Wie was Jan van Roessel?

3
2835

Het standbeeld dat aanstaande zaterdag wordt onthuld is van een voetballer die niemand van de bezoekers van Tilbo.com ooit in levende lijven zal hebben zien spelen. De verhalen over Van Roessel zijn echter legendarisch.

Jan van Roessel werd op 7 april 1925 geboren in Tilburg. In 1951 debuteerde hij voor Willem II na te zijn overgekomen van stadsgenoot en rivaal LONGA. De rest is geschiedenis. Jan was als, ouderwetse midvoor, het eindstation van de vijfmans (!) aanval die de doelpunten aaneen regen. Deze voorhoede bestond naast Jan uit Toon Becx, Piet de Jong, Sjel de Bruijckere en Harry Mommers.

Mede door de vele doelpunten van Jan van Roessel werd Willem II in 1952 voor de tweede maal kampioen van Nederland. De kampioenscompetitie met Hermes, Haarlem en Ajax werd met overmacht gewonnen. Alle 6 wedstrijden werden gewonnen. In hetzelfde jaar maakte Jan ook deel uit van het Nederlands elftal dat aantrad op de Olympische Spelen. Jan wist zelfs te scoren tegen Brazilie.

Het spel van Jan was ook in het buitenland niet onopgemerkt gebleven. Italiaanse clubs stonden in de rij om Jan in te lijven. Jan besloot echter om Willem II, Tilburg en zijn trainer Frantisek Fadrhonc trouw te blijven. Willem II mocht hier heel blij mee zijn. In 1953 en 1954 miste Willem II weliswaar net de kampioenscompetitie. In de reguliere competitie werd Willem II tweemaal tweede achter Sparta en EVV, maar in 1955 was er wederom groot succes te vieren. Willem II werd met overmacht eerste in de Eerste Klasse B. Vervolgens werd aangetreden in de kampioenscompetitie die met Willem II, NAC, PSV en Eindhoven louter aan Brabantse clubs bestond. Willem II wist uiteindelijk het kampioenschap binnen te slepen door in Eindhoven met 2-3 te winnen.

Toen Jan in 1958 noodgedwongen moest stoppen met voetballen waren zijn cijfers indrukwekkend. In 168 wedstrijden voor Willem II had hij maar liefst 152 keer gescoord. Hij was dan ook symbool geworden van het legendarische elftal dat tweemaal kampioen van Nederland werd. Dat bleek eens te meer bijna 50 jaar later, in 1999, toen hij door Willem II-supporters volkomen terecht werd gekozen tot Willem II-er van de eeuw.

Jan van Roessel bleef Willem II en haar supporters trouw. Zo bleef hij tot aan zijn dood trouw de thuiswedstrijden van Willem II bezoeken. In 2004 nam hij zelfs op uitnodiging van Willem II-supporters plaats in een partybus naar een uitwedstrijd. Jan genoot met volle teugen. De laatste jaren begon Jan te kwakkelen met zijn gezondheid. Dit belette hem niet om aanwezig te zijn in 2009 bij de onthulling van de Jan van Roessel-zaal in het Koning Willem II-stadion. Twee jaar later overleed Jan, op 3 juni 2011, op 86-jarige leeftijd.

Nu, in 2017, zal het ultieme eerbetoon aan de Willem II-er van de eeuw worden onthuld door zijn weduwe, mevrouw Louisa van Roessel.

Wil je meer informatie over Jan van Roessel, bekijk dan de geweldige documentaire die in 2012 is gemaakt over Jan van Roessel en het kampioensteam. In deze documentaire komen ook de inmiddels overleden Piet van Bladel en Toon Becx aan het woord.

Of lees deze column die Johan Derksen schreef na het overlijden van Jan van Roessel.

3 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments