Willem II in de Tens (8): Sol, Mathijsen en VDL naar Willem II

9
2954
Fran Sol scoort zijn 14de van het seizoen (foto: Toin Damen)

Aan begin van een nieuw decennium kijken we als Tilbo.com terug op het vorige decennium (2010-2019).

Vandaag deel 8: Tijdperk na Streppel

Bij de spetterende finale tussen Willem II en NAC zat een onbekende Spaanse spits van Villareal 2 op de tribune. De Spanjaard genoot van de intense atmosfeer en wist dat hij voor Willem II wilde gaan spelen. Fran Sol was door scout Roland Vroomans gezien bij een wedstrijd tussen PSV en Villareal in het kader van de Europese competitie voor ploegen onder 23. Sol maakte indruk door twee keer te scoren.

Na het tijdperk Streppe koos Willem II voor Erwin van de Looi. De trainer van FC Groningen koos op 24 mei 2016 voor Willem II. Bij Groningen was de trainer erg succesvol geweest door met Groningen in 2015 de KNVB Beker te winnen.

Achteraf gezien is misschien wel de belangrijkste transfer van de zomer van 2016 de komst van Joris Mathijsen geweest. De 84-voudige international van Oranje was een jaar eerder gestopt biJ Feyenoord en keerde op 1 juli 2016 als technisch manager terug bij de club waar hij was opgeleid. Het was zijn eerste staffunctie bij een betaald voetbalorganisatie.

Mathijsen had door zijn late komst nog weinig invloed op de transfers van die zomer, maar drukte de jaren daarna steeds nadrukkelijker zijn stempel op het technisch beleid van de Tricolores.

Naast Sol werden Haye (AZ), Lieftink (Vitesse), van Anholt (Heerenveen), Calcan en Tshimanga aangetrokken.

Willem II begon het seizoen met twee forse nederlagen tegen Vitesse en Heracles. Met de uitwedstrijd tegen Ajax in het vooruitzicht leek een nul uit drie zeer realistisch. Maar Willem II stuntte in de Amsterdam Arena. Na een snelle achterstand zorgden Falkenburg en Sol voor een 1-2 voorsprong en die werd tot het einde vastgehouden. Een historische uitzege van de Tricolores.

Daarna wist Willem II een serie van 7 wedstrijden niet te winnen waarna pas in speelronde 11 een overwinning op FC Groningen weer lucht gaf. Het spel van Willem II was degelijk maar sprankelde niet. In de KNVB beker kon Willem II geen vervolg geven aan de overwinning in de Arena.

Tegen het Ajax van de toekomst met De Ligt, Nouri, Frenkie de Jong en Van Beek waren de Tricolores kansloos.

Het seizoen kabbelde voort en mede door de komst van spits Oubi Oulare in de winterstop wist Willem II relatief makkelijk boven de streep te eindigen. Uiteindelijk eindigde Willem II op een veilige dertiende plaats in de Eredivisie.

Tilburg had inmiddels Fran Sol in het hart gesloten. De populaire Spaanse spits had met zijn harde werken, respect voor de stad Tilburg en zijn 10 doelpunten in 30 wedstrijden het Tilburgse publiek betoverd.

9 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments