
Tilbo Exclusive: interview met Bastiaan Riemersma
Op een zonnige woensdagmiddag spreken we af met Bastiaan Riemersma om ruim een uur te praten over de jeugdopleiding van Willem II. Riemersma heeft de opleiding CIOS gevolgd, de diploma’s TC-1 en UEFA-A op zak en is nu 3 jaar hoofd jeugdopleiding bij Willem II. Na een paar uur durende eerste kennismaking en vervolgens meerdere gesprekken met Joris Mathijsen, leek het gevoel van beiden kanten te kloppen. Riemersma heeft een heldere visie als het gaat om opleiden van talent en denkt dat hij hier een alternatieve werkwijze voor gevonden heeft. In dit interview gaan we daar dieper op in.
DE EERSTE JAREN BIJ WILLEM II
“Ik was nog geen week in dienst en er werd al geroepen: ‘Er is nog niet veel veranderd sinds die Riemersma er is’. Ik weet dat dat met een knipoog bedoeld is, maar toch is het belangrijk dat mensen begrijpen dat het in de jeugd gaat om de lange termijn. Als we iets bij de onder 13 veranderen, dan ga je daar 8 jaar later pas iets van zien. In een eerste elftal draait het om wekelijkse prestaties. En dat wordt ook geprojecteerd op de jeugd, maar zo werkt het eigenlijk niet. In de jeugd werken we met kinderen, waar sprake is van veel schommelingen. Dat maakt het direct ook heel moeilijk. Je kunt daarom een jeugdtrainer niet afrekenen op hoe het elftal wekelijks presteert. In het betaalde voetbal is de randomness al heel groot, laat staan in het jeugdvoetbal”, vertelt Riemersma over zijn eerste jaren. Daarom gaat het in zijn ogen altijd om visie. “Als je mensen aan de club bindt met een visie, komen de resultaten vanzelf.”
Hoe kijk je terug op je eerste jaren bij Willem II?
“Supporters willen vaak horen welke jeugdspelers eraan zitten te komen, maar de afgelopen jaren hebben in het teken gestaan van het scheppen van basisvoorwaarden om topsport te kunnen bedrijven. Drie jaar geleden moest ik training geven op een amateurclub en moesten we wachten tot de jongens van de amateurclub van het veld waren”. Het is super belangrijk om een topsportcultuur te creëren vervolgt Riemersma. “Jeugdspelers moeten continu aan zichzelf kunnen werken. Dat kan zijn door na een training nog 1000 ballen op goal te kunnen schieten of door het krachthonk in te gaan en aan hun fysieke kracht te werken, maar het is ook belangrijk dat de jeugdspelers in de kantine gezonde voeding kunnen bestellen. Als je kijkt hoe wereldkampioenen worden opgeleid, heeft dat vaak te maken met de omgeving en niet puur met talent of genen. Omstandigheden creëren om topsport te kunnen bedrijven: op dat vlak hebben we de afgelopen jaren stappen gemaakt.”
DE VISIE VAN RIEMERSMA
Veel clubs willen met hun jeugdelftallen zo hoog mogelijk spelen. Ze focussen daarom op het scouten van de beste spelers, die in veel gevallen ook fysiek sterk zijn, aldus Riemersma. “Wij spelen altijd om te winnen, dat is het doel van het spel. Maar wij selecteren niet perse de spelers die nu de beste zijn, en vaak zijn dat de spelers die nu groot en sterk zijn, wat er toe kan leiden dat we nu niet makkelijk winnen van BVO’s die dat wel doen. Wanneer onze spelers ook uitgegroeid zijn en fysieke trainingen hebben gehad, dan moet dat excuus er niet meer zijn en spelen wij het liefst zo hoog mogelijk.”
Naast het creëren van de juiste omstandigheden om topsport te bedrijven, geeft Riemersma aan dat hij juist gelooft in het opleiden van talent in plaats van talent te scouten. “Veel mensen geloven dat je met talent wordt geboren, maar ik ben van mening dat echt goede jeugdtrainers, goede voetballers kunnen opleiden.”
Daarbij voegt hij toe dat het belangrijk is om véél spelers op te leiden. Niet 20, maar eerder 100 of misschien wel 200. “Je weet namelijk niet wie het echt gaat maken. Of iemand profvoetballer wordt is van zoveel factoren afhankelijk. Het gaat erom dat je een grote groep aan intrinsiek gemotiveerde spelers elk jaar beter probeert te maken. Spelers die leven voor voetbal. En het liefst ook voor Willem II”.
Want het vergroot de kans dat een jeugdspeler bij Willem II blijft, als hij zich verbonden voelt met de club en het eerste elftal. “We zien bijvoorbeeld dat spelers uit de jongste teams door grotere clubs worden benaderd, maar dan toch bij Willem II willen blijven. Dat heeft echt met de binding te maken. Zo zie je ook dat het eerste elftal heel erg leeft onder de Tilburgse jongens in de jeugdopleiding. Ze zitten tweewekelijks in het stadion en haken in bij de aftrap. Iets wat we ook doen bij de aftrap van een wedstrijd in de jeugd trouwens.”
Als het aan Riemersma ligt, moeten we de binding niet onderschatten en blijven stimuleren, zo noemt hij als voorbeeld om supporters uit te nodigen en te laten vertellen wat het voor hem of haar betekent om supporter te zijn van Willem II. Zoals ook bij Athletic Bilbao gebeurd, waar Riemersma onlangs een bezoek aan bracht. Of het pimpen van het jeugdcomplex, in samenwerking met supporters. “Dat maakt jeugdspelers ook trotser om voor Willem II te spelen. En mochten ze uiteindelijk geen profvoetballer worden bij ons, dan worden ze hopelijk wel supporter.”
Het is niet voor niets dat Willem II zoveel mogelijk spelers en trainers uit de regio aan de club wil binden. “Er loopt genoeg talent rond in de regio en het is mooi dat we steeds meer spelers en trainers op het veld hebben staan die Willem II een warm hart toedragen.”
ULTIEME DROOM
“Mijn ultieme droom is om een jongen uit de regio als basisspeler in het eerste elftal te krijgen. Dat gun ik de supporters en dat is waar wij het uiteindelijk ook voor doen.” Riemersma gelooft dat het kan. Hij heeft er naar eigen zeggen zelf alleen niet heel veel invloed op. “Ik maak namelijk niet de opstelling van het eerste elftal. En daarnaast draait het in topsport om prestaties en drie punten. Sentiment telt dan niet mee.”
“Wat dat betreft ben ik nu dus ook nog niet tevreden, want er staat geen enkele jeugdspeler in de basis. Met dit beleid, de toekomstplannen, Joris Mathijsen en de nieuwe onder 21, geloof ik echter wel dat het echt gaat gebeuren.”
Maar daar hebben we nog even geduld voor nodig. “Het kost veel tijd en energie. We hebben nu enorm veel jongens uit de regio in de onderbouw zitten die met de fiets naar het jeugdcomplex kunnen komen. Daarmee hebben we geconcludeerd dat er genoeg talent in de regio zit. Je moet het alleen wel aansteken om het tot wasdom te laten komen. En daarmee bedoel ik dat je ze wel moet gaan trainen en de kans moet geven.”
HET NIEUWE ONDER 21
Onlangs is bekendgemaakt dat Willem II ook deel gaat uitmaken van de onder 21 competitie en zijn er een aantal nieuwe spelers gepresenteerd. Het is de taak van de jeugdopleiding om ervoor te zorgen dat jeugdspelers worden klaargestoomd voor het echte werk in het eerste elftal. “Op het moment dat jeugdspelers hier uitstromen, moeten ze fysiek, mentaal, tactisch en technisch klaar zijn om in het eerste elftal minuten te maken en kwaliteit te leveren.” Het nieuwe onder 21 moet het laatste station naar het eerste elftal worden.
Hoe gaat dit team samengesteld worden?
Het elftal wordt samengesteld door de technische leiding van de club. Daarbij wordt gekeken naar een aantal zaken: “Passen de spelers bij de speelwijze die we bij Willem II nastreven? En waar komen ze vandaan. Idealiter komen de spelers uit de regio, maar kwaliteit is natuurlijk ook belangrijk. We hebben op dit moment spelers uit de regio met veel potentie voor het elftal.”
“Het wordt een team met jongens die nog 1 tot 2 jaar nodig hebben om de stap te kunnen maken. Ze moeten dus nog niet te oud zijn. En het uitgangspunt is dat ze spelen volgens de Willem II methode, waarbijverzorgd combinatievoetbal, creativiteit en lef tonen belangrijk is.” Dat vindt Riemersma het allerbelangrijkste. “En natuurlijk dat de spelers zich verder ontwikkelen. Die twee aspecten zijn in eerste instantie belangrijker dan het resultaat. Natuurlijk wil je altijd winnen, maar dan wel op onze manier.”
We willen eigenlijk de lat bij onder 21, op fysiek en tactisch gebied hoger leggen dan in het eerste elftal, vervolgt Riemersma. “Het moet eigenlijk moeilijker zijn in de onder 21, dat het relatief gemakkelijker voor ze wordt in het eerste elftal. Zodat ze, als ze stap gaan maken naar het eerste, gewend zijn om in hele kleine ruimtes, snel te kunnen beslissen.”
Wat betekent de komst van Willem Weijs voor Willem II en jou persoonlijk?
“Ik ben verheugd dat Willem de keuze heeft gemaakt om naar ons toe te komen. Hij had veel opties, maar gelooft in onze visie en onze jeugdopleiding.”
Riemersma wilde Willem er heel graag bij hebben, omdat hij heeft bewezen met niet altijd de beste spelers van Nederland, het de grote clubs heel moeilijk te maken, al dan niet te winnen. “Dat krijgt hij voor elkaar met zijn coachvaardigheden, oefenstof en zijn aanvallende manier van spelen. Daarnaast is hij ook kritisch, op een menselijke manier. Al deze punten vind ik belangrijk en is waar wij voor staan. Het enige minpunt is dat hij van NAC overkomt”, zegt Riemersma met een knipoog.
“Ik hoop dat de onder 21 met Willem Weijs het laatste puzzelstukje gaat zijn om alles op zijn plek te laten vallen”, besluit Riemersma. Aanvallend voetbal spelen in het eerste elftal, met een aantal spelers uit de regio die lange tijd zijn opgeleid volgens de Willem II methode.”
Riemersma denkt dat het leggen van de puzzel nog een aantal jaren gaat duren. Wij van de Tilbo redactie kunnen niet wachten. En tot die tijd brengen we met enige regelmaat een bezoek aan het jeugdcomplex van de Rueckertbaan.