Tilbo exclusive: interview met Funso Ojo

9
2439

Hij speelde zevenenzestig duels voor Willem II, genoot van de samenwerking met Jurgen Streppel en is nog altijd fan van Willem II. Inmiddels maakt hij, na een succesvolle periode in Engeland, zijn minuten in Schotland. Wij spraken met Funso Ojo over hoe hij kijkt naar de ontwikkelingen bij onze club, zijn eigen carrière en de plezierige samenwerking met Streppel.

Hey Funso, laten we beginnen bij het begin van je carrière, je trok op jonge leeftijd naar de jeugdopleiding van PSV. Eerder gaf Jordy Vleugels bij ons aan dat hij enorm moest wennen aan het mentaliteitsverschil tussen Nederland en België. Is dat herkenbaar voor jou? 
Zeer herkenbaar. De openheid en de directheid van Nederlanders was voor mij erg wennen. Dit is iets wat ik daarna wel ben gaan waarderen en dat zit nu ook in mij.

Je maakte je debuut in PSV 1 en speelde Europees voetbal voor de Eindhovenaren. Toch bleef je echte doorbraak uit. Je werd disciplinair teruggezet naar het tweede en ook bij bijvoorbeeld Antwerp werd je contract ontbonden. Zijn er dingen die je in de eerste jaren van je profcarrière anders zou doen met de kennis en ervaring die je nu hebt? 
Natuurlijk zijn er dingen die ik beter had kunnen doen, maar ik ben nog altijd tevreden met het pad dat ik bewandeld heb. Ik heb tot nu toe veel ups en downs gehad, veel gezien maar ook genoten van het leven. Je kan de tijd niet terugdraaien dus ik sta niet teveel stil bij het verleden.

In je laatste seizoen bij Willem II raakte je verhouding met de supporters ernstig verstoord. Hoe kijk je daar op terug?
Dit was een vreemde periode voor mij, omdat ik in het eerste seizoen onder Jurgen Streppel toch wel een van de steunpilaren was. Het blijft raar hoe het is misgelopen in het tweede seizoen. Als ik terugdenk aan mijn periode bij Willem II is dat absoluut niet hetgeen dat in mij opkomt.

Je geeft eigenlijk zelf al aan dat je carrière veel ups en downs heeft gehad. De laatste jaren zit je meer in de fase van de ups. Zijn er dingen die je concreet anders doet dan voorheen?
Mijn balans naast het veld is veel beter. Ik haal plezier uit andere dingen. Ik spendeer de meeste tijd met mijn vriendin en hond. Ik ga hiken, bezoek leuke plekjes en ga lekker uit eten. Die betere balans zorgt voor het feit dat ik meer ups heb. Ook zorgt het voor een betere gemoedstoestand en betere prestaties.

Toen we je vroegen voor een interview was je direct enthousiast. Je zei dan ook dat je nog altijd groot fan bent van Willem II. Kun je ons uitleggen waar die liefde voor Willem II vandaan komt?
Ik heb met heel veel plezier bij Willem II gespeeld. Ik voelde me daar heel goed en alles was top geregeld en de mensen die voor de club werkten waren allemaal super. Voor mij was Willem II eigenlijk gewoon het complete plaatje. 

Je speelde veel wedstrijden voor Willem II. Wie was je beste ploeggenoot bij Willem II en hoe was het om te spelen onder Jurgen Streppel?
De beste ploeggenoot is toevallig ook mijn beste vriend: Stijn Wuytens. Maar de speler die ik altijd in mijn team zou willen hebben is Jordens Peters. Hij is de beste aanvoerder die ik tot nu toe heb gehad. Hij was niet alleen een goede verdediger, maar hij managede ook zowel op het veld als naast het veld als een echte aanvoerder.

Onder Streppel was het altijd leuk. De trainingen waren leuk, de intensiteit van de wedstrijden waren goed. Hij betrok bepaalde spelers ook altijd in zijn tactiek en dat was prettig. Ik denk dat ik het meeste heb geleerd van hem naast het veld.  

Heb je nog contact met teamgenoten van toen?
Ja, met Stijn Wuytens vaak, en ook met Dries. Jordens stuur ik na mooie resultaten een berichtje. Ook met Gijs van der Bom (fysio red.), Tschimanga en Rochdi Achenteh heb ik nog contact en dan vergeet ik er nog wel een paar. Via Instagram is het nu wel wat makkelijker om contact te houden. 

Je speelde de laatste jaren voor Scunthorpe United en je bent zelfs aanvoerder geweest. Daar verdiende je een transfer naar Aberdeen. Hoe was het om in Engeland te spelen en hoe is het om in Schotland te spelen?
in Engeland is het niveau bij Scunthorpe vergelijkbaar met de Belgische competitie. De intensiteit en hoeveelheid wedstrijden is het grootste verschil. Tactisch is er nog veel ruimte voor verbetering bij de clubs. Het niveau in Schotland is vergelijkbaar met de league one al heb je hier natuurlijk Celtic, Rangers en Aberdeen. Die clubs heb je niet in de league one.

Zie je jezelf nog een stap hogerop maken nu je de weg omhoog weer ingezet lijkt te hebben?
Ik zie mezelf nog een stap omhoog maken, maar langs de andere kant ben ik heel gelukkig in Aberdeen. Ik heb hier alles wat ik nodig heb en zou het best fijn vinden om hier nog te verlengen. 

Je bent pas 28 en hebt dus nog heel wat jaren te gaan. Denk je al na over de toekomst? Wat ga je na Aberdeen doen? Wat voor ambities heb je voor na je loopbaan?
Ik ben al sinds mijn achttiende bezig met vastgoed en heb onlangs ook een certificaat gehaald om officieel als vastgoed inkoper te mogen dienen. Ik ben mijn opleiding personal trainer aan het afronden en ga beginnen aan mijn trainers diploma. Het kan dus nog alle kanten op. Mensen beter maken met sport is in ieder geval wel iets wat in mij zit. 

Hoe kijk je naar de ontwikkelingen bij Willem II? 
Ik vind het heel mooi om te zien, het eerste jaar was ik er niet zo zeker van met alle buitenlandse huurlingen. Het lijkt echter te werken. Respect voor Joris Mathijsen. Ook leuk om te zien dat Adrie Koster, mijn oude trainer bij Beerschot, het zo goed doet. 

Heb je tot slot nog een leuke anekdote uit de kleedkamer van Willem II? 
Er zijn heel veel leuke verhalen, maar ik denk dat het leukste wat mij is bijgebleven en wat ik kan vertellen, het feest is dat we hebben gehad na de winst tegen NAC Breda om in de Eredivisie te blijven. Het was zo speciaal! Het voelde alsof we kampioen waren geworden in plaats van dat we de strijd tegen degradatie hadden gewonnen. Het feest begon al op het veld met de supporters en ging verder in de kleedkamer. Nadien hebben we in het stadion de boel nog op stelten gezet tot ze ons hebben buiten gegooid omdat ze moesten sluiten haha. Dit was met de spelers, staf, sponsoren en veel onbekenden. Daarna zijn we nog even de stad in getrokken.

9 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments