Wederom minder politie-inzet bij eredivisiewedstrijden

7
1678

Vandaag presenteert het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme haar Jaarverslag voetbal & veiligheid seizoen 2016/2017.
Voor de liefhebbers; dit verslag is hier te vinden.

Zoals gebruikelijk leidt dit verslag wederom tot schreeuwende koppen in de media:
nos.nl: Inzet bij voetbal kostte politie ruim 300.000 manuren.
nu.nl: Aantal vuurwerkincidenten in en rond voetbalstadions neemt toe.

En maar al te graag wordt een hoge functionaris – dit keer Gerrit van de Kamp van politievakbond ACP – aangehaald die van de daken schreeuwt dat het te belachelijk voor woorden is dat de politie 200 voltijdsbanen kwijt is met het betaalde voetbal en dat de voetbalclubs nu maar eens zelf moeten gaan mee betalen.

Maar laten we het rapport nu eens goed lezen en niet meteen af gaan op de schreeuwende koppen. Dan valt op dat het aantal inzeturen van de politie in de Jupiler League en eredivisie wederom is gedaald. Het aantal inzet-uren van de politie daalt al jarenlang, van 153.505 inzeturen in het seizoen 2013/2014 naar 133.581 inzet-uren afgelopen seizoen. Er is dus een significante afname te zien, zelfs inclusief de bijna 10.000 inzet-uren die alleen al nodig was voor de kampioenswedstrijd van Feyenoord tegen Heracles.

Verder is het positief te noemen dat 47% van alle eredivisiewedstrijden als een categorie A-wedstrijd wordt aangemerkt. Dit houdt in een wedstrijd zonder risico en zonder restricties. Een seizoen eerder was dat nog 34%. Dit vertaalt zich ook in de vervoersregelingen naar uitwedstrijden. Afgelopen seizoen was 50% van alle eredivisiewedstrijden voor de uitsupporters te bezoeken zonder enige vorm van restricties. Een seizoen eerder was dit nog 37%.

Deze lagere politie-inzet en soepelere vervoersregelingen hebben niet geleid tot meer incidenten in- en rondom het stadion. Het is dan ook te hopen dat de tendens zich ook komend seizoen voortzet en dat wij niet beperkt worden in de mogelijkheden om wedstrijden te bezoeken door enkele suggestieve koppen in de media.

7 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments