Willem II wint in Alkmaar

43
1623
Spelers delen de overwinning met het uitvak (foto: (c) Toin Damen)

Willem II heeft met 0-2 gewonnen van AZ. Willem II heeft verdiend gewonnen ondanks de kansen die AZ in de eerste helft kreeg. Koning Fran Sol was verantwoordelijk voor beide doelpunten. Fran had de derde treffer op zijn schoen maar kreeg de bal niet op tijd onder controle.

Volgende week neemt Willem II het in eigen stadion op tegen het  Heerenveen van Ben Rienstra.

(verslag: willem-ii.nl)
Historische zege in Alkmaar
Voor Willem II kwam zaterdagavond een eind aan een jarenlange treurmars richting Alkmaar. Voor het eerst in ruim zeventien jaar wisten de Tricolores AZ in eigen huis te verslaan: 0-2. Fran Sol ontpopte zich tot de ‘Verlosser’ en nestelde zich met zijn twee doelpunten en passant op de gedeeld eerste plaats van de topscorerlijst.

Snel duidelijk
5 mei 2001 kan uit de boeken als de laatste zege in de kaasstad, 1 december 2018 kan erin als de dag waarop een bijna ‘historische’ overwinning werd behaald. Een overwinning waarvan de contouren al bijzonder snel duidelijk werden. De
wedstrijd in het regenachtige AFAS-stadion was nog maar koud op gang of er stond al een Tilburgse voorsprong op het scorebord. Fran Sol – wie anders – schoot na drie minuten spelen de bal uit een enorme scrimmage voor het Alkmaarse doel achter keeper Bizot: 0-1.

Tien minuten later had Willem II al op een comfortabele verdubbeling van die score kunnen staan. Daniel Crowley stond aan de basis van een counter en moest voor zijn pass kiezen tussen de twee Spaanse eindstations Sol of Pol Llonch. Het werd laatstgenoemde die veel te slap inschoot.

Tweemaal van de lijn
AZ herstelde zich na deze Tilburgse waarschuwing en zocht wat nadrukkelijker het doel van Timon Wellenreuther op. De Duitser greep na achttien minuten goed in bij een hard schot van Mats Seuntjens, maar was acht minuten later geklopt toen hij te ver uit zijn doel kwam. Het schot van AZ-speler Oussama Idrissi leek de gelijkmaker te betekenen maar een Freek Heerkens redde op de doellijn. In de 28e minuut moest er nóg een keer een ultieme Tilburgse reddingspoging aan te pas komen. Dit keer was het Fernando Lewis die een inzet van Guus Til wegwerkte.

Verlossing
Onmiddellijk na het Alkmaarse mini-offensief volgde voor Willem II de verlossing. Via een snelle counter belandde de bal bij Donis Avdijaj. De linkerspits toonde zich niet zelfzuchtig en bracht Sol in scoringspositie. De Spanjaard rondde beheerst af: 0-2.

Schriftelijk
De tweede helft had daarna bijna schriftelijk afgedaan kunnen worden. Willem II bleef rustig en vooral georganiseerd spelen, AZ wekte geen moment de indruk dat het nog terug kon komen in de wedstrijd. ‘We kwamen niet over onze weifeling heen. Eigenlijk had niemand van ons vandaag oog voor zijn medespeler. En dan ben je geen team’, constateerde AZ-coach John van den Brom.

Hecht team
Zijn collega Adrie Koster had juist het tegenovergestelde bij zijn team gezien: ‘Dit keer heb ik, in tegenstelling tot vorige week tegen Vitesse, juist wél een hecht team gezien waarin iedereen voor elkaar werkte en een aandeel leverde. Nee, dat is niet altijd een garantie voor succes, maar vanavond gelukkig wel.’

nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
frannekesol
Lid
frannekesol

Dan vraag ik me toch keer op keer weer af hoe ons franske die bal erin krijgt bij de 1-0 he. Hans Klok taferelen.

SargentD
Gast
SargentD

Zo, dat is lekker wakker worden. Even over de manier van spelen nog. Ik ben een groot voorvechter van aanvallend voetbal. Maar af en toe kan ik best een beetje begrip opbrengen voor een wijziging in het strijdplan. Tegen Zwolle vond ik de manier van spelen, ondanks de overwinning, aardig schandalig. Die wedstrijd hadden we gewoon aan moeten vallen en de druk erop houden, en dan waren we niet in de problemen gekomen. Belangrijk verschil tussen de twee wedstrijden is dat AZ een stuk beter team heeft EN dat ik nu een elftal zag dat zich kapot wilde vechten en… Lees verder »

Forza Willem II
Lid
Forza Willem II

Ge moet er niet aan denken dat Sol geblesseerd raakt he of wat dan ook want dan hedde een groter probleem dan vorigseizoen. Toen hadde we Ogbeche en Rienstra die regelmatig scoorde. We zijn dit seizoen afhankelijker van Sol als nooit te voren.

🇪🇸Fran Sol🇪🇸

Robby
Gast
Robby

Goed strijdplan van onze technische staf. Laatste tijd wat minder aanvallend vanwege de vele tegengoals en dan wat meer op de counter spelen en dat pakte gisteren goed uit. Oke we willen aanvallend voetbal zien maar zo winnen is toch ook wel lekker. In de rust de boel beter neergezet waardoor AZ geen kans meer creëerde. Netjes Adri

Frank
Gast
Frank

4 overwinningen waarvan 1 thuis en 3 uit. Niet typisch Willem II. Wel een keer leuk voor de trouwe uitsupporter. Dit team kan beter op de counter spelen. Percentage balbezit was weer extreem laag.

Tilboforlife
Gast
Tilboforlife

Heeft er iemand een idee wat er aan de hand was met Akkaynak?? Die was enorm boos/gefrustreerd na de wedstrijd en moest op een gegeven moment zelfs getroost worden door Kolovos. Was allemaal goed te zien op tv na de wedstrijd. Hoop niet dat hier een relletje ontstaat met een ontevreden speler!!

Henkie013
Lid
Henkie013

Zag het ook, Croux kwam er ook nog bij. Akkaynak schijnt niet de makkelijkste jongen te zijn. Gerucht gaat dat er wat vuurtjes branden binnen het team. Het fijne weet ik er niet van. Ik vind wel dat wanneer je spelers als Saddiki en Akkaynak haalt en een meerjarig contract geeft, je niet de gehuurde Anita kosten wat het kost moet laten spelen. Behalve wanneer Anita heel veel beter is. Vandaag haalde hij door zijn paar belangrijke passen een voldoende, maar hij is geen schim van hoe we Anita kennen. Hij is pas 29 en speelde 2 jaar geleden nog… Lees verder »

John Nr1
Lid

Complimenten voor supporters in uitvak
Wat een geluid !!

Subjectief
Gast
Subjectief

Kan iemand mij vertellen hoe dat precies zit met eenzijdige optie op verlenging van een jaar van Sol?

Waarom is dat nog niet gebeurd? Of kan dat pas als zijn contract volledig is afgelopen..

Boetel
Gast
Boetel

Volgens mij kan het contract verlegend worden wanneer Willem II wil. Nu verlengen zou echter een groot (financieel) risico met zich meebrengen. Stel je verlengd nu en in april raakt Fran zwaar geblesseerd, heb je een contractspeler zonder waarde en alleen maar kosten. Door de optie tot verlenging pas later te lichten, vermindert dus het risico.

Henkie013
Lid
Henkie013

Optie lichten is wat anders dan verlengen. Als ze hem kunnen met een jaar verlengen tot 2021 met een fikse salarisverhoging en clausule dat hij voor zeg 5 miljoen weg mag, moet ze dat doen.

Willemll
Gast
Willemll

Gedomineerd van A tot Z

spannie
Gast
spannie

het is heel naar voor de jongens van AZ uit Alkmaar, maar dankzij Fran Sol zijn ze vanavond de sigaar !
Dit zijn de mooiste overwinningen, de punten meenemen waar je het niet verwacht,

Proficiat Willem II !!!

wil
Gast
wil

Het allermooiste Sinterklaas cadeau. Eindelijk zag je vandaag passie, beleving en inzet. Compliment voor de gehele ploeg, niemand uitgezonderd.

Henkie013
Lid
Henkie013

So, dat zijn nog eens bonuspunten. Ook heel hard nodig trouwens. Pec uit, Vitesse thuis en AZ uit reken je normaal gesproken op maximaal 3 punten. Nu pak je er 6. Nu ADO en Heerenveen thuis, dan Emmen uit. Als je er daar ook 6 uit pakt sta je op 22 uit 17 in de winterstop. Ofwel, linkerrijtje en je kan eigenlijk al niet meer degraderen. Maar we presteren uit beter dat thuis. 11 van de 16 punten uit behaald. Dat is denk ik wel een signaal dat we thuis ook iets realistischer moeten gaan spelen totdat Peters en Aras… Lees verder »

Rene
Gast
Rene

Als je met “realistischer” bedoelt: nog verdedigender dan we al doen, dan nee dank je.

Henkie013
Lid
Henkie013

Jij had liever gehad, dat we vandaag hoog druk hadden gezet en met lege handen uit Alkmaar zouden vertrekken? Ik heb het niet over de bus parkeren zoals VDL dat deed, maar tegen op papier sterkere tegenstander iets lager druk zetten, zodat je compacter staat en de tegenstander geen kansen krijgt zoals vanavond.

Rene
Gast
Rene

De tegenstander heeft vanavond anders ook kansen zat gehad, hoor. Vooral in de eerste helft. Het was een wonder dat we met 0 – 2 gingen rusten. Ik ben er een voorstander van dat we weer gaan spelen zoals in de eerste vijf wedstrijden. Dan krijg je 4 doelpunten tegen, maar je maakt er ook 4. En ja, dan verlies je met veel van PSV, maar je wint ook met veel van Herales. Ik ben iemand uit de tijd van Piet de Visser (en Co Adriaanse deed later hetzelfde): je vermaakt het publiek met aanvallend voetbal. Maar misschien ben ik… Lees verder »

wil
Gast
wil

Het voetbal in deze tijd is wel veel veranderd met toendertijd. Moet je dan als blinden gaan aanvallen met het risico dat je veel doelpunten om je oren krijgt.

Henkie013
Lid
Henkie013

Op die wijze hebben we alleen thuis tegen Heracles 3 punten gepakt, dat was gelijk de enige winstpartij thuis. Tegen een Heracles die ons alle ruimte gaf. Voor dat systeem heb zijn 2 sterke buitenspelers een vereiste. Avdijai heeft zijn vorm van de seizoenstart nog niet gevonden en op rechts kennen we de situatie. Met een kwetsbare verdediging loop je makkelijk in de val.

Snorro
Gast
Snorro

Als jij uit de tijd van Piet de Visser bent, ben je idd te oud.

Subjectief
Gast
Subjectief

De tegenstanders geen kansen krijgt? Wedstrijd wel gezien?

Henkie013
Lid
Henkie013

20 minuten tussen de 0-1 en 0-2 wat kansen gezien puur door individuele klasse van Idrissi. Tweede helft nul kansen. Niet alles zo letterlijk nemen. Verdedigend stond het goed vandaag.

Subjectief
Gast
Subjectief

Tweede helft ben ik met je eens. Zeker het laatste kwartier hebben we het zakelijk uitgespeeld. Echter, vond ik ons keepertje en 2 lijn reddingen wel erg noodzakelijk voor de 3 punten. Als we daar nog sterker in worden dan zie ik ons gewoon een plekje in het linkerrijtje bemachtigen, mits Sol blijft in de winterstop.

Henkie013
Lid
Henkie013

Daar ben ik het mee eens. Wellenreuther onderscheidde zich door aanvallend te keepen en onderschepte zo een paar gevaarlijke steekballen. Dat is exact hetgeen waar Wapenaar op traint, dat is nu zichtbaar. Één keer ging het wel bijna mis met Idrissi, daar was hij te laat of hij niet mogen komen. Lewis ook goed vandaag en Dankerlui naar kunnen ook prima. Heeft wat meters afgelegd in ondersteuning van de verdediging. Wellicht dat Koster daarom nu Aras nog niet opstelde, die verdedigt wat minder mee terug. Het is natuurlijk een utopie te verwachten dat we uit bij AZ geen kansen tegen… Lees verder »

wil
Gast
wil

Denk toch eens normaal.

SargentD
Lid
SargentD

Ik heb al heel veel meegemaakt bij mijn clubke. Maar deze krijgt wel een prominent pleksje. Zo ontiegelijk gaaf dit!!!

ftricolores1
Gast
ftricolores1

Anita loopt niet soepel, maar is vandaag enorm belangrijk! Prachtige pass waar de 0-2 uit voort komt! Ook bij de 0-1 wint hij de ‘2e bal’.

Timon Wellenreuther kreeg vandaag eindelijk de waardering die hij verdiend! Speelde een prachtige pot! Mooi om te horen uit het uitvak!

En dan nog over Sol… Tja, gewoon geweldig natuurlijk! Dit seizoen maakt hij af in Tilburg, optie word verlengd, waarna hij ons nog mooi wat centjes op gaat leveren! smile

Jada
Gast
Jada

Piusplein wordt Solplein

Tilburgerke
Gast
Tilburgerke

Francisco SOLdaat Van ons rood wit blauwe leger!!!!!

wil
Gast
wil

Vandaag alle 11 soldaten van ons Rood Wit Blauwe leger.

Perry Witteveen
Gast

Geweldig!!!!!!!!!

Forza Willem II
Lid
Forza Willem II

Mer name 1e helft alle geluk van de wereld gehad un bal of 2 vd lijn
Sol held van beroep.
3 punten die zeer welkom waren

Trico Sores
Gast
Trico Sores

Dat heeft Highway Patrolman goed gezien hoor. Wellenreuther kan er echt helemaal niks van, hahahahahahahaha.

Jada
Gast
Jada

Wellenreuter deed het perfect

Martin Coolen
Gast
Martin Coolen

Als je dat serieus meent over Wellenreuther, heb je er helemaal geen verstand van

Rene
Gast
Rene

Martin Coolen, zie je dat cynisme van Trico Sores echt niet?

Martin Coolen
Gast
Martin Coolen

Wie is die Highway Patrolman nou weer?

JoeKeenan
Lid
JoeKeenan

HEEEERLIJK. Een groot compliment voor dit elftal (na de wanprestatie van vorige week). Prachtige revanche! SOLL!!! Maar zeker ook Timon (!!), Donis en Vurnon (zijn beste wedstrijd dusver). Crowley en Lonch waren ook een genot om naar te kijken en hebben veel strijd geleverd. En nu door….Tijd voor een thuisoverwinning volgende week.

PS. WAT EEN UITVAK!! 90 MINUTEN LANG GEHOORD

Ramon
Gast
Ramon

Crowley moet echt eens wat meer gaan passen , dan kan hij nog veel belangrijker worden , Sol een gladiator en Lewis was weer geweldig!

Rene
Gast
Rene

Crowley moet vooral leren de goede keuze te maken. Het komt inderdaad regelmatig voor dat hij de actie probeert te maken terwijl hij beter kan passen, maar omgekeerd gebeurt ook regelmatig, dat hij passt maar eigenlijk beter de actie kan maken, Maar foutjes of niet, Crowley is iemand waar ik iedere wedstrijd van geniet.

Tricolores1896
Gast

Iemand die toevallig wat meer weet over het awayday van ‘t seizoen

Bockworst
Gast
Bockworst

Wat een spits!!