
Willem II spreekt zich niet uit over kunstgras
Feyenoord is klaar met kunstgras. De club uit Rotterdam wil kunstgras in de Eredivisie verbieden omdat de club merkt dat er steeds meer voorstanders van natuurgras zijn. Ook zou het de internationale positie van het Nederlandse voetbal niet ten goede komen. Van Geel snapt dat financiële redenen een rol spelen bij de keuze van clubs voor kunstgras; het onderhouden van echt gras kost meer geld. “Maar wij vinden dat als je betaald voetbal speelt er prioriteiten moeten worden gesteld. Dan nemen die clubs maar één of twee spelers minder onder contract.”
Tijdens de algemene vergadering betaald voetbal op 2 december wil Feyenoord een voorstel in dienen om alle clubs op echt gras te laten spelen. In de Eredivisie spelen nu PEC Zwolle, SC Cambuur, Excelsior, ADO, Heracles en Dordrecht op kunstgras. Die clubs hebben, uiteraard, al aangegeven tegen de plannen te zijn. Ajax, PSV, FC Utrecht, Heerenveen, AZ, NAC en Go Ahead Eagles staan achter de plannen van Feyenoord en de overige clubs, waaronder Willem II, willen de plannen eerst beter uitgewerkt zien. In de Jupiler League staan alleen De Graafschap en NEC achter de plannen.
Willem II speelt al jaren met het idee om kunstgras in het Koning Willem II stadion te leggen om kosten te besparen. Jurgen Streppel is echter een fel tegenstander van kunstgras: ‘Voetbal moet op gras gespeeld worden. Voorwaarde is uiteraard wel dat het om een kwalitatief goed veld gaat. Voor veel clubs is een natuurgrasveld gewoonweg te duur en is de keus voor kunstgras ingegeven door pure armoede. Hopelijk gaan weer niet in mee.’ Volgens Streppel zijn er toen ook calculaties gemaakt waaruit bleek dat kunstgras weliswaar goedkoper was, maar dat het verschil acceptabel was. Onder andere op advies van Streppel is toen besloten om op natuurgras te blijven spelen. Bij Willem II bleef dit verschil mede binnen de perken doordat de club over een trainingslocatie beschikt direct achter het stadion.
Bron tekst Streppel: www.greenkeeper.nl