WILLEM II MOET NU VOETBALLEN OM TE OVERLEVEN

58
4221

Op de website van VI (pro artikel) wordt per club besproken wat deze club moet doen om helemaal klaar te zijn voor de tweede seizoenshelft. Onderstaand wat VI over Willem II te melden heeft.

Een onverwacht punt tegen Ajax vlak voor de kerst zorgde ervoor dat Willem II op doelsaldo boven de degradatiestreep staat. Het is veelzeggend dat dit het enige sportieve hoogtepunt in dit jaar is. De ineenstorting is deels verklaarbaar. Willem II ontsnapte niet aan corona-afwezigen, had te kampen met veel geblesseerde spelers op cruciale posities en raakte in crisissfeer. Al is crisis in Tilburg anders dan elders.

Het aflopende contract met trainer Adrie Koster werd verlengd, van paniek is geen sprake, maar er zijn wel zorgen. Een rommelige oefenperiode, een kortstondig Europees avontuur en een matige seizoenstart gaf al een indicatie dat het een moeizame jaargang kon worden. Koster en zijn staf kregen het niet voor elkaar de zo knap als vijfde geëindigde afgebroken competitie een passend vervolg te geven. Spelers die vorig seizoen uitblonken – Vangelis Pavlidis (foto), Mike Trésor, Pol Llonch, Mats Köhlert en Sebastian Holmén – zijn nu zoekende, nieuwelingen – Robbin Ruiter, Leeroy Owusu, John Yeboah, Ole Romeny en Derrick Köhn – worstelen en opponenten hebben de offensieve speelstijl nauwkeurig bestudeerd.

Veel blikken zijn gericht op Kwasi Wriedt. De van Bayern München II afkomstige spits maakte na een gebroken middenvoetsbeentje zijn rentree en scoorde al tweemaal. Hij heeft alles om een Eredivisie-sensatie te worden. Maar er is meer nodig dan een garantie op goals. De backs dienen hun momenten om mee ten aanval te trekken zorgvuldiger te kiezen en hun defensieve plichten beter te vervullen. Ook centraal is er werk aan de winkel, richting de nabije en wat verdere toekomst.

Td Joris Mathijsen kreeg de laatste jaren complimenten voor zijn slimme transferpolitiek en staat nu voor een nieuwe krachtproef. Willem II hunkert naar de januarimaand en lucht. Afstand nemen van de onderste plekken met een serie wedstrijden tegen VVV-Venlo (uit), FC Groningen (thuis), RKC Waalwijk (uit) en PEC Zwolle (thuis) lijkt realistisch, maar bovenal noodzakelijk. Blijven de Tilburgers onderin bivakkeren na deze duels, dan wacht een zware klus aangezien degradatievoetbal het doorgaans offensief en frivool denkende en spelende Willem II niet past. Voetballen om te overleven is een andere discipline, die Koster en zijn ploeg niet één-twee-drie onder de knie hebben. 

Meest opvallende speler

Spits Vangelis Pavlidis ligt met vijf goals op koers om na vorig jaar (elf) weer in de dubbele cijfers te eindigen. In het voorjaar trad hij toe tot de stal van Mino Raiola, een transfer lijkt waarschijnlijk.

Transfertip

Jordens Peters, Freek Heerkens, Sebastian Holmén en Jan-Arie van der Heijden bezitten aflopende contracten. Voorsorteren op de toekomst en kwalitatief tijdig doorselecteren lijkt noodzakelijk.

Abonneren
Abonneren op
guest
58 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments