Vrijdag 12 juni eerste opzet programma Eredivisie 2015 / 2016

8
1678

De play-offs om Europees voetbal en promotie en degradatie zijn gespeeld en daarmee is het voetbalseizoen 2014/’15 ten einde gekomen. Het nieuwe seizoen trapt zondag 2 augustus 2015 af met de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal. De start van de Eredivisie en de Jupiler League volgt een week later in het weekeinde van 7, 8 en 9 augustus. De speeldagenkalender is een weergave van de data waarop in het seizoen 2015/’16 in de Nederlandse competities gevoetbald wordt.

De speeldagenkalender is tot stand gekomen in overleg met het Technisch Platform, met daarin onder andere vertegenwoordigers van clubs en trainers uit de Eredivisie als de Jupiler League en de Commissie Competitie en Openbare Orde, waarin gemeenten, politie en vervoerspartners vertegenwoordigd zijn.

optimale samenstelling

Operationeel directeur Gijs de Jong: “Het is goed dat we met alle betrokken partijen wederom gekomen zijn tot een optimale samenstelling van de speeldagenkalender. Voor de KNVB wegen bij de ontwikkeling van de kalender de sportieve uitgangspunten voor de competities en de mogelijkheid voor voetballiefhebbers om van de wedstrijden te genieten absoluut het zwaarst. Nu de speeldata vast staan, gaan we verder werken aan een competitieprogramma voor het komend seizoen. Tegelijkertijd kijken we ook volop uit naar de tweede helft van het huidige seizoen, met een spannende titelstrijd in de Eredivisie en de Jupiler League en de finale van de KNVB beker in het vooruitzicht.”

Doordat in de zomer van 2016 het Europees kampioenschap in Frankrijk op het programma staat, is de laatste speelronde een weekeinde eerder dan in het seizoen 2014/’15. De start van het seizoen is net als dit seizoen in het tweede weekeinde van augustus. De Jong: “De clubs hebben het verzoek ingediend een weekeinde later af te trappen dan oorspronkelijk het geval is in een seizoen voorafgaand aan een groot toernooi. Met die wens hebben we rekening gehouden.”

Na aftrek van de winterstopperiode, de play-offs en de internationale speeldagenkalender zijn er 32 weekeinden voor 34 speelronden in de Eredivisie en 38 speelronden in de Jupiler League. Daardoor kent de Eredivisie twee midweekse speelronden en zijn er in de Jupiler League zes weekeinden met een dubbele speelronden gepland.

“Het competitieprogramma zit in een krap jasje en er is weinig ruimte in de kalender voor eventuele wijzigingen en afgelastingen. We zien dit seizoen ook dat de verplaatsingen van PSV – Feyenoord en Achilles ’29 – VVV-Venlo voor enige mate van overlast zorgen. De reden hiervoor is dat er beperkte midweekse ruimte is en tevens rekening moet worden gehouden met interlandwedstrijden en UEFA competities. Vandaar dat de KNVB er waarde aan hecht de speelronden zoveel mogelijk in tact te houden”, aldus De Jong.

Winterstop en KNVB beker

De winterstop loopt in het seizoen 2015/’16 van dinsdag 22 december tot donderdag 14 januari. De twee seizoenshelften zijn evenredig verdeeld: zeventien speelronden in de Eredivisie en negentien speelronden in de Jupiler League voor en na de winterstop. De Jong: “De winterstop en de hervatting van het seizoen zijn identiek aan de voorgaande seizoenen. Bij de samenstelling van de speeldagenkalender gaan we zoveel mogelijk uit van dezelfde uitgangspunten. Dat geeft rust en zekerheid voor zowel clubs als supporters, die daar in hun planning rekening mee kunnen houden.”

De KNVB beker start met 64 teams op 22, 23 en 24 september. De 1/16e finales worden gespeeld op 27, 28 en 29 oktober en op 15, 16 en 17 december staan de 1/8e finales op het programma. In de tweede helft van het seizoen staan op 2, 3 of 4 februari de kwartfinales gepland en worden de halve finales  gespeeld op 1, 2 of 3 maart. De finalisten treffen elkaar in de finale van de KNVB beker op zondag 24 april in Stadion Feijenoord.

Nu de speeldagenkalender bekend is, gaat de KNVB samen met de betrokken partijen aan de slag om te komen tot een concept competitieprogramma.

De voetbalbond presenteert een concept competitieprogramma op 12 juni 2015 aan de betaaldvoetbalorganisaties en vertegenwoordigers van gemeenten en politie.

8 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments