Tilbo exclusive: interview met Ruud Boymans

8
2753

Tilburgs number 9, Ruud Boymans, speelde maar één seizoen in het rood-wit-blauw, maar groeide uit tot absolute publiekslieveling. Toen we hem benaderde voor een interview, was hij direct enthousiast. We spraken over carrière, ambities, het leven in Tilburg en over Robbin Ruiter (het interview is afgenomen in de periode dat Ruiter mogelijk naar Willem II zou komen).

Hey Ruud, je hebt de overstap gemaakt naar Quick Boys. Voor velen een verrassende stap. Hoe is dit tot stand gekomen?
Het afgelopen seizoen speelde ik bij Almere City en begin dit jaar was ik weer helemaal fit en klaar om te vlammen, maar toen werd het seizoen onderbroken door het Coronavirus en ben ik gaan nadenken over mijn toekomst. Ik kwam tot de conclusie dat ik op dit moment liever verder ga met mijn maatschappelijke carrière en eigen onderneming. Dit heeft in mijn ogen meer toekomstperspectief dan weer een voorbereiding mee te draaien bij een club in de Keuken Kampioen Divisie en daar opnieuw moet laten zien dat ik weer fit ben en van vooraf aan moet beginnen. Daar had ik eigenlijk geen trek meer in. Toen belde Quick Boys en ben ik met die club in gesprek gegaan. 3 avonden trainen en 1 wedstrijd spelen in het weekend matcht beter met mijn maatschappelijke carrière en dus heb ik deze keuze gemaakt om bij Quick Boys te gaan spelen.

Kunnen we concluderen dat je door deze stap rekening houdt met een afscheid als profvoetballer?
Als ik heel eerlijk ben, denk ik dat wel. Ik heb deze keuze heel bewust gemaakt, maar in de voetballerij weet je het nooit. Stel: Ik schiet er volgend seizoen 40 binnen, dan kunnen er altijd gekke dingen gebeuren. Maar voor nu heb het profvoetbal wel uit mijn hoofd gezet en wil ik me volledig richten op Quick Boys.

Je geeft aan dat je een eigen onderneming hebt. Wat doe je precies?
Ik ben twee jaar geleden ingestapt bij een label, genaamd NoArt. Ze bestaan al zeven jaar en we organiseren grote evenementen die te maken hebben met kunst en muziek. Dat doen we samen met DJ ANOTR. We zouden deze zomer een event organiseren voor 4.000 mensen, maar dat is door het coronavirus helaas niet doorgegaan. Het bedrijf groeit hard en heeft veel potentie, vandaar dat ik hier ook elke dag mee bezig moet en wil zijn.

Toen je bij Willem II vertrok gaf je ook aan een kledingmerk op te willen zetten met Ali Messaoud. Is dat ooit van de grond gekomen?
We waren er in de periode bij Willem II intensief mee bezig. In die periode dacht ik ook dat ik bij Willem II zou blijven, maar toen maakte ik de overstap naar FC Utrecht. Ik koos ervoor om me volledig te focussen op die nieuwe uitdaging. Met als gevolg dat het bedrijf opzetten met Ali helaas niet van de grond is gekomen.

Spreek je Ali Messaoud (of andere spelers uit jouw Willem II tijd) nog wel eens?
Ali is eigenlijk de enige speler uit de voetballerij die ik überhaupt nog veel spreek. Hij is sinds mijn periode bij Willem II echt een goede vriend geworden. We zouden deze zomer eigenlijk ook samen op vakantie gaan naar Ibiza, maar als hij een week vakantie heeft, ga ik beginnen met trainen bij Quick Boys.

Naast Ali, spreek ik eigenlijk alleen nog af en toe met mensen uit mijn periode bij Willem II. Zo heb ik soms contact met Freek Heerkens en Jordens Peters via Whatsapp. En met Ilse, Gijs, Henri en Jurgen Streppel.

Wat vond je van de trainer Jurgen Streppel?
Streppel was voor mij één van de belangrijkste trainers in mijn carrière. Ik kwam van AZ, had daar nog niet veel laten zien, en de verwachting bij Willem II waren hooggespannen. Streppel gaf mij zoveel vertrouwen en dat is wat ik nodig heb. Hij kon mij prikkelen en hij kan humor goed afwisselen met het serieuze. Hij raakte mij perfect en tactisch zette hij het ook altijd goed neer. Met belangrijke omzettingen kon hij het verschil maken. En persoonlijk kan ik ook goed met hem. Jurgen is een goed mens en ik ben dus vol lof over hem.

Heeft Jurgen je niet benaderd voor een transfer naar Roda JC?
Haha, ja we hebben wel contact gehad. Hij is ook de enige trainer die mij zou kunnen overhalen om de keuze te maken om door te gaan. Maar Roda JC ligt in Kerkrade en ik woon in Amsterdam, dat is niet realistisch. Stel je voor dat hij naar een club was gegaan waarbij ik in Amsterdam zou kunnen blijven wonen, zoals bijvoorbeeld FC Volendam, dan had ik het nog wel aangedurfd om er nog één jaar iets van te maken. Omdat ik zo’n goede band heb met hem. Maar dat is nu niet haalbaar en ik heb er ook bewust voor gekozen om verder te gaan in het amateurvoetbal.

Hoe kijk je terug op je periode bij Willem II? Wat zijn de eerste dingen die je te binnen schieten?
Dat zijn alleen maar goede herinneringen. Plezier, kampioenschap en voor mij was het een persoonlijk hoogtepunt dat ik speler van het jaar geworden ben. De wisselwerking met supporters was ook geweldig. Kortom: het was gewoon geweldig. Het is een van de mooiste periode in mijn carrière geweest.

Je maakte 27 goals in het Rood-Wit-Blauw. Wat was je favoriete goal?
Ik denk toch de goals thuis tegen FC Dordrecht. Toen moesten we echt winnen. Die wedstrijd was laatst nog uitgezonden op het YouTube kanaal! Volgens mij scoorde in de eerste minuut al. En in de 70e. Toen draaide ik weg, schoot ik de bal van buiten de zestien onder Hahn door. Dat waren zo’n belangrijke goals, omdat we het kampioenschap toen eigenlijk hebben veiliggesteld. Het waren misschien niet de mooiste, maar wel de meest waardevolle goals voor mij in het shirt van Willem II. In die wedstrijd klopte ook echt alles. De beleving en de rook op het veld, waardoor we moesten wachten met spelen. Het hele stadion stond echt volledig achter het team. Echt een hoogtepunt uit mijn tijd bij Willem II.

Hoe heb je het leven in Tilburg ervaren?
Fantastisch! Ik woonde samen met Ali Messaoud en we gingen na wedstrijden vaak stappen bij de Clochard. Vaak wonnen we, dus dan dronken we een biertje natuurlijk. De sfeer in de stad was eigenlijk altijd goed. We woonden ook midden in de stad, dus ik heb Tilburg goed leren kennen. Hoewel het maar één jaar was: het was een gruwelijke periode.

Je was een publiekslieveling bij Willem II. Weet je nog hoe je nummer ging ;-)?
Ja, ja, ja: Ruud-je Boy-mans, Tilburgs number 9 toch! Daar ben ik echt trots op!

Als we je social media kanalen mogen geloven, volg je FC Utrecht nog altijd op de voet. In hoeverre volg je Willem II nog?
Bij Utrecht ben ik echt een volwassen speler geworden en heb ik me kunnen laten zien in de Eredivisie, maar Willem II heeft mij daar wel heen gebracht. Ik heb Willem II altijd op de voet gevolgd en ben ook vaak nog gaan kijken in het stadion. Zo spreek ik John Beerens nog wel eens en soms kijk ik een wedstrijd bij hem in de box. Het eerste dat ik doe als ik de uitslagen check, is kijken wat Willem II heeft gedaan. Ik volg de club ook qua transfers, zoals nu met het gerucht over Ruiter. Wat overigens een goede aankoop zou zijn denk ik. Dus ja, ik ben zeker nog steeds fan van Willem II, absoluut. Ik vind het ook gruwelijk hoe het zich allemaal ontwikkelt sinds de promotie naar de Eredivisie. Als ik zie hoe het publiek nu losgaat en inhaakt voor de wedstrijd.. Echt gekkenhuis. Dat vind ik echt mooi!

Leuk om te horen dat je Willem II nog op de voet volgt!
Ik heb nu natuurlijk wat meer tijd, dus volgend seizoen kom ik sowieso weer kijken!

Hoe kijk je terug op jouw carriere?
Ik ben trots. Als je me van te voren had verteld dat mijn carrière er zo uit zou komen te zien, had ik daarvoor getekend. Maar ik denk wel dat er meer in had gezeten. Door blessures heb ik helaas niet de stappen kunnen zetten die ik echt wilde zetten. Bij Utrecht had ik een goede periode waar ik topscorer was van de Eredivisie en toen was er ook veel interesse. Helaas raakte ik toen een jaar lang geblesseerd en dan moet je weer opnieuw beginnen. In dat jaar lukte het toch weer om veel doelpunten te maken en toen kwam de mogelijkheid om naar Dubai te gaan. En daar ben ik heel eerlijk in: met mijn blessuregevoeligheid vond ik dat ik moest kiezen voor het geld. En dat heb ik dus ook gedaan. Achteraf is dat misschien jammer, want er was ook interesse vanuit Engeland. Maar ik ben nu ook blij, want ik heb daardoor een bepaalde financiële zekerheid gecreëerd en daarmee bijvoorbeeld geïnvesteerd in vastgoed. Uiteindelijk ben ik heel tevreden over mijn carrière, maar op sportief vlak had er meer ingezeten.

Heb je stappen genomen waar je achteraf spijt van hebt? Of wat zou je, als je terug kon in de tijd, anders doen?
Achteraf is het eigenlijk altijd makkelijk praten, maar ik denk dat ik altijd weloverwogen keuzes heb gemaakt. Als ik terugkijk, denk ik dat de stap van VVV naar AZ misschien te groot was. Ik sloeg eigenlijk een ‘station’ over door van de kelder Eredivisie naar de top Eredivisie te gaan. Misschien had ik toen beter eerst naar een club als FC Utrecht of ADO Den Haag moeten gaan. Maar aan de andere kant: misschien was de periode bij AZ wel een succes geworden en speel je direct in de top van de Eredivisie.

Wat zijn je ambities voor de toekomst?
Ik zou het leuk vinden om nog 3/4 jaar te kunnen voetballen in de Tweede Divisie. En daarnaast het bedrijfsleven nog meer ontdekken en van mijn bedrijf NoArt een groot succes maken.

Gaan we je niet terugzien in de voetballerij? Bijvoorbeeld als trainer of analist?
Dat staat voor nu zeker niet op de planning. Ik wil juist ontdekken wat er nog meer is buiten het voetbal. Als je daar in zit, merk je dat het kleine wereld is en ik wil mezelf juist ontwikkelen op gebieden die niks te maken hebben met voetbal en kijken hoe dat gaat. Misschien dat het voetbal later nog terugkomt, maar op dit moment even niet.

Tot slot; je liet al even doorschemeren dat Ruiter een goede aanwinst zou zijn voor Willem II. Heb je met hem gespeeld in je periode bij FC Utrecht?
Klopt! Ik heb twee jaar met Robbin gespeeld. Het is een hele goede keeper. Eén van de betere keepers waarmee ik heb samengespeeld. Hij kan veel punten gaan pakken, dat weet ik zeker. Ik hoop dat het rond komt.

8 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments