Willem II in de Tens (10): Koster brengt Willem II naar de Kuip

0
1390

Aan begin van een nieuw decennium kijken we als Tilbo.com terug op het vorige decennium (2010-2019).

Vandaag deel 10: Koster’s Kuip

Na het vertrek van Erwin van de Looi was het speculeren in Tilburg begonnen. Welke trainer zou Joris Mathijsen gaan aanstellen? Mathijsen had geen inspraak gehad in de aanstelling van Van de Looi en hij kon nu definitief zijn stempel op het technisch beleid gaan drukken.Mathijsen voerde in het geheim diverse gesprekken met Piet de Visser en Adrie Koster. Mathijsen wist de Zeeuw Koster te overtuigen om het traininspak weer aan te trekken en naast Koster werden Gery Vink (assistent-trainer) en Chima Onyeike aangetrokken. Vink stond in Amsterdam in de jeugdopleiding bekend als de strenge trainer die de jeugdspelers tot het uiterste dreef en Onyeike had in het buitenland bewezen dat hij een elftal super fit kon krijgen. De combinatie Koster, Vink en Onyeike (en keeperstrainer Wapenaar) blijkt nu 1.5 jaar later de basis van het succes te zijn.

In de zomer van 2018 was het weer een komen en gaan bij Willem II. De huurspelers Azzaoui, Rienstra, Chirivella en Tsimikas keerden terug naar hun clubs en van Ogbeche, Haye, Enoh, Lachman, Calcan en Velikonja werd afscheid genomen.

Mathijsen hield duidelijk vast aan zijn visie en toverde met name vele jonge talentvolle spelers uit de hoge hoed. Allereerst keerde Daniel Crowley na zijn succesvolle huurperiode bij Cambuur terug naar Tilburg. In zijn kielzog haalde Mathijsen al vroeg Dries Saddiki (3 jaar), Pol Llonch (3 jaar) en Donis Avdidjaj naar Tilburg. Van Leverkusen werd de jeugdinternational van Duitsland Attakan gekocht en werden de buitenspelers Ozbiliz, Kolovos, de ervaren Vurnon Anita en de linksback Palacios van Aucas gehaald.

De grootste verrassing van de zomer was dat Fran Sol in Tilburg bleef. Ondanks belangstelling van diverse ploegen bleef de Spanjaard en in de nacht van 1 september werd dat door honderden Willem II fans voor zijn appartement gevierd.Willem II had op papier weer een prima ploeg, maar traditiegetrouw werd de eerste wedstrijd van het seizoen verloren. Willem II speelde een redelijke wedstrijd tegen VVV, maar een afstandsschot van Post werd de Tricolores fataal.

Daarna volgden twee mooie overwinningen tegen Groningen (0-1 in Euroborg) en Heracles (5-0). Met name de overwinning tegen Heracles werd behaald met oogstrelend aanvallend voetbal. Het vertrouwen in Tilburg was groot, maar ondanks goed veldspel werd Willem II in Eindhoven met 6-1 afgeschminkt.Willem II speelde de ene leuke wedstrijd na de andere. Met name de 4-4 in Sittard was van grote schoonheid. 800 Willem II fans zorgden voor een fantastische sfeer in het uitvak, keerde na de voetbalshow tevreden naar huis, maar toch bleven overwinningen achterwege. De puntjes werden bij elkaar gesprokkeld.

In de eerste rond van de beker won Willem II aan de Dijk met 1-2 van Volendam. Ook op een natte dinsdagavond puilde het uitvak uit en zorgden de fans voor een mooie sfeer. Deze lijn werd het gehele seizoen doorgezet.

Willem II bleef goed voetballen zonder veel punten te halen. Te veel wedstrijden zoals tegen Feyenoord en NAC (met een fantastisch doelpunt van Avdidjaj) werden gelijkgespeeld. Daardoor bleef Willem II ook onder Koster in de onderste regionen hangen.

Zeker toen Willem II in thuiswedstrijden werd weggecounterd door Vitesse, Heerenveen en Den Haag leek het erop dat Willem II weer in een degradatiestrijd terecht zou komen. Tussendoor bekerde Willem II vrolijk verder door tegen o.a. Spakenburg en AFC thuis te winnen.

Waar Willem II thuis werd weggecounterd won Willem II tussendoor zware uitwedstrijden tegen PEC Zwolle (2-3) en AZ (0-2). Daardoor bleven de Tricolores voor de winterstop net boven de degradatiestreep. De laatste wedstrijd voor de winterstop tegen Emmen was daarbij cruciaal. Willem II reisde een dag voor de wedstrijd naar Emmen en een aantal Duitse spelers (Meissner, Avdidjaj, Wellenreuther en Attakan) meende dat ze tot diep in de nacht konden blijven kaarten.

Koster greep hard in en liet de spelers buiten de selectie. Dat zorgde dat Peters na een jaar afwezigheid weer een basisplaats kreeg. Willem II won mede door doelpunten van Ozbiliz en Sol en kreeg daardoor lucht in de strijd tegen degradatie. Met 19 punten ging Willem II de winterstop in.Een winterstop die we in Tilburg niet snel zullen vergeten. Tijdens het trainingskamp in Marbella werd al snel duidelijk dat topscoorder Fran Sol niet meer te houden was. Sol koos voor de miljoenen in Oekraine en Willem II schakelde snel door. De Griekse aanvallers Vrousai en Pavlidis werden respectievelijk gehaald van Olympiakos Piraeus en Bochum. Bij Feyenoord werd de missing link Renato Tapia voor het middenveld gehaald.

Tijdens het trainingskamp oefende Willem II tegen Dortmund 2 waar diverse spelers van het eerste team meespeelden. Willem II speelde een prima partij en Alexander Isak zag een ploeg spelen waar hij al in de zomer heen kon, maar toen wilde hij nog voor zijn eigen kansen bij Dortmund gaan.

Willem II keerde terug naar Nederland en in de eerste wedstrijd werd gewonnen van NAC met 2-0. Llonch scoorde met een schitterend schot en de Griekse aanwinsten zorgden voor het slotakkoord. Een paar dagen later wonnen de Tricolores onder het toeziend oog van 900 Willem II supporters in de kwartfinale van FC Twente door in de Grolsch Vest twee keer terug te komen van een achterstand. Willem II won mede onder aanvoering van Tapia, Vrousai en Pavlidis met 2-3.Willem II was na de winterstop als een komeet uit de startblokken geschoten en Tilburg werd met de week enthousiaster. Na de overwinning in Enschede toverde Mathijsen die inmiddels afscheid had genomen van Kolovos ook nog Alexander Isak uit de hoge hoed. De Zweedse topspits viel bij een 0-1 voorsprong in Utrecht in en liet in die tientallen minuten al een enorme indruk achter. Ook in Utrecht won Willem II en er werd snel afscheid genomen van de onderste regionen van de Eredivisie. Inmiddels was duidelijk dat op donderdag 28 februariu 2019 AZ zou wachten als tegenstander in de halve finale van de KNVB Beker.Na de flitsende start na de winterstop stokte de motor van de Tricolores. Tegen Groningen, VVV en Vitesse werd onnodig verloren en de supporters keken met angst en beven uit naar het tweeluik tegen AZ. Op zondag 25 februari ontvingen de Tricolores de ongeslagen Alkmaarders voor de competitie. Willem II wervelde en won terecht met 2-1. Niemand dacht dat Willem II binnen een week (en binnen een seizoen) nog een keer van AZ kon winnen.

De voorpret in aanloop naar de halve finale van de beker was groot. De sfeer voorafgaand aan de wedstrijd Zuid Amerikaans. Niemand zal ooit vergeten hoe de spelersbus van Willem II voorafgaand aan de wedstrijd door een haag van duizenden supporters over de Heuvel reed.De sfeer in het stadion was fantastisch. Ondanks de achterstand (doelpunt Stengs) bleef het publiek de ploeg opjagen. Na bleef Willem II aandringen en Isak maakte de 1-1. Willem II speelde om te winnen en in de verlenging resulteerde dat nog in een bal op de paal en een misser in de laatste seconden. De penaltyreeks gaat de boeken in als de Wellenreuther-serie. De Duitse keeper kon niet beschikken over goede statistieken betreffende het stoppen van strafschoppen maar hij slaagde er deze avond in om de eerste drie strafschoppen van AZ te stoppen. Doordat ook Meissner en Crowley misten bleef het spannend. Uiteindelijk miste AZ weer en kon het volksfeest starten. Een traditionele pitch invasion volgden met een erehaag voor de tegenstanders van de avond. Het feest ging de hele nacht door en Tilburg keer vanaf die dag vooruit naar zondag 5 mei. Op die dag zou de bekerfinale tegen Ajax in de Kuip gespeeld gaan worden.

In de competitie bleef Willem II goed presteren. Na de carnavalsnederlaag in Heerenveen volgden vier overwinningen en sloot Willem II aan in de strijd om Europees voetbal. De focus kwam echter met de week steeds meer te liggen op de bekerfinale en door nederlagen tegen Ajax en PSV pakten de Tricolores niet door.

Ook de fans keken reikhalzend uit naar de bekerfinale. Supporters organiseerden zelf diverse activiteiten rondom de bekerfinale. Helaas had rijkswaterstaat juist dat weekend besloten de A16 te gaan asfalteren waardoor een groot deel van de supporters zeer laat bij de Kuip arriveerden. Het mocht de pret niet drukken. De Willem II fans zorgden met een fantastisch doek van Tilburg Tifosi voor adembenemende beelden.

collecte tifosi

Ondanks een sterk begin van Willem II (kansen Lewis en Isak) kwam het ijzersterke Ajax (halve finale Champions League) op 1-0. Enkele minuten later gevolgd door de 2-0. Willem II probeerde nog maar tegen een sterk Ajax was geen kruid gewassen. De wedstrijd liep uit op een teleurstellende 4-0 nederlaag. Ondanks de nederlaag keken de supporters met veel trots op het bekeravontuur. Een kleine 20.000 Willem II supporters stond pal achter de ploeg en haakten massaal in.Daarna volgden voor Willem II nog twee wedstrijden. Tegen zowel Emmen (2-3) en Den Haag (6-2) haalden Willem II geen punten meer. Helaas ging het mooie seizoen als een nachtkaars uit. Aanvoerder Peters (die de laatste wedstrijden geen aanvoerder was) gaf onlangs in de podcast van De Korvelse Kant aan dat hij de energie uit het team zag vloeien. Spelers als Palacios (jeugd WK), Tapia (einde huur) en Isak (transer) waren niet meer zo gefocussed als daarvoor.

Willem II eindigde in het eerste seizoen onder Koster op een keurige 10e plaats en stond door de bekerfinale en de fanatieke supporters weer op de kaart. Mathijsen besloot het contract van Koster met twee jaar te verlengen en beloofde de zomer door te pakken om de ambities (vaste linkerrijtje) waar te maken.