Willem II herschrijft ontstaansgeschiedenis

9
1293

Gerard de Ruiter, van wie altijd werd verondersteld dat hij de oprichter is van Willem II, blijkt niet de oprichter te zijn. Die eer gaat naar Marten Evert van Kuiken. Dit concluderen de auteurs van het officiële jubileumboek ‘Tricolores, 125 jaar Willem II’ na diepgravend onderzoek. Willem II herschrijft hiermee zijn eigen geschiedenis op een fundamenteel punt.

Als belangrijkste bron noemen de auteurs een ingezonden brief van Gerard de Ruiter zelf in de Tilburgsche Courant van 11 oktober 1896, zo’n twee maanden na de oprichting (op 12 augustus). Hierin schrijft hij dat er na zijn aankomst in Tilburg al een voetbalclub bestond. ‘Als oud-voetballer verheugde het mij zeer zulks te vernemen. Ik liet mij dan ook spoedig als lid inschrijven.’

Twee delen uit de brief van De Ruiter.

Aan duidelijkheid laat deze brief niets te wensen over: De Ruiter wordt lid van een reeds bestaande vereniging. En dus heeft hij deze niet zelf opgericht.

Reconstructie 
Korte tijd later doet De Ruiter het ontstaan van Tilburgia (zoals Willem II in het begin heette) uit de doeken. Hij noemt hierin de naam van de daadwerkelijke oprichter van onze club: de 19-jarige Marten Evert van Kuiken. Dat De Ruiter zich in het geheugen heeft genesteld als de ‘oprichter’ van de club is goed te verklaren. In het jubileumboek is een uitgebreide reconstructie te lezen van de ontstaansgeschiedenis van Willem II. ‘We zijn blij dat we de ware oprichter van onze mooie club kunnen aanwijzen. En dat is Marten Evert van Kuiken. Ere wie ere toekomt’, aldus de auteurs, die mede dankzij digitale toegang tot de archieven de geschiedenis beter in beeld konden brengen.

‘Verrast’
Directeur Martin van Geel was ‘verrast’ toen hij van het nieuws op de hoogte werd gebracht. ‘Het is een bijzondere vondst en ik ben blij dat de historie van Willem II op deze manier recht wordt gedaan. Ik heb het levensverhaal van Van Kuiken al van de auteurs vernomen. Het blijkt een man van statuur te zijn, dat past wel bij Willem II.’

Levensverhaal
In het jubileumboek verschijnt een uitgebreid levensverhaal van Marten Evert van Kuiken. Wie was hij? Hoe raakte hij in de ban van de voetbalsport? Hoe zag zijn verdere leven eruit? Het officiële jubileumboek verschijnt op 12 augustus en is t/m 12 juli met voorverkoopkorting te bestellen. Klik hieronder om naar de webshop te gaan en zet ook jouw naam in het boek!

(Bron: Willem-ii.nl)

9 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments