Willem II-fans laten zien hoe je geweldloos je club kunt bijsturen

35
3097
Foto van AD.nl
Foto van AD.nl

1-op-1 overgenomen uit het AD. Link: AD.nl

COLUMN Columnist Hugo Borst vindt dat de knappe zege op PSV op het conto van de fans van Willem II komt. ‘Voor zover mij bekend zijn er geen trainingen verstoord, er zijn geen mensen bedreigd en er waren geen plannen om tegen PSV het veld te bestormen.’

Zo hé! Dat Willem II. De laatste jaren vaak een slappe hap, saaiheid troef, liever achteruit dan vooruit, en dan ineens 5-0 tegen de gedoodverfde landskampioen van 2018. Die swingende en niet eens geflatteerde overwinning op PSV was te danken aan de twaalfde man. De supporters, hun oerwoede… Niet voor niets maakte pu­blieks­lie­ve­ling Fran Sol, bepaald niet dol op de vertrokken trainer, er drie.

Wacht, eerst even dit:
We snijden jullie strot af, gebaarde het tuig gistermiddag naar twee van de eigenaren van West Ham United. Een van hen kreeg een muntje tegen zijn gezicht gegooid. Op het heilige gras werkte West Ham-aanvoerder Noble een van de tientallen boze supporters tegen de grond. De situatie was bedreigend. Vlak voor het einde van de met 3-0 verloren thuiswedstrijd tegen Burnley ontvluchtten de bazen het eigen stadion. Sir Trevor Brooking keek hoofdschuddend toe.

Hoe het ook kan bewijst de achterban van Willem II. De fans hebben geen vertrouwen meer in Erwin van de Looi, de trainer die een van oudsher avontuurlijke club uit angst en lijfsbehoud negatief laat voetballen. Geen 4-3-3 of 4-4-2 zoals in een beleidsplan is verankerd maar met vijf verdedigers en twee verdedigende middenvelders. De spelopvatting splijt ook de spelersgroep, weten de goed ingevoerde supporters. Het was oer-Willem II’er Jordens Peeters die na afloop van Sparta-Willem II (1-0) losging in de kleedkamer. De week erna, met een aanvallende opstelling, was er resultaat. Daarna, weer met een behoudende tactiek, ging het drie keer mis.

Hardcore fans (misschien zijn het wel hooligans, geen idee), maar ook de zwijgende meerderheid en niet te vergeten veel sponsors, verenigden zich vorige week. Ze wilden dat de club de trainer op non-actief zou zetten. De directie weigerde dat. Maar alle geledingen drongen aan, resoluut maar netjes. Stop met deze trainer. Voor zover mij bekend zijn er geen trainingen verstoord, er zijn geen mensen bedreigd en er waren geen plannen om tegen PSV het veld te bestormen.

Geconfronteerd met zoveel oppositie gooide Van de Looi de handdoek. De rest is geschiedenis. Zaterdagavond bezorgde een vurig Willem II PSV de grootste nederlaag in bijna 54 jaar. Die knappe zege komt op het conto van de fans van Willem II, niet voor niets maakte publiekslieveling Fran Sol, bepaald niet dol op de vertrokken trainer, er drie.

Je voetbalclub bijsturen, het kan linksom of rechtsom, maar toch vooral geweldloos.

35 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments