Willem II in de Tens (1): Dramatische start van het decennium

7
2741

Aan het eind van de Tens (2010-2019) kijken we als Tilbo.com terug op een decennium vol hoogte- en dieptepunten.

Vandaag deel 1: Dramatische start van het decennium.

Willem II eindigde het seizoen 2008/2009 op de twaalfde plaats van de Eredivisie. De twaalfde plaats verbloemde veel. Er was veel onvrede onder de supporters.

Willem II stond onder leiding van voorzitter Hans Verbunt en Willem II gaf veel meer geld uit dan er jaarlijks binnenkwam. De sportieve prestaties bleven ver achter bij de investeringen en dat resulteerde in een jaarlijks enorm financieel tekort. Externe financiers deden hun intrede bij de club en claimde zeggenschap voor hun investeringen.

Op 17 februari 2009 volgde assistent trainer Alphons Groenendijk Andries Jonker op als trainer. Jonker ging de functie van technisch directeur invullen. Dat deed hij echter voor zeer korte duur, want in de zomer ging hij met Louis van Gaal mee naar Bayern Munchen. Henri van der Vegt volgde Jonker op en Willem II startte het seizoen 2009/2010 met Groenendijk op de bank. De selectie leek op papier nog aardig. Maikel Aerts en Niki Maempaa waren de keepers, achterin waren Swinkels en Schenkel het centraal duo. Het middenveld met Gregoire, Boy Deul, Akgun, Boutahar en Kargbo zag er goed uit en voorin waren George Mourad en Frank Demouge de aanvalsleiders.

In de laatste week van de transferperiode werd Jan Arie van der Heijden gehuurd van Ajax, kwam Marciano Bruma over vanuit Engeland en werd de talentvolle Sheotahul overgenomen van Volendam. De sportieve prestaties vielen echter zwaar tegen en Willem II bungelde het gehele seizoen bij de laatste ploegen van de Eredivisie.

Eind 2009 startte vanuit de verschillende supportersgroepen de actie ‘Voor Willem II tegen Wanbeleid. Diverse supportersgroeperingen werkten samen om hun ongenoegen over het wanbeleid onder Hans Verbunt kenbaar te maken. Al enkele weken verschenen overal in de stad witte kruizen tegen het wanbeleid van Verbunt.Dat resulteerde in het vertrek van voorzitter Hans Verbunt. Op woensdag 13 januari 2010 legde de voorzitter onder toenemende druk van de supporters zijn taken neer. De schulden liepen dagelijks op en ook de beroemde jeugdopleiding was inmiddels samengevoegd met die van RKC.

Het vertrek van Verbunt was de eerste stap in het gezond maken van de club. De maand januari van 2010 werd door de supporters uitgeroepen tot actiemaand. Naast de witte kruizen-actie stond er een grote protestmars gepland op 29 januari 2010. Voorafgaand aan de thuiswedstrijd tegen RKC (winst 2-1) liepen 1.000 supporters van het Willemsplein naar het stadion. Het tekort was inmiddels opgelopen tot ruim 4 miljoen per jaar (op een begroting van 11 miljoen). Het water stond inmiddels zowel sportief als financieel aan de lippen van de club.Op 19 februari werden tot overmaat van ramp ook nog de trainers Groenendijk en Valk ontslaan door Henri van der Vegt. Mark Schenning en Edwin Hermans namen tijdig de functie van trainer waar en werden snel opgevolgd door trainer Arno Pijpers. Echter Pijpers hield het na enkele wedstrijden ook alweer voor gezien. Willem II leek af te stevenen op directe degradatie en een faillisement.

Willem II stelde Theo de Jong en John Feskens aan als ‘redders in nood’. De twee Willem II-ers moesten Willem II redden van directe degradatie. Willem II eindigde 17e in de Eredivisie en in de nacompetitie volgden vier finales. In de eerste rond trad Willem II aan tegen FC Eindhoven. Na de overwinning in Eindhoven 1-2 volgde een moeizaam gelijkspel in eigen stadion. In de finale van de play-offs trof Willem II Go Ahead Eagles. Na een bierontbijt op het Piusplein reisden honderden Willem II supporters af naar Deventer. In de laatste minuut verloren de Tricolores van Go Ahead (1-0) en het eredivisieschap en het voortbestaan van de club hing aan een zijden draadje.

Voor de thuiswedstrijd was de politie in opperste paraatheid. Er hingen een rare spanning rondom het stadion. De Tricolores speelden een ijzersterke wedstrijd, maar kregen de bal niet langs de uitblinkende keeper Remco Pasveer. Alleen Demouge wist in de reguliere speeltijd te scoren. In de blessuretijd scoorde Mehmet Akgun twee keer en het Koning Willem II stadion kolkte als nooit te voren. De euforie van de overwinning verdween een dag na de wedstrijd voor de realiteit. Willem II stond op de rand van een faillisement.

Onder leiding van Paul Bottelier lukte het Willem II om het faillisement af te wenden. De gemeente Tilburg schold een deel van te veel betaalde huur (2.4 miljoen euro) kwijt en door diverse acties van sponsors en supporters lukte het Willem II om als eredivisieclub aan de start van het seizoen 2010-2011 aan de aftrap te verschijnen.Een roerige start van het decennium waar de gevolgen van het wanbeleid van voorzitter Verbunt, de directie onder leiding van Frank Molkenboer en de externe financiers aan de oppervlakte zichtbaar werden.

Met dank aan de gemeente Tilburg, Paul Bottelier en actieve sponsors en supporters was de club voorlopig gered.

alt

7 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments