Willem II in de Tens (3): Even the bad times are good…

5
1872

Aan het eind van de Tens (2010-2019) kijken we als Tilbo.com terug op een decennium vol hoogte- en dieptepunten.

Vandaag deel 3: Even the Bad Times are Good…

Na de rampzalige jaren onder Hans Verbunt en de onafwendbare degradatie in het seizoen 2010/2011 (18e plek) keerde de hoop in Tilburg terug.

Het seizoen 2011/2012 begon voor Willem II al in maart 2011, toen bekend werd dat het contract van de toenmalige technisch directeur – Henry van der Vegt – niet zou worden verlengd. De oud-speler van de Tilburgers vertrok samen met hoofdscout Pavel Koutcherov en scout Theo de Jong, omdat de club na de dramatisch verlopen jaren (zowel financieel als sportief) een nieuwe start wilden maken. Niet veel later werd bekend dat Marc van Hintum (ook een oud-speler van de club) hem zou opvolgen.

Van Hintum begon zijn werkzaamheden per 1 april 2011, zodat hij ruim de tijd had voor het samenstellen van een nieuwe selectie. De eerste opdracht voor Van Hintum was het zoeken naar een nieuwe trainer, omdat Gert Heerkes zou vertrekken. Op 21 april 2011 maakten Van Hintum en Willem II bekend dat Jurgen Streppel een contract had getekend voor twee jaar met een optie op een derde jaar. Hij kwam over van Helmond Sport. Van Hintum verklaarde de keuze voor Streppel als volgt: “Bij Helmond Sport heeft Jurgen bewezen het team ieder seizoen beter te kunnen laten presteren. Dat wordt ook zijn opdracht bij Willem II waardoor op termijn terugkeer naar de Eredivisie wordt bewerkstelligd”

Er werd afscheid genomen van het vreemdelingenlegioen van Henri van der Vegt en Van Hintum en Streppel bouwde aan een team dat mee moest doen om de bovenstede plaatsen in de Jupiler League. Er werden met name spelers gehaald die zich hadden bewezen in de Jupiler League. Er werden vooral doelpunten gehaald met Donny de Groot en Danny Schreurs. Voor het middenveld werden Danny Guyt, Hans Mulder en Robbie Haemhouts gehaald. Voor de achterhoede werden de Zwitser Keller en Miquel Pique gehaald.

Door de zware periode rondom het bijna failissement en de kansloze degradatie waren de diverse supportersgroepen naar elkaar toegegroeid. Dat resulteerde in een historische uitwedstrijd op de Lange Leegte in Veendam. De eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen werd op een vrijdagavond bijgewoond door 600 fans uit Tilburg. Er werd gevoetbald, gebbqd en een lekkere sfeer weggezet. Robbie Haemhouts en Danny Dehwel Schreurs zette de Tricolores snel op voorsprong waarna Donny de Groot laat in de wedstrijd besliste. De 1-3 overwinning stond niet symbool voor het seizoen.

Willem II had het voor de winterstop behoorlijk zwaar in de Jupiler League. In de KNVB beker gingen de mannen van Streppel onderuit bij Harkemase Boys. Willem II kende een echte winterdepressie en verloor o.a. van kansloos van MVV, Den Bosch en Sparta. In de winterstop sloten Istvan Backx, Jens Podevijn en Genaro Snijders aan. Aanvankelijk met weinig succes, maar met de komst van Ruud van der Rijt leken de Tricolores een steviger fundament te hebben.

team VeendamWII
In de laatste periode vond Willem II eindelijk de vorm. Gesteund door volle uitvakken keerde het geloof terug. Na een flinke eindsprint eindigde Willem II op een vijfde plaats en mochten de Tricolores in de play-offs aantreden tegen Sparta. In Tilburg was het noodweer en de regen kwam met bakken uit de hemel. Willem II kwam snel achter, maar toonde karakter. Willem II streed om iedere meter en Swinkels en de Groot zorgden dat de Tricolores met een 2-1 voorsprong naar het Kasteel konden reizen. De wedstrijd op het Kasteel was er één om niet te snel te vergeten. Al snel scoorde Hocher de 0-1, maar daarna piepte en kraakte het aan alle kanten, Het uitvak was de twaalfde man en een excellerende David Meul in het doel moest slechts 1 tegendoelpunt incasseren.

De ultieme vreugde van spelers en supporters na afloop was heerlijk om mee te maken. De finale van de play-offs was bereikt en niet het favoriete De Graafschap maar FC Den Bosch was de tegenstander. Inmiddels was bekend dat Jordens Peters en Kees van Buuren al mondeling akkoord waren met Willem II en in overleg met de spelersgroep en technische staf van Den Bosch werd besloten dat zij niet zouden spelen in de finale. Jordens vertelde daar recentelijk ook nog over in de podcast van de Korvelse Kant.

De finale was mogelijk nog spannender dan de halve finale tegen Sparta. In de uitwedstrijd hielden de Tricolores gesteund door een vol uitvak de Bosschenaren op 0-0. De sfeer in het stadion was er één zoals die moest zijn. Spanning, haat en nijd waren voelbaar in de Vliert.

Op 20 mei 2012 was het Koning Willem II Stadion volledig uitverkocht. Stadion kolkte en ontplofte bij de fantastische 1-0 van Hocher. Hocher krulde de bal in de kruising en de Tricolores stonden met één been in de Eredivisie. Zowel op het veld als de tribune was het een ware veldslag. Direct na een onderbreking doordat de Bosschenaren de koelkasten , fricandellen en fusten richting veld gooide, besliste Jens Podevijn de wedstrijd door de 2-0 binnen te schieten. Ondertussen stond Bredanaar Seuntjens al te huilen onder de douche en mocht de 2-1 van Den Bosch niet meer deren.

Na een moeizaam seizoen was het Streppel en Co met de support van vele volle uitvakken en steun van de trouwe supporters toch gelukt. Binnen één jaar waren de Tricolores terug in de Eredivisie.

Het was een heerlijk seizoen waar de supporters van Ijmuiden tot Veendam en van Maastricht tot het Kasteel achter de ploeg bleven staan.

De historische woorden van Roem & Glorie ‘Even the bad times are good’ stonden symbool voor dit aparte seizoen..

5 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments