Willem II in de Tens (2): Onafwendbare degradatie een feit

2
1778

Aan het eind van de Tens (2010-2019) kijken we als Tilbo.com terug op een decennium vol hoogte- en dieptepunten.

Vandaag deel 2: Onafwendbare degradatie

De zomermaanden van 2010 stonden in het teken van het redden van Willem II. Vanuit supporters en sponsors werd geld ingezameld om de club te redden. In de zomer werd afscheid genomen van dure spelers zoals Maikel Aerts, Inbrahim Kargbo, Sergio Zijler, Said Boutahar en Mehmet Akgun. Willem II contracteerde Gert Heerkens die het redelijk goed had gedaan bij Heracles. Heerkens had de ondankbare taak om met een uitgeklede selectie aan het nieuwe seizoen te starten. Tot overmaat van ramp (en financieel noodzakelijk) werd ook Frank Demouge nog verkocht aan FC Utrecht.

Technisch directeur Henri van der Vegt trok een blik onbekende spelers open en spelers als Vossebelt, Gravenberg, Rowin van Zaanen, Juha Hakola, Hallilovic, Veli Lampi, Lasnik, Levchenko, Landgren en Maceo Rigters moesten Willem II in de eredivisie houden. Het was vrij snel duidelijk dat de ploeg simpelweg kwaliteit tekort kwam. Pas in de 8e wedstrijd van het seizoen werd bij Vitesse uit het eerste punt gehaald. (0-0)

Willem II won voor de winterstop geen enkele wedstrijd en stond met slechts 3 punten troosteloos onderaan in de Eredivisie. In de winterstop probeerde van der Vegt de boel te redden en hij trok een aantal Oost-Europese buitenkansjes (vooral voor zichzelf) aan. Dragan Jelic, Strihavka en de Duitse linksback Gerrit Pressel moesten de Tricolores redden. De eerste wedstrijd na de winterstop werd Vitesse in eigen stadion verslagen. Een week later leek een stunt tegen PSV op komst, maar een doelpunt van Zeefuik in de vijfde minuut van de blessuretijd kwam hard aan. Daarna bleef het kommer en kwel. Net als in Eindhoven incasseerde Willem II in Groningen twee rode kaarten en dat resulteerde in een keiharde 7-1 nederlaag. Het elftal werkte hard, maar bezat te weinig kwaliteit en er was geen binding tussen team en achterban.

alt

Absolute dieptepunt was de 2-6 nederlaag in het eigen stadion. Willem II kwam binnen 2 minuten met 1-0 voor en tegen 10 man te spelen. (rode kaart Looms). Deze laatste kans werd niet gepakt door de Tricolores. Kansloos werd er met 2-6 verloren tegen 10 Heraclieden. Willem II eindigde het seizoen op de laatste plaats. Het definitieve doek viel in de Grolsch Veste waar Willem II met de steun van een vol uitvak met 4-0 verloor van FC Twente en daarmee afscheid nam van de Eredivisie. Slechts 15 punten werden er behaald en bijna 100 (98) tegendoelpunten geincasseerd.

alt

Een troosteloos seizoen met een vreemdelingenlegioen op het veld. Een vreemdelingenlegioen dat na de winterstop zijn uiterste best deed, maar simpelweg kwaliteit tekort kwam. Willem II nam na het seizoen afscheid van Henri van der Vegt en Gert Heerkens. Een frisse start met trainer Jurgen Streppel en technisch manager Marc van Hintum moesten de Tricolores snel terugbrengen naar de Eredivisie.

2 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments