aan de basis van een counter en moest voor zijn pass kiezen tussen de twee Spaanse eindstations Sol of Pol Llonch. Het werd laatstgenoemde die veel te slap inschoot.

Tweemaal van de lijn
AZ herstelde zich na deze Tilburgse waarschuwing en zocht wat nadrukkelijker het doel van Timon Wellenreuther op. De Duitser greep na achttien minuten goed in bij een hard schot van Mats Seuntjens, maar was acht minuten later geklopt toen hij te ver uit zijn doel kwam. Het schot van AZ-speler Oussama Idrissi leek de gelijkmaker te betekenen maar een Freek Heerkens redde op de doellijn. In de 28e minuut moest er nóg een keer een ultieme Tilburgse reddingspoging aan te pas komen. Dit keer was het Fernando Lewis die een inzet van Guus Til wegwerkte.

Verlossing
Onmiddellijk na het Alkmaarse mini-offensief volgde voor Willem II de verlossing. Via een snelle counter belandde de bal bij Donis Avdijaj. De linkerspits toonde zich niet zelfzuchtig en bracht Sol in scoringspositie. De Spanjaard rondde beheerst af: 0-2.

Schriftelijk
De tweede helft had daarna bijna schriftelijk afgedaan kunnen worden. Willem II bleef rustig en vooral georganiseerd spelen, AZ wekte geen moment de indruk dat het nog terug kon komen in de wedstrijd. ‘We kwamen niet over onze weifeling heen. Eigenlijk had niemand van ons vandaag oog voor zijn medespeler. En dan ben je geen team’, constateerde AZ-coach John van den Brom.

Hecht team
Zijn collega Adrie Koster had juist het tegenovergestelde bij zijn team gezien: ‘Dit keer heb ik, in tegenstelling tot vorige week tegen Vitesse, juist wél een hecht team gezien waarin iedereen voor elkaar werkte en een aandeel leverde. Nee, dat is niet altijd een garantie voor succes, maar vanavond gelukkig wel.’

39 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments