
Willem II was in zichzelf gekeerd, dat gaat veranderen!
In de KingZine krant van enkele weken geleden, stond een uitgebreid interview met Berry van Gool en Mischa Rook. Voor diegene die dat gemist hebben, of alweer vergeten zijn door de vele biertjes na de wedstijd, hebben we het interview in samenvatting nog eens uitgewerkt.
De magie van het stadion
Zo’n voetbalclub, zo’n stadion: dat heeft iets magisch. Berry van Gool en Mischa Rook praten over stadions als een dirigent over de vijfde symfonie van Beethoven. “Voetbalstadions hebben aantrekkingskracht. Ook op de niet-voetballiefhebbers. Ook al hou je niet van voetbal, iedereen weet waar het stadion ligt in de stad”, zegt Micha Rook. En merkt hij: “de band tussen stad en club, die is belangrijk. En de stad, dat is niet alleen de gemeente. Kijk maar naar Oss.” Waar hij meewerkte aan de komst van een onderwijsboulevard, de Talentencampus, waar FC Oss deel van uitmaakt. “Waar achter een van de goals lange tijd een, ja, bescheiden tribunetje stond, staat nu een modern schoolgebouw. Bij FC Oss werkten we met de drie O’s: overheid, onderwijs, ondernemers.”
Litteken
Berry van Gool merkt het ook: Willem II had of heeft de stad hard nodig. In ieder geval in 2010, toen de club na slecht financieel beleid aan de rand van de afgrond stond. De gemeente Tilburg verlaagde de huur voor het stadion, en dat was nodig ook. “Wat er in die tijd gebeurde is nog altijd een groot litteken voor de club. Er zijn ook nog steeds veel mensen die denken dat de club gesubsidieerd wordt. We moeten heel erg werken aan transparantie. Vertellen hoe het zit. Ik denk dat we de laatste jaren te veel in onszelf gekeerd zijn geweest. Tot op de dag van vandaag hoor ik het. Mensen die vragen: hoeveel subsidie gaat er eigenlijk naar Willem II? Subsidie? We betalen huur, en dat was in het verleden iets meer. Vertellen hoe het wél zit. Ik denk ook dat we dat beter kunnen. Ook de niet-voetballiefhebber moet zien dat Willem II een sieraad voor de stad is. Het stadion moet geen last maar een lust voor de stad worden. Zoveel mogelijk mensen bij elkaar brengen.” Rook vult aan: “Mensen zeggen wel eens: de gemeente staat niet achter de club. Maar dat vind ik dus niet. Ik denk dat iedere gemeente wel het belang ziet van een betaald voetbalclub. Ook in Tilburg.”
Minder eenzaam
Zoveel mogelijk mensen bij elkaar brengen. Begin daarover en Berry van Gool begint te glimlachen.“Voetbal kan een enorm bindmiddel zijn. Met een biertje onder elkaar. Samen voetbal kijken. Sommige mensen zijn daardoor minder eenzaam. En je kunt voorlichting geven aan kinderen op de basisschool, over voeding bijvoorbeeld. Hoe hoger je speelt hoe meer mensen naar het stadion komen. Dus is je kracht groter, bind je meer mensen.” Dat is ook je rol, zegt Rook. “Natuurlijk heb je als doelstelling ook altijd een plaats op de
ranglijst. Maar stel je voor: nu speel je voor tienduizend man, misschien over tien jaar wel voor twintigduizend man? Dat zou ook een gave doelstelling zijn toch? Dat gaat hand in hand.”
Volle stadions
Om (weer) een stabiele middenmoter te kunnen worden, liggen er genoeg mogelijkheden, denkt Mischa. “Mensen kijken hier vaak naar Breda, maar daar moeten we ons niet mee vergelijken. We hebben meer seizoenkaarten verkocht dan PEC Zwolle, en bijna net zo veel als FC Utrecht. NEC zit ook in de buurt, maar de sfeer daar is toch anders. Wij moeten niet zozeer naar het oosten en het westen van Tilburg kijken, maar vooral naar het noorden en zuiden. Er is dusdanig veel potentie dat het stadion vroeg of
laat een keer bomvol zit.” Misschien is dat ook wel het geluk geweest van Willem II, zegt Rook. “Bij bijna alle andere clubs zijn de stadions groter geworden. Maar nu zie je dat het steeds lastiger wordt om stadions vol te krijgen. Ik denk dat het misschien wel gelukkig is dat het stadion niet gegroeid is. We moeten gefaseerd naar schaarste toewerken. Bij Vitesse wordt fantastisch gevoetbald, maar in het Gelredome zitten meer mensen niet dan wel.”
Ontmoetingsplaats
De sfeer, de beleving. Dat is het allerbelangrijkste in het stadion, zegt Van Gool. “Willem II is vanuit de historie geen volksclub. Je kunt Willem II gewoon niet vergelijken met NAC, ADO of Feyenoord.” Dat soort verhalen. Het zegt Mischa Rook helemaal niets. Hij lijkt het bijna niet te geloven. “Ik heb hier gestudeerd, kijk heel anders naar Tilburg. Dat er nog steeds generaties zijn waar dat speelt, daar hou ik me niet zo mee bezig. De ontwikkeling van voetbal gaat heel hard. Bij Oss zag ik dat, bij Cambuur ook: daar merk je dat een voetbalclub meer en sociale ontmoetingsplaats wordt. Heel veel mensen zijn positief over de club, ook al komen ze niet of nog niet naar het stadion.”