Willem II in de Tens (11): Vol vertrouwen naar 2020

16
2346
Victoriefoto in kleedkamer na de 0-2 winst in Amsterdam

Aan begin van een nieuw decennium kijken we als Tilbo.com terug op het vorige decennium (2010-2019).

Vandaag deel 11: Vol vertrouwen naar 2020

De afgelopen maand hebben we op Tilbo.com in elf verschillende artikelen het wel en wee van Willem II in de afgelopen tien jaar proberen te beschrijven. Een onmogelijke opgave, omdat er in tien jaar zoveel gebeurd dat je niet alles kunt benoemen. We hopen dat we met het overzicht de belangrijkste zaken hebben kunnen aanstippen.

Het is ontzettend fascinerend om te zien dat we in 2010 het decennium zijn gestart in een crisis die de club bijna de kop kostte. Supporters kwamen in opstand tegen Hans Verbunt en witte kruizen verschenen op verschillende plekken in de stad.Hoe groot is het contrast met de fase waarin onze club nu verkeerd. Tien jaar later staat Willem II vierde in de Eredivisie, is er met Martin van Geel en Joris Mathijsen een directie met visie en staat er een elftal met waarde op het veld. Op de tribunes is de sfeer beter dan ooit en de uitvakken puilen uit.

In het laatste half jaar van 2020 is veel bij elkaar gekomen. Na het vertrek van Isak, Palacios, Tapia en Crowley in de zomer en het lang uitblijven van versterkingen waren er twijfels bij de achterban of het succes van het vorig seizoen herhaald kon worden. Al snel werden de buitenspelers Mats Kohlert en Che Nunnely aan de selectie toegevoegd. Daarna bleef het lang stil en werden met name de supporters erg ongeduldig. Aan de Goirleseweg bleef men geduldig en werden heel gericht keuzes gemaakt. Sebastian Holmen werd uit Moskou gehaald en blijkt het slot op de defensie waar Willem II al enkele jaren naar op zoek was.Ondertussen werden gesprekken gevoerd met Frimpong (linksback Benfica 2) en Piazon (als nieuwe nummer 10), maar de budgetten en uitstraling van Willem II zijn nog niet altijd toereikend om dit kaliber spelers binnen te halen. Pavlidis ontwikkelde zich als nummer 9 erg goed en er werd gekozen om geen nieuwe nummer 9 te halen, maar in de persoon van Gladon werd geinvesteerd in een reservespits.

Bij de achterban was veel twijfel over het nieuwe team, maar de mooie uitoverwinning in Zwolle (1-3, 2x Pavlidis, en eigen doelpunt) en vooral het goede spel gaven hoop. De selectie was nog erg smal, maar het spel bood hoop. In de laatste dagen van de transferperiode bleek de nummer 1 linksback (Frimpong) niet haalbaar en schakelde Willem II door naar een tijdelijke oplossing met Miquel Nelom. Voor de nummer 10-positie haalde Mathijsen Mike Trésor Ndayishimiye op in Nijmegen. Mike Trésor Ndayishimiye stond al sinds de winterstop op de wensenlijst van de technische staf en na het afhaken van Piazon werd lastminute doorgeschakeld naar Mike Trésor Ndayishimiye. Willem II huurt de speler en heeft een optie voor koop en een contract voor 3 jaar. Achteraf gezien een gouden deal.Willem II presteerde zeer sterk voor de winterstop. Alleen bij Utrecht, Groningen en Heracles uit gaf de ploeg niet thuis. Wedstrijden tegen ploegen uit rechterrijtje werden in tegenstelling tot eerdere seizoenen wel ‘gewoon’ gewonnen en de ploeg stuntte tegen PSV en met name tegen Ajax uit.


In Amsterdam liet Willem II zien te beschikken over een talentvolle en degelijke ploeg. In Tilburg zaten duizenden supporters op de KingSide voor een scherm vol verbazing te kijken naar de overwinning van de Tricolores (0-2). Niet alleen de overwinning, maar de manier waarop oogstte veel lof. In Tilburg sloeg de verbazing om in trots en dat leverde een spontaan volksfeest op de tribune en bij terugkomst van de spelersbus op.

Na de teleurstellende 0-0 tegen Fortuna Sittard staat Willem II vierde in de Eredivisie. De eerste wedstrijd na de winterstop is direct een topper en zal een beeld geven hoe Willem II uit de winterstop gaat komen. AZ uit zal een zware kluif worden, en daarna zullen PEC Zwolle en Heracles thuis een goed beeld gaan geven hoe lang we gaan meespelen om Europees voetbal.


Belangrijker dan de huidige resultaten is de solide (financiele) basis hoe de club momenteel er voor staat. Willem II is financieel gezond, heeft weer eigen jeugdopleiding, met een eigen complex en beschikt over een spelersgroep met waarde. De toekomst voor de Tricolores ziet er goed uit, maar de directie is niet tevreden. Ze stralen ambities uit en willen Willem II structureel naar het linkerrijtje brengen door de begroting te laten groeien naar 18 miljoen.

Ook op de tribunes maken we grote stappen. De sfeer in Tilburg (en uitvakken) is één waar menig club jaloers op is. MAAR…ook wij mogen niet tevreden zijn. Bij andere clubs zie je dat stilstand achteruitgang is. We moeten niet tevreden zijn met de huidige sfeer, maar blijven nadenken over hoe het nog beter kan.De combinatie van de ambities van de club met de groeiende sfeer en beleving op de tribunes is de perfecte cocktail voor een succesvolle toekomst.


Willem II in de Tens:
Deel 1: https://www.tilbo.com/willem-ii-in-de-tens-1-dramatische-start-van-het-decennium/
Deel 2: https://www.tilbo.com/willem-ii-in-de-tens-2-onafwendbare-degradatie-een-feit/
Deel 3: https://www.tilbo.com/willem-ii-in-de-tens-3-even-the-bad-times-are-good/
Deel 4: https://www.tilbo.com/willem-ii-in-de-tens-4-na-de-euforie-terug-in-de-realiteit/
Deel 5: https://www.tilbo.com/willem-ii-in-de-tens-5-samen-naar-dn-heuvel/
Deel 6: https://www.tilbo.com/willem-ii-in-de-tens-6-de-minuut-van-braber/
Deel 7: https://www.tilbo.com/willem-ii-in-de-tens-7-22-05-2016-een-dag-om-nooit-te-vergeten/
Deel 8: https://www.tilbo.com/willem-ii-in-de-tens-8-sol-mathijsen-en-vdl-naar-willem-ii/
Deel 9: https://www.tilbo.com/willem-ii-in-de-tens-9-supporters-pikken-het-niet-erwinout/
Deel 10: https://www.tilbo.com/willem-ii-in-de-tens-10-koster-brengt-willem-ii-naar-de-kuip/

16 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments