Willem II in de Tens (7): 22-05-2016, een dag om nooit te vergeten

21
3777

Aan het eind van de Tens (2010-2019) kijken we als Tilbo.com terug op een decennium vol hoogte- en dieptepunten.

Vandaag deel 7: Een onvergetelijk einde van een raar seizoen

Na de succesvolle rentree in de Eredivisie begon Willem II vol goede moed aan het tweede eredivisie seizoen. Frenkie de Jong was verkocht aan Ajax (voor 1 euro en doorverkooppercentage). Willem II kreeg een aantal Ajax huurlingen tot de beschikking. Lucas Andersen, Richairo Zvikovic, Ruben Ligeon en Lesley de Sa maakten de overstap naar Tilburg. Ook Frenkie de Jong werd gehuurd, maar keerde na een half jaar weer terug naar Amsterdam. Naast de Ajacieden haalde Willem II ook Erik Falkenburg van rivaal NAC Breda, Guus Joppen, Nick van der Velden en Ojo van Dordrecht op. Op papier leek Willem II wederom een aardige ploeg te hebben samengesteld, maar het vertrek van Armenteros, Sahar, Cabral en Mitchell Dijks viel zwaar.


Jurgen Streppel stond ook dit seizoen nog aan het roer bij de Tricolores en moest toezien hoe Willem II slecht begon aan het nieuwe seizoen. Mede door een loodzware opening van het seizoen met wedstrijden tegen Vitesse, Ajax (uit), AZ (uit), Nec en Feyenoord (uit) kwamen de Tricolores al snel terecht in de onderste regionen van de Eredivisie. Duidelijk was dat na het vertrek van Armenteros er geen echte spits in de selectie zat. Op de laatste avond van de transferperiode werd de Slowaaks international Adam Nemec toegevoegd aan de selectie. De bonkige spits kwam echter zelden voor in de plannen van Streppel.


Pas in de zesde wedstrijd van het seizoen pakte Willem II de eerste overwinning van het seizoen. FC Utrecht werd in het eigen stadion met 3-1 verslaan. Daarna volgden 7 wedstrijden zonder overwinning en Willem II bleef ploeteren. Eind november liet Lucas Andersen zijn grote klasse zien en door drie fantastische doelpunten van de Deen wonnen de Tricolores in Enschede van FC Twente. (1-3). Daarna volgde een overwinning op Cambuur, een gelijkspel tegen ADO en winst op Excelsior. Daardoor kregen de Tricolores lucht en weer uitzicht op een goede klassering.

In het bekertoernooi reikte Willem II voor de eerste keer onder Streppel verder dan de eerste ronde. In de eerste ronde werd er gewonnen van de amateurs van DOVO om in de 1/8e finale te winnen in Deventer tegen de Eagles. In de kwartfinale speelde Willem II een sterke wedstrijd in de Kuip tegen Feyenoord. Willem II miste diverse kansen en na een 0-1 voorsprong kwam Feyenoord net voor tijd op 1-1 en kregen de Rotterdammers in de verlenging een discutabele penalty. WIllem II verloor daardoor met 2-1.

In de winterstop meldde AZ zich bij Willem II en legde het vastgestelde transferbedrag voor Stijn Wuytens op tafel. Willem II kon niet anders doen dan zijn sterkhouder te laten vertrekken. Dat was een groot gemis voor de ploeg. De eerste zes wedstrijden na de winterstop werd er niet gewonnen en het was duidelijk dat de Tricolores keihard moesten strijden voor lijfsbehoud. Op 27 februari wonnen de Tricolores uit het niets met 0-1 in het Gelredome van Vitesse. Ondaan maakte de winnende treffer. Daarna volgden weer diverse nederlagen.

Uiteindelijk eindigde Willem II op een zestiende plaats in de Eredivisie. Met 29 punten kwamen de Tricolores één punt tekort op de veilige vijftiende plaats van Excelsior.

Ondertussen was de teleurstelling omgeturnd in enthousiasme. In het speelschema van de play-offs werden de rivalen Willem II en NAC aan elkaar gekoppeld. In de eerste ronde trof Willem II Almere City. De Tricolores speelde twee sterke wedstrijden en zowel de uitwedstrijd (0-1) als de thuiswedstrijd (5-2) werden gewonnen. Lucas Andersen was de grote man in deze wedstrijden. De Deen kon fantastisch voetballen, maar liet het niet altijd zien.

Doordat ook NAC Breda wist te winnen stond de finale Willem II – NAC op het programma. Een affiche waar je alleen maar van kunt dromen. Een strijd om promotie / degradatie tegen de grote rivaal.


Het werden twee spannende en hectische wedstrijden. Willem II kwam in Breda snel op voorsprong door Guus Hupperts, maar liet zich 5 minuten voor tijd verrassen en verloor met 2-1. De Tricolores wisten wat ze moesten doen. Op 22 mei 2016 stond de grote finale gepland in het Koning Willem II Stadion. Er waren geen uitsupporters welkom en dat was de enige smet op de wedstrijd. Willem II joeg NAC vanaf de eerste minuut over het hele veld af, maar kwam niet tot scoren. In de laatste minuut voor rust kopte Freek Heerkens de Tricolores terecht op een 1-0 voorsprong. Het stadion ontplofte en in de rust bleef het feest doorgaan. Na rust scoorde Erik Falkenburg zowel de 2-0 als 3-0 en leek de wedstrijd gespeeld. Door een afstandschot kwam NAC nog op 3-1 en daardoor bleef het tot de laatste minuut spannend. Willem II handhaafde zich en NAC bleef nog een jaar in de Jupiler League.


22 mei 2016; een datum die geen enkele Willem II supporter ooit zal vergeten!


Jurgen Streppel kon met opgeheven hoofd afscheid nemen van zijn Willem II. Streppel durfde in te stappen in een periode dat de club geen centen te makken had en op sterven na dood was. Hij zorgde ervoor dat de supporters zich weer konden identificeren met het elftal. Natuurlijk kreeg hij als trainer ook kritiek op zijn tactische keuzes (wissel Braber, situatie Frenkie, Nick van der Velden in de spits), maar boven alles staat dat Streppel aan de basis heeft gestaan van de wederopstanding van Willem II en de herwonnen trots van de stad en de supporters!


21 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments