Willem II in de Tens (9): Supporters pikken het niet; #Erwinout

12
2735
erwin out

Aan begin van een nieuw decennium kijken we als Tilbo.com terug op het vorige decennium (2010-2019).

Vandaag deel 9: Supporters bewaken clubcultuur

Het eerste seizoen (2016-2017) onder Erwin van de Looi was degelijk. Na het laatste seizoen onder Streppel waar Willem II via de finale van de nacompetitie tegen NAC in de Eredivisie was gebleven, accepteerden de Willem II supporters een degelijk seizoen. De uitvakken zaten vol en de support bij zowel thuis als uitwedstrijden werd steeds fanatieker.

Zoals elke zomer was het een komen en gaan van spelers. Het was de eerste echte transferzomer voor technisch directeur Joris Mathijsen. Met het vertrek van o.a. Lamprou, Koppers, Dries Wuytens, Falkenburg, Pelle van Anholt en huurling Oulare leverden Willem II veel ervaring en doelpunten in. Op het laatste moment werd ook Anouar Kali verkocht aan FC Utrecht.Toch was er veel vertrouwen bij de achterban. Mathijsen shopte bij diverse Europese topclubs en haalde met Crowley (Arsenal), Wellenreuther (Schalke), Coulibaly (Nancy), Chirivella (Liverpool), Azzaoui (Wolfsburg) en Tsimikas (Olympiakos Piraeus) jonge talentvolle spelers naar Tilburg. Met Rienstra, Meissner en Job van der Linden werd er ook geinvesteerd in ervaren spelers. Op papier stond er een goed team.

Traditiegetrouw opende Willem II het seizoen zeer slecht. Thuis werd verloren van Excelsior gevolgd door nederlagen bij FC Utrecht en Feyenoord. Willem II stond na 3 wedstrijden op de laatste plaats. Pas in de vijfde wedstrijd werd er gewonnen. Willem II won door doelpunten van huurlingen Velikonja en spits Sol met 3-1 in Kerkrade. De eerste punten waren binnen, maar het lek was nog niet boven.Gelukkig volgden na nederlagen tegen Heerenveen en PSV goede overwinningen tegen FC Twente en FC Groningen. Net toen je dacht dat Willem II de smaak te pakken had sloeg het noodlot toe. Op woensdag 26 oktober speelde Willem II in de KNVB Beker tegen Heerenveen en Sol scoorde de winnende 2-1. Echter de volgende ochtend werd bekend dat Fran Sol een kwaadaardige tumor in zin teelbal had en direct geopereerd moest worden.Op 28 oktober speelden de Tricolores in het eigen Koning Willem II stadion thuis tegen Ajax. Het thuispubliek zorgde voor een prachtig eerbetoon aan de zieke Sol. Willem II verloor de wedstrijd tegen Ajax, maar won het hart van de Spaanse spits.


De operatie bij Sol was geslaagd en de Spanjaard kon werken aan zijn herstel. Bij de uitwedstrijd tegen AZ stond Sol tussen zijn supporters.

Op 17 november sloot de Spaanse spits weer aan bij de selectie van Willem II en was hij scherper dan ooit. Sol bleef doorgaan met scoren en de angst dat de Spanjaard in de winterstop zou vertrekken werd met de week groter. Zeker toen de Spaanse spits op 19 december met twee doelpunten tegen RKC Willem II naar de kwartfinale van de KNVB beker schoot. Sol was volledig terug.

Willem II stond in de winterstop in de gevarenzone en was inmiddels ook aanvoerder Jordens Peters kwijtgeraakt. El Capitano kampte met een chronische knieblessure en werkte inmiddels in Zeist aan zijn herstel. In die periode was het lang onduidelijker of en wanneer de aanvoerder weer zou kunnen spelen.

Ondertussen was er veel onvrede bij het Tilburgse publiek over de tactiek van trainer Erwin van de Looi. De trainer overlaadde zijn spelers met tactische opdrachten en de 5-3-2 variant werd niet goed uitgevoerd, waardoor Willem II met de week futlozer leek te gaan spelen. Na de winterstop speelde Willem II een dramatische uitwedstrijd bij Sparta (1-0 nederlaag) waar het team niet één keer op doel schoot. Het werd met de week slechter en op de opgebouwde band tussen team, club en supporters werd met de week verder afgebroken. Van de Looi hield stoicijns vast aan zijn tactiek.


Toch plaatste Willem II zich ten koste van Roda JC (5-4 na penalty’s) voor het eerst sinds jaren voor de halve finale van de KNVB beker. Echter het leed was geschied. Uitvakken stroomden niet meer vol en er was veel weerstand vanuit de fans.
Op 28 februari speelde Willem II in een ijskoude Kuip een kansloze halve finale tegen Feyenoord (3-0 nederlaag). Willem II creerde geen enkele kans. Een aantal dagen later gevolgd door een vergelijkbare wedstrijd in en tegen Heerenveen. Een ultradefensief Willem II kwam in Heerenveen nauwelijks over de middenlijn en dat leverde de volgde nederlaag op.

erwin out

Supporters van allerlei verschillende supportersgroeperingen kwamen samen. Op 6 maart gaven zij een gezamenlijk statement uit. De boodschap was hard, maar duidelijk:

Maandagavond 5 maart 2018 is het onvermijdelijke gebeurd. Verschillende vertegenwoordigers van alle supportersgroepen binnen Willem II hebben elkaar eens recht in de ogen gekeken. De conclusie is hard, maar heel duidelijk. We herkennen Willem II niet meer. Onze club, onze trots dreigt door passanten ter ziele te gaan. Dit laten we niet gebeuren. Maandagavond hebben we met elkaar de handen ineen geslagen om tot actie te komen. Het kan zo niet verder. Onderstaand statement is vanmiddag aangeboden aan Paul Gerritse (voorzitter Stichtingsbestuur), Peter Galle en Berry van Gool (Algemeen Directeur Willem II). Steun de club en geef luid gehoor aan onderstaande! Willem II, voor en door supporters.

Supporters eisen vertrek technische staf

Wij, Willem II-supporters, maken ons ernstige zorgen om onze club. Wij zien met pijn in ons rood wit blauwe hart dat:

 • Het voetbal sinds de aanstelling van Erwin van de Looi en zijn staf niet om aan te zien is;
 • Er van aanvallend voetbal zoals ooit afgesproken en vastgelegd in het beleidsplan geen sprake is;
 • Het spel van Willem II met de week slechter wordt;
 • Het gevoel van de achterban bij Willem II aan het verdwijnen is. Wat in jaren is opgebouwd wordt nu compleet afgebroken;
 • Supporters afhaken (o.a. aanzienlijk minder supporters mee naar uitwedstrijden);
 • Sponsors afhaken;
 • Passie, Strijd en Leeuwenmoed zijn ver te zoeken;
 • Er geen beleving en geen trots bij de spelersgroep is;
 • Er een passant als trainer zit die totaal geen visitekaartje is voor onze mooie club;
 • Deze passant negeert het technische beleidsplan door af te stappen van de huisstijl en de manier van voetbal die niet bij Willem II past en die niet aansluit bij de verwachtingen van de achterban;
 • Er is een aantal incidenten geweest met Erwin en supporters die de fanatieke supporters hem zeer zwaar aanrekenen.
 • Erwin geeft wekelijks de selectie de schuld van het falen en geeft aan dat spelers niet naar hem luisteren. Een goede trainer zorgt ervoor dat hij de spelers mee krijgt in zijn visie. Maar door de steeds veranderende tactiek van Erwin heeft hij een verlammende werking op de voltallige spelersgroep.
 • Erwin heeft geen binding met de club of supporters.
 • Erwin staat teleurgestelde supporters niet te woord en laat dit opknappen door een van de jongste spelers.
 • Erwin ruziet openlijk met de clubwatchers van het Brabants Dagblad.
 • Sinds de komst van Erwin hangt er een negatieve sluier over het voetbal bij Willem II.

Het is vijf voor twaalf. Er zijn nog acht finales te gaan. Acht finales waarin we punten moeten pakken om Willem II te behouden voor de Eredivisie. Willem II streeft echter rechtstreeks af op de play offs of, erger nog, directe degradatie. Wij hoeven niet elke week te winnen. Wij willen wel een elftal dat vol strijd en passie het veld ingaat om het publiek voor zich te winnen. Een elftal dat duidelijk probeert te maken aan de tegenstander dat er niets te halen valt in het Koning Willem II-stadion. Een elftal dat speelt om te winnen, niet om niet te verliezen. Met de huidige technische staf gaat dit niet meer gebeuren.

Erwin van de Looi en zijn assistenten moeten dan ook per direct op non actief gezet worden en er moet een leider aan het roer komen die het team duidelijkheid verschaft en de spelers met passie en durf laat voetballen.

Dit had al veel eerder moeten gebeuren. Het was aan de leiding van Willem II, directie en RvC, om in te grijpen. Nu dit niet gebeurt, zijn de supporters genoodzaakt om in actie te komen.

Om deze eis kracht bij te zetten hebben de verschillende supportersgroeperingen de handen ineengeslagen en gaan we actie voeren. Actie vanuit het Rood Wit Blauwe hart om onze club proberen te behoeden voor degradatie en te verlossen van Erwin van de Looi en zijn staf. Enkele acties voor de komende dagen zijn:

 • Vandaag (dinsdag 6 maart 2018) stond er een bijeenkomst gepland met Berry van Gool, Paul Gerritse (voorzitter stichtingsbestuur), Peter Galle (supporterscoördinator) en een aantal supporters. Deze bijeenkomst zullen wij niet bezoeken. Wel zal onze woordvoerder aanwezig zijn om dit statement te overhandigen en toe te lichten.
 • Zaterdag zal de KingSide tijdens de warming up en gedurende de eerste vijf minuten van de wedstrijd tegen PSV leeg blijven. Daarnaast roepen wij de supporters op andere vakken ook op om de eerste vijf minuten van de wedstrijd op de ring te blijven en niet de tribune op te gaan als protest tegen de gang van zaken binnen onze club.
 • De uitwedstrijd tegen FC Twente, die bestempeld is als AwayDay zal niet bezocht worden door Willem II-supporters zolang Erwin van de Looi en zijn staf op de bank zitten.
 • Er zullen geen uitwedstrijden meer worden bezocht.
 • De partijen die dit statement ondertekenen zullen vanaf nu tot aan het vertrek van Erwin van de Looi hun activiteiten voor Willem II, zoals de diverse geplande overleggen over o.a. Koningsdag 2018 en het ophangen van spandoeken bij wedstrijden voor Willem II, staken.

Indien niet aan onze oproep gehoor gegeven wordt zullen we de acties verder uitbreiden.

Het woord is nu aan de directie van Willem II! Wanneer de directie het nodige doet en ingrijpt, zullen de supporters de handen ineen slaan en – wederom – massaal het elftal steunen om samen Willem II in de eredivisie te houden.

Met Rood Wit Blauwe Groet,

Supportersclub Willem II              Vak E
Stichting Kingzine                            KS79
Tilburg TifosiDe club greep in eerste instantie niet in, maar na enkele gaf Erwin van de Looi zelf op te stappen. Twee dagen na het vertrek van Erwin van de Looi speelde Willem II onder leiding van Reinier Robbemond tegen koploper PSV.

Het werd een historische avond. Willem II leek bevrijd en speelde één van de beste wedstrijden van de laatste decennia. Willem II blaasde PSV compleet van het veld en stadion ontplofte en wist niet wat er gebeurde. Willem II won door twee treffers van Rienstra en drie treffers van Fran Sol met 5-0 van de latere kampioen. Supporters stonden huilend, verbijsterend op de tribune. Het resultaat was fantastisch, maar vooral de manier van spelen, de inzet en strijd was waarom de supporters hun actie hadden opgezet.

Twee weken later (tussendoor speelde Willem II 2-2 tegen Twente) na de jaarlijkse Bierstrasse speelde Willem II in de stromende regen tegen FC Utrecht. Kon Willem II een vervolg geven aan de 5-0 overwinning op PSV?
Willem II kwam met 0-2 achter, maar het publiek nam de ploeg op sleeptouw en door fantastische doelpunten van Haye, Tsimikas en Sol won Willem II met 3-2 van FC Utrecht.Twee weken na het statement hadden de spelers, supporters en de club elkaar weer gevonden. Op 15 april werd in Breda ook nog de Derby gewonnen door twee doelpunten van Ben Rienstra. Een moeizaam en memorabel seizoen werd zo op een juiste wijze afgesloten.

Willem II speelde zich alsnog veilig en wist uiteindelijk 13e te worden.

Veel belangrijker was dat de supporters hadden laten zien dat je op een nette wijze (zonder geweld en bedreiging) voor de belangen van de club moet opkomen. Zonder de actie van de supporters weten we niet zeker of Willem II zich dat seizoen gehandhaafd zou hebben.

Van de Looi was vertrokken en Mathijsen besloot na het seizoen ook afscheid te nemen van Robbemond. In juni werd Adrie Koster gepresenteerd als nieuwe trainer van de Tricolores.

12 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments