Trieste buscombi naar FC Twente

14
2076

FC Twente. Club in het oosten des lands. We hebben er niets mee en we hebben er niets tegen. Ergens liggen we elkaar wel. Mooi was het applaus van de Twente-fans op die warme lentedag in 2011 toen wij de broodjes warme beenham vaarwel zeiden. En FC Twente was een van de weinige clubs waarvan de fans in de donkere jaren die achter ons liggen niet continu ‘jingle bells’-ten dat iedereen kan voetballen behalve Willem II. Als je die arrogante, mediageile voorzitter wegdenkt zou je zelfs een beetje sympathie voor de club kunnen opbrengen, een klein beetje.

FC Twente heeft echter ook te maken met de weerslag van het succes de voorbije jaren. Deze successen hebben successupporters aangetrokken. Dat komt de sfeer niet ten goede. Het lekkere, Engelse sfeertje heeft plaatsgemaakt voor gezapige rust, waarbij tromgeroffel de overhand heeft. En foute passes worden meer en meer begeleid door Amsterdams gefluit.

 Jammer.

FC Twente probeert zelf, krampachtig, de verloren gegane Engelse sfeer te handhaven. Er is nog altijd het You’ll never walk alone bij opkomst. Gekregen van de Liverpool-speaker na de vuurwerkramp in 2000. Maar ook op de tribunes probeert FC Twente een Premier League-sfeer te creëren.

Zo wordt bijvoorbeeld de scheidingswand tussen thuis- en uitsupporters bij wedstrijden met een laag risico verwijderd. “We willen het bezoek van voetbalwedstrijden zo publieksvriendelijk mogelijk maken,” tekent de officiële website van FC Twente op uit de mond van Eugenio Porcu, manager operationele zaken. “Uitsupporters willen we zo gastvrij mogelijk ontvangen en iedereen moet eenvoudig een toegangskaart kunnen kopen, ook zij die geen Clubcard hebben. Helaas kan dat nog niet bij iedere wedstrijd, maar bij de thuiswedstrijden tegen Willem II, Excelsior en AZ, wedstrijden met eveneens een laag veiligheidsrisico, willen we dit ook gaan doen.”

He he, eindelijk een club die het snapt. Hulde. Maar, uhm, waarom krijgen Willem II-supporters dan een verplichte buscombi opgelegd voor de wedstrijd op 21 december a.s? Dat moet een vergissing zijn. We hebben eens navraag gedaan. Naar nu blijkt hebben we een groot incident tijdens Jong FC Twente-Willem II van vorig jaar over het hoofd gezien. Zijn er Twente-stewards de trappen afgestuiterd? Ben je mal! Zijn er vuurwerkhonden met smakelijke koekjes vergiftigd? Nog erger!

Nee, Willem II-supporters hebben sigarettenpeuken naar beneden gegooid.

Tja.

FC Twente is helaas niet de enige club die zich van zulke drogredenen blijft bedienen om allerlei beperkende maatregelen aan supporters op te leggen. Wij, supporters, staan machteloos. Het enige wat we kunnen doen is dit trieste handelen van clubs en lokale overheden onder de aandacht blijven brengen.

En de website van FC Twente dan? We kijken het nieuwsbericht er een paar dagen later nog eens op na. “Helaas kan dat nog niet bij iedere wedstrijd, maar bij de thuiswedstrijden tegen Excelsior en AZ, wedstrijden met eveneens een laag veiligheidsrisico, willen we dit ook gaan doen,” is er nu te lezen.

Triest!

14 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments