Tilbo exclusive: interview met Jonas Heymans

3
2614

Jonas Heymans is voor niemand in Tilburg een onbekende. Ondanks het feit dat hij niet heel erg lang in Tilburg speelde, groeide hij uit tot publiekslieveling. Vandaag gaan we met hem in gesprek over zijn tijd bij Willem II, zijn huidige leventje en zijn band met de supporters in Tilburg.

Ha Jonas! Lang geleden! Hoe gaat het met je?
Met mij gaat alles goed!

Je speelt momenteel in je thuisland België. Een paar niveaus lager dan dat je bij ons speelde. Heb je het gevoel dat je het maximale uit je carrière hebt gehaald? 
Momenteel ben ik actief bij Wetteren, dat is inderdaad een paar niveaus onder het niveau van Willem II. Ik denk niet dat ik alles uit mijn carrière gehaald heb. Dit komt omdat er wat obstakels waren in mijn carrière en misschien ben ik niet op de juiste momenten, op de juiste plek terecht gekomen.

Met welk niveau is het voetbal bij Wetteren te vergelijken en richt je je nog op een stap terug naar het profvoetbal?
Het niveau is ongeveer te vergelijken met de Derde Divisie in Nederland. Wetteren is een club die elk jaar probeert mee te doen om de prijzen. Dat is natuurlijk wel leuker dan dat je ergens onderaan in het klassement hangt te bungelen. De stap naar profvoetbal zal waarschijnlijk niet meer aan mij besteed zijn, ook omdat ik naast het voetbal nu ook werk. En dus moet ik voetbal en werk combineren. Onlangs tijdens de Coronacrisis heb ik nog wel telefoontjes gehad van enkele clubs die interesse hadden, maar ik had op dat moment al verlengd bij Wetteren.

Wat doe je nu naast het voetbal?
Ik ben werkzaam als commercieel medewerker bij B-post. Ik ben sinds kort bezig om vervangend kantoorhouder te worden. Die wereld interesseerde me wel. Gelukkig heb ik direct na mijn carrière de kans gekregen om daar te beginnen.

Zoals iedereen wel weet, volg je Willem II nog op de voet. Hoe kijk je naar de huidige ontwikkelingen bij de club?
De ontwikkelingen die Willem II op dit moment doormaakt zijn geweldig. Spijtig dat ik er geen deel meer van uit maak. Maar ik kan er wel van genieten. De laatste jaren bekersucces en natuurlijk Europees voetbal. De hele stad stond in vuur en vlam. Dat is gewoon geweldig. Ik had overigens wel in een andere functie actief willen blijven bij de club.

Oh ja? In wat voor functie?
Dat hangt er van af. Ik had graag wel iets met de sportieve kant van de organisatie gedaan, denk daarbij aan scouting of Joris Mathijsen op de een of andere manier helpen. Videoanalist had me ook wel leuk geleken. Wie weet komt dat er ooit nog van.

Even terug naar je tijd als voetballer bij de club. Je groeide in korte tijd uit tot publiekslieveling. Wat is je mooiste moment bij Willem II?
Het mooiste moment is natuurlijk het kampioenschap. Het feest duurde de hele dag, avond- en nacht. Iedereen in euforie. De supporters die je rond de nek vlogen, op het veld omhoog gestoken worden op de schouders, op de heuvel je naam horen van een uitzinnige menigte, prachtig. Kortom het kampioenschap neem ik heel mijn leven mee als mooiste moment.

Het incident met de handdoek werd overal breed uit gemeten, hoe kijk je daar op terug?
Als ik er op terug kijk vind ik het heel laag van de scheidsrechter eigenlijk. Iemand beschuldigen van het stelen van een handdoek, dat doe je toch niet? En de gele kaart was al zeker niet nodig. Terwijl de verzorger mijn handdoek, die door Mitchel en Henry (vader en zoon van Amelsfort red.) elke wedstrijd klaar werd gelegd, had weggenomen kreeg ik een gele kaart. Nadien krijg ik zelfs nog rood. Dat is eigenlijk de kanteling geweest in mijn periode als profvoetballer in het algemeen. Ik kwam op de bank terecht en mocht later zelfs niet transfervrij bij de club blijven. Dat was zeer pijnlijk.

De penalty van Bruno Andrade uit bij de Graafschap. Hoe heb je die destijds beleefd?
De penalty van Bruno bij de Graafschap was denk ik de langste seconde uit mijn carrière. Ik stond met mijn gezicht naar het uitvak. Die kerel wacht eerst nog een halve minuut, om hem vervolgens rustig in het hoekje te leggen. Respect.

Heb je nog contact met mensen van de club of oud ploeggenoten?
Soms heb ik wel nog eens contact met Henry van Amelsfort, Ilse (die achter de schermen werkt) en af en toe spreek ik Dries Wuytens nog.

Je stond in het uitvak bij Cambuur. Je zweepte daar als ‘capo’ het publiek op. Het komt niet vaak voor dat een speler dit doet bij een club. Heb je een idee hoe het komt dat je je zo thuis voelde bij ons?
Ik heb iets in Tilburg verloren, namelijk mijn hart. Die mensen op de tribunes hebben me altijd gesteund en ze gaven me net dat beetje extra dat ik elke week nodig heb. Het leek mij een moment om die gasten die dag in- dag uit, in goede en slechte tijden, er staan voor de club iets terug te geven.

Van wie bij Willem II heb je het meest geleerd?
Ik heb heel veel geleerd van Jordens Peters. Hij heeft me veel geleerd qua positiespel en leiderschap. Nu ik er zo over nadenk, herinner ik me weer hoe belangrijk dat voor mij geweest is.

Onlangs zat je tussen de nominaties voor de grootste culthelden van de club, hoe vond je dat?
Ik vond het heel leuk om te zien dat veel mensen mij toch niet vergeten zijn. Al weet ik natuurlijk zelf ook wel dat Arjan Swinkels een cultheld is die je niet kunt verslaan.

Je hebt ook nog gespeeld voor onze vrienden bij Antwerp. Dat moet toch ook een geweldige ervaring geweest zijn. Hoe was hem om bij The Great Old te spelen?
Antwerp is een mooie club met vooral heel speciale supporters. De sfeer op de Bosuil is grandioos. Maar hoe dan ook: voor mij blijven de supporters van Willem II mijn favoriete supporters.

Heb je tot slot nog een leuke anekdote uit de kleedkamer die je is bij gebleven? 
Een leuk verhaal was toch wel met dokter Jan ‘Doc’ Vioen. In de bus dronk hij altijd appeljenever en op een dag zei hij heel serieus: “Goh vandaag kan ik er goed tegen”. Toen had Henry er gewoon appelsap in gedaan in plaats van appeljenever. Dat zijn mooie dingen.

Bedankt voor het interview Jonas, leuk om van je te horen!

Vorig artikelWillem II & DESTIL tekenen nieuwe overeenkomst
 2916
  4
Volgend artikelLamprou tekent bij RKC
 2264
  16
Abonneren
Abonneren op
guest
3 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments