Willem II in de Tens (6): De minuut van Braber en minuten van Frenkie
Aan het eind van de Tens (2010-2019) kijken we als Tilbo.com terug op een decennium vol hoogte- en dieptepunten.
Vandaag deel 6: Streppel stelt sterke selectie samen
Na de euforie van het kampioenschap was het duidelijk dat Willem II niet net als twee seizoenen eerder de gedoodverfde degradatiekandidaat wilde zijn. De grootste financiele zorgen waren achter de rug, al hield algemeen directeur Van Gool de uitgaven strak onder controle.
Denny Landzaat had na het seizoen 2013-2014 zijn voetbalschoenen aan de wilgen gehangen en Gaby Jallo en Kees van Buuren vertrokken bij de Tricolores. Daarnaast vertrokken onder andere Ruud Boymans, Niek Vossenbelt, Ruud Swinkels, Ryan Sanussi en Kevin Brands. Echter het hart van het team dat kampioen was geworden bleef bij Willem II. Kostas Lamprou werd gehaald als keeper en Streppel toverde daarnaast Armenteros, Ben Sahar, Robert Braber, Jerson Cabral en Mitchel Dijks uit de hoge hoede.
In de voorbereiding oefenden de Tricolores in Frankrijk tegen de sterke Franse ploegen St. Etienne en Olympique Marseille. Het was duidelijk dat de Tricolores toen nog zonder Armenteros, Dijks en van der Struijk nog niet klaar waren voor het seizoen.
De zware seizoensopening tegen PSV thuis (1-3) en FC Utrecht uit (2-0) zorgden niet voor paniek in Tilburg. Keeper Lamprou maakte enkele blunders maar Streppel hield vertrouwen en bouwde door aan zijn team. Een week later werd er overtuigend gewonnen van AZ (3-0), maar deze overwinning werd gevolgd door een zure nederlaag tegen Go Ahead Eagles. Enkele dagen voor het verstrijken van de transferdeadline haalde Streppel Armenteros, Dijks en van der Struijk. Dit waren directe versterkingen en dat resulteerde in een overtuigende 1-2 zege in de Kuip tegen Feyenoord. De aanwinsten waren direct van toegevoegde waarde. Dijks speelde een wereldpartij en zowel Armenteros als van der Struijk wisten te scoren.
In de beker bleef Willem II onder Streppel dramatisch presteren. Ook dit seizoen werd in de eerste ronde verloren van amateurs. Dit keer was Delta Sport met 2-1 te sterk.
Met 6 punten uit 5 wedstrijden (lastig programma met PSV, Utrecht, AZ en Feyenoord) kende Willem II een redelijke start. Aan de hand van de versterkingen ging Willem II met de week beter spelen. Het hoogtepunt van het seizoen vond plaats op 19 september 2014. In de Derby tegen NAC zette Sahar Willem II al snel op 1-0 voorsprong. Willem II speelde voor rust ijzersterk maar vergat de genadeklap uit te delen. Kans op kans werd gemist en NAC kwam net voor rust op 1-1. De tweede helft stond bol van de spanning en Willem II had veel moeite. In de eerste minuut van de blessuretijd was daar ineens Robert Braber. Hij scoorde 2-1 en daarmee was de eerste overwinning in de Derby sinds lange tijd een feit. Het Koning Willem II Stadion trilde op de grondvesten. We waren terug in de Eredivisie en nu echt!!!
Na de overwinning op NAC volgden enkele wisselvallige resultaten. Er werd verloren van Groningen en Vitesse en gewonnen van Heerenveen. Maar het was duidelijk dat Willem II niet net als twee seizoen geleden zou gaan strijden tegen degradatie. Daarvoor herbergde de ploeg te veel kwaliteit.
De uitvakken bleven vol stromen en de binding tussen supporters en de ploeg was erg goed. Bij de uitwedstrijd tegen Heracles zat het uitvak vol en door twee prachtige treffers van Armenteros wonnen de Tricolores met 1-3. Na afloop vierden de selectie en de supporters feest langs de snelweg.
In de winterstop stond Willem II onderin de middenmoot, maar na de winterstop schoten de Tricolores uit de startblokken. Thuis werd gewonnen van Go Ahead Eagles en Utrecht. In de Derby werd NAC in Breda op 0-0 gehouden. Alleen bij PSV uit werd onder toeziend oog van een bomvol uitvak ongelukkig verloren. Braber zette Willem II op 0-1, maar in de laatste 5 minuten scoorde PSV nog twee keer.
Daarna bleef Willem II goede en minder goede resultaten afwisselen en door 7 punten uit de laatste 3 wedstrijden eindigde Willem II op een verdienstelijke 9e plaats. Willem II behaalde evenveel punten als de nummer 8 FC Groningen, maar had een slechter doelsaldo.
Op 10 mei 2015 maakte Frenkie de Jong zijn debuut voor de Tricolores. Het toptalent uit de eigen opleiding viel na een uur spelen in voor Terrel Ondaan. Achteraf gezien een historisch moment. Frenkie is inmiddels een grote jongen bij Oranje en Barcelona. De Jong koos voor Ajax, waar hij op 25 augustus 2015 een contract tekende tot medio 2019. Hij gaf aan dat een gesprek met Marc Overmars, Dennis Bergkamp en Orlando Trustfull de doorslag had gegeven.Willem II wilde € 800.000,- voor De Jong, maar dat vond Ajax te veel. In plaats daarvan kwamen de clubs tot een overeenkomst waarin De Jong voor één euro naar Amsterdam mocht, maar Willem II een doorverkooppercentage zou krijgen wanneer Ajax hem verkocht. Dit bleek in 2019 (toen De Jong naar FC Barcelona ging) neer te komen op ruim 8,5 miljoen euro.Ajax verhuurde De Jong na zijn komst eerst nog een jaar aan Willem II De Jong kwam bij Willem II echter nauwelijks aan spelen toe. Door gebrek aan speeltijd bij Willem II haalde Ajax hem in de winterstop terug, waarna hij kon aansluiten bij Jong Ajax om daarmee in de Eerste divisie speelminuten te maken.
Bij Jong Ajax fungeerde hij meestal als aanvallende middenvelder. Hij maakte op 25 januari 2016 zijn eerste doelpunt in het betaald voetbal. In een thuisduel van Jong Ajax met NAC Breda, dat in Almere werd gespeeld, was hij in de 56e minuut verantwoordelijk voor de 2–0. In zijn eerste seizoen kwam hij tot vijftien wedstrijden voor Jong Ajax, waarin hij tweemaal scoorde.
Willem II was terug in de Eredivisie en hoe…na een paar teleurstellende seizoenen prijkte Willem II weer in het linkerrijtje van de Eredivisie.