Tilbo exclusive: interview met Bruno Andrade

5
2744

Bruno Andrade bracht Braziliaanse samba in het elftal. Hij werd kampioen met Willem II, raakte geblesseerd door een smerige overtreding van Gudelj en is inmiddels terug bij Willem II als assistent trainer van Willem II onder 21. Wij spraken met hem over verschillende zaken.


Bruno! Je bent terug in Tilburg. Welkom thuis! Laten we beginnen met terugblikken op je tijd als voetballer. Je ging op zeer jonge leeftijd vanuit Brazilië naar Europa, hoe was die stap voor je? 
Toen ik 16 was werd ik gescout door Regina, een Italiaanse club die toen der tijd speelde in serie A. Ik hoefde niet na te denken of ik wilde gaan, vanaf kinds af aan was het mijn droom om in Europa te spelen en het voelde weer een stap dichterbij een grote competitie in Europa. Ondanks dat ik niet bij mijn familie was, was ik tevreden en hoopvol.

Je speelde daarna lang in Nederland en België, om vervolgens nog even terug te keren in Brazilië. Lang bleef je niet in Brazilië, want je vertrok naar Willem II. Wat maakt dat je je thuisland zo makkelijk weer inruilde voor Nederland?
Het laatste jaar dat ik voor Helmond Sport speelde was een ontzettend mooi jaar, waarin ik een goed seizoen had gedraaid. De samenwerking met Jurgen, en bijna een promotie naar de Eredivisie hebben mij niet lang doen twijfelen om terug te keren naar Nederland. Willem II, een club met veel ambitie die wil vechten voor een plaats in de eredivisie met als trainer Jurgen Streppel, dat aanbod kon ik simpelweg niet afslaan!

Wat vind je zelf je beste wedstrijd voor Willem II?
Ik kan er niet één kiezen, ik heb drie wedstrijden die veel voor me betekenden. Dordrecht thuis is er daar één van. Een van de laatste wedstrijden voor het einde van het seizoen en het was een enorm belangrijke wedstrijd. Ik scoorde er maar eentje, maar de sfeer in het stadion had ik zo nog nooit eerder gezien! Ook PSV thuis staat me bij: mijn allereerste wedstrijd in de Eredivisie. Ik speelde een goede wedstrijd en scoorde. De derde wedstrijd is De graafschap uit: 1-1 en de penalty in de laatste seconde, de rest is historie haha.

Je penalty bij de Graafschap was voor veel mensen het spannendste moment uit hun leven. Hoe kon je zo koel blijven op zo’n belangrijk moment?
Dit is wat het voetballen zo mooi maakt. Op het moment stond ik er niet bij stil, alles gaat zo snel! Het gevoel dat ik kreeg van het mogelijk scoren van de penalty en het belangrijk kunnen zijn was groter dan het gevoel ‘wat als ik mis?’.

Renan Zanelli werd naar Tilburg gehaald om het voor jou makkelijker te maken, klopt dit? En heb je nog contact met hem? Wij zijn hem namelijk uit het oog verloren.
Nee, naar mijn weten is het niet zo dat Renan om die reden naar Willem II werd gehaald. Renan was een groot talent in Brazilië maar is helaas niet doorgebroken bij Willem II. Renan is een van de puurste jongens die ik ken. Hij is een goede vriend van me geworden. Ik spreek hem nog wekelijks. Hij speelt momenteel in de 2e divisie van Spanje.

Je werd in je eerste seizoen kampioen met Willem II, hoe was dat voor je?
Onvergetelijk!!! Ik kwam naar Nederland met een doel, en het lukte ons dat doel te bereiken! De combinatie van de kwaliteiten van de spelers op het veld, de sfeer in de kleedkamer en buiten het veld zal ik nooit vergeten. Ook de dag van het kampioenschap was onvergetelijk. Het hele stadion stond op zijn kop.

Na je periode bij Willem II speelde je nog in Israël en op Malta, waren je avonturen daar vergelijkbaar met voetballen in België en Nederland?
De avonturen daar waren niet te vergelijken met Nederland en België. Het niveau, de structuur en de belevenis van het voetballen waren compleet anders. Ondanks dat was het een leuke ervaring. Het voelde als een soort tussenjaar waarbij ik twee mooie landen heb mogen leren kennen.

Wie is de beste ploeggenoot waar je ooit mee gespeeld hebt?
Dat is natuurlijk Frenkie de Jong, die op dat moment al een ongelooflijk groot talent was. In Italië heb ik gespeeld met Nakamura, naar mijn mening een van de beste Japanse spelers aller tijde.

Je voetbalcarrière is relatief vroeg geëindigd. Hoe komt dit?
Vanwege mijn blessures moest ik elke keer weer opnieuw sterker worden en vechten voor een plek. Dit kost veel energie en ik verloor hierdoor regelmatig het plezier in het voetballen. Ik ben een explosieve speler, als ik speel, geef ik maximaal waardoor ik ook weer sneller geblesseerd raakte. Ik had een constante pijn aan mijn knie tijdens trainingen en wedstrijden. Ik wilde het niet nog verder kapot maken en het risico lopen dat ik hier later door zal worden beperkt. Ik wilde op het juiste moment stoppen waarbij ik met een goed gevoel kon terug kijken op mijn carrière. Daarnaast had ik goede gesprekken gehad met Willem II waardoor de keuze voor mij nog gemakkelijker werd.

Wat denk je dat jij als trainer kunt toevoegen aan het opleiden van jonge talenten, wat anderen niet kunnen? Dus wat maakt jou uniek als trainer?
Ik ben erg nieuwsgierig, leergierig en ambitieus. Ik denk dat ik vanwege mijn achtergrond, en mijn ervaring in verschillende culturen en landen veel heb geleerd over het trainingsvak, waarbij verschillende visies en denkwijzen aan de orde kwamen. Ik probeer alle informatie en ervaring als bagage mee te nemen zodat ik mijn kennis kan vergroten en steeds beter in mijn vak zal worden. Ik ben open minded en denk niet dat ik er een juiste manier van trainen/coachen is. Ik denk dat er meerdere wegen naar Rome leiden.Ik wil een duidelijke en directe trainer zijn. Daarnaast weet ik uit ervaring dat de communicatie met spelers ontzettend belangrijk is. Ik zou hier dan ook meer aandacht aan willen besteden.

Wat is jouw visie op het opleiden van talent? 
Ik geloof er in dat wanneer je progressie wil maken bij een jonge getalenteerde speler, de focus moet liggen op het vinden van de juiste balans tussen het technische, tactische en mentale aspect waarbij je in eerste instantie kijkt naar het technische aspect van de speler. Het tactisch aspect moet geleidelijk toenemen. Het mentale aspect wordt vaak vergeten in het voetbal. Het leren omgaan met verschillende situaties, de topsportmentaliteit en de drukte rondom het voetbal zijn tegenwoordig de uitdagingen voor een jong talent. De periode in de jeugd is een belangrijke factor om deze aspecten te ontwikkelen. Als coach, wil ik deze drie factoren in balans brengen om het beste uit een jeugdspeler te halen.

Bedankt voor het interview Bruno, we gaan je volgen!

5 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments