Willem II elfde op de salarisranglijst van de eredivisie

5
1743
Foto: Toin Damen ©

VI heeft de salarissen van de Eredivisie-clubs onder de loep genomen op basis van de jaarcijfers. Van de achttien clubs die in de jaargang 2020/21 in de Eredivisie speelden hebben er inmiddels dertien hun jaarcijfers gepubliceerd. Alleen Heracles Almelo, Fortuna Sittard en het gedegradeerde trio FC Emmen, VVV-Venlo en ADO Den Haag ontbreken nog. Met de gegevens van dertien teams ontstaat echter al een redelijk beeld over de verhoudingen en prestaties.

Voor de duidelijkheid: clubs presenteren hun totale personeelskosten. Dus inclusief directie en kantoorpersoneel. Het gros gaat natuurlijk naar de spelersgroep en staf, maar niet precies te zeggen is om welke bedragen het exact gaat. 

Vijf van de dertien clubs bezuinigden niet. Bij PSV en AZ bleven de salariskosten ongeveer gelijk. Bij Willem II, FC Utrecht en Ajax was er sprake van een toename. Van de 13 Eredivisie clubs eindigt Willem II op een 11e plaats, met een salarisbudget van 9,1 miljoen. Onder de Tricolores staan Sparta(8,2 miljoen euro) en ‘hekkensluiter’ RKC Waalwijk (3,6 miljoen euro).

Willem II is onder leiding van de directeuren Martin van Geel en Joris Mathijsen meer gaan investeren. Na Ajax is in Tilburg relatief de grootste toename te zien. Dat komt ook omdat de loonkosten na een paar uitstapjes naar de Eerste Divisie nogal laag waren geworden ten opzichte van de concurrentie. De club had echter geen grote schulden en na transferinkomsten voor Fran Sol en Frenkie de Jong bouwden De Tricolores een leuke spaarrekening op. Daardoor konden de laatste jaren de contracten verantwoord omhoog. De loonontwikkeling steeg van het seizoen 2016/2017 tot 2020/2021 met 60% (van 5,7 naar 9,1 miljoen euro). Zo’n stijging klinkt enorm, maar is niet overdreven.

Je leest het uitgebreide VI Pro artikel hier.

5 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments