Tilbo Exclusive | Een kijkje in de ‘persruimte’ van Willem II

5
3561

Willem II maakt op veel fronten een goede ontwikkeling door. Zo ook op social media en content. Voor een nieuwe ‘Tilbo Exclusive’ sprak Tilbo in de persruimte van onze mooie club af met Wouter en Sonny. In deze longread krijg je een kijkje in de ‘persruimte’ van Willem II.

EVEN VOORSTELLEN
Wouter en Sonny zijn veelal actief op de achtergrond, dus we trappen het interview af met een voorstelrondje. Wouter stelt zich voor als persvoorlichter. “Dat betekent dat je de persconferenties na de wedstrijd begeleidt, interviews regelt rondom wedstrijden en doordeweeks. Zowel voor externe, als eigen media.” Naast de persgerelateerde zaken houdt Wouter zich vooral bezig met de website, social media, de clubmagazines en alles dat met media te maken heeft. Ook heeft hij met regelmaat contact met supporters over bijvoorbeeld de muziek in het stadion, ondersteunen van initiatieven en allerlei speciale verzoeken. Een manusje van alles dus. “Maar dat moet je bij Willem II ook wel een beetje zijn.”

Sonny is naar eigen zeggen een ‘content creator’. ”Ik houd me voornamelijk bezig met het vertellen van verhalen. Samen met Wouter kijk ik naar de verhalen die we willen vertellen en dat uit zich bijvoorbeeld in mooie video’s, toffe visuals en interviews. Mijn kracht ligt bij het maken van video’s.” Sonny is sinds dit seizoen fulltime in dienst, maar vult deze rol al zes seizoenen in.

VAN JE HOBBY JE WERK MAKEN
Ga je anders naar voetbal kijken als het je werk is, vroegen wij ons af. Beiden staan ze er hetzelfde in: “Het is heel leuk dat je van je allergrootste hobby je werk kunt maken, hoe cliché dat ook klinkt. Maar er zijn ook momenten dat je even voetbalmoe bent.” Wedstrijden als Real Madrid – Liverpool op dinsdagavond, of op zondagmiddag SC Heerenveen – FC Twente worden overgeslagen. “De focus in Nederland is puur Willem II”, aldus Wouter. Sonny vult aan: “Je bent 6 dagen met voetbal bezig, maar je wilt wel blijven volgen hoe er in de media over Willem II wordt gepraat.”

Met het Willem II gevoel zit het wel goed. Zo vertelt Wouter hoe begaan je raakt met spelers, staf, collega’s en vrijwilligers. “Als we een keer hebben verloren, dan merk je dat op maandag wel eens op de club. Alles is wat gevoeliger en stiller. Maar als we een wedstrijd winnen, is de stemming natuurlijk opperbest.”

Sonny is opgegroeid in Tilburg Noord en vroeger bezocht hij wedstrijden via zijn voetbalclub Zigo. In de loop der jaren is hij een echte Willem II-er geworden, mede door zijn werk. “Als je de groei van de laatste 3 jaar ziet en de stappen die de club nu zet, maakt je dat heel erg trots. Je kijkt ook wel heel anders naar succes.”

DE ROUTE NAAR WILLEM II
Wouter had wat regiobaantjes in de journalistiek. Zijn opleiding communicatie en affiniteit met voetbal brachten hem via een vacature bij Willem II. Zonder de, in eerste instantie, gewenste persvoorlichterservaring. “Die is door de ervaring bijgespijkerd door de mensen die hier zaten. Het grappige is dat ik nu 3,5 jaar verder ben en als ik mezelf met collega’s bij andere clubs vergelijk tot de meer ervaren persvoorlichters in de Eredivisie behoor. De collegialiteit onder clubs en wil om elkaar te helpen is groot. Er wordt veel genetwerkt. Wouter kijkt veel naar voorbeeldpersonen en andere clubs op dit gebied, zoals FC Utrecht, Ajax en buitenlandse clubs, maar deelt ook zijn manier van werken met andere clubs als daar naar gevraagd wordt. Zo vindt hij het mooi dat hij soms door andere clubs benaderd wordt.

Sonny begon als stagiair bij de lokale omroep. Een leerzame periode, waar hij ook met regelmaat voor de camera stond. Hij merkte al snel dat zijn kracht voornamelijk ‘achter’ de camera lag. Hij begon na zijn studie voor zichzelf, ging op het mediapark in Hilversum aan de slag en kreeg daarnaast wat opdrachten van Willem II. Toen Wouter begon bij de club, zijn we nauwer gaan samenwerken. “Hoe kunnen we de (sociale) media naar een hoger plan tillen? Dat begon met 1 dag in de week, werd uitgebreid naar 2 en nu dus fulltime.”

MATCHDAYS!
Wat vind je het mooiste aan je werk? Wouter en Sonny reageren allebei tegelijkertijd. Wouter: “Heb je even?” Sonny: “Wedstrijddagen!”

Sonny kickt op het onverwachte. De adrenaline die door je lijf giert tijdens een winstpartij in De Kuip of een halve finale tegen AZ. Meteen gaat de knop om: “Oké, wat ga ik in beeld brengen? Collega’s hoeven niet tegen mij te praten tijdens het laatste kwartier van de wedstrijd. Alle scenario’s breng ik dan in beeld en het wedstrijdverloop heeft veel impact op wat ik ga doen. Daarnaast moeten we 5 minuten voor het einde wedstrijd naast het veld staan. Want ja: wat gaan spelers doen? Gaan ze gelijk naar het publiek? Je moet mij gewoon met mijn camera rond laten lopen.”

Wouter vult aan: “Na het fluitsignaal gaat de knop om. Je doet het voor de supporters. Het nagenieten van een resultaat komt daarna wel.”

Zoals een spits kickt op het maken van een doelpunt, kickt Wouter op publiceren. “Van tevoren weten: dit gaat iets zijn, dit gaat viral. Het kan iets groots zijn, bijvoorbeeld de video waarmee we Akkaynak met een rolletje voor Wellenreuther hebben gepresenteerd. Ineens hoor je dat Meißner ook wordt gepresenteerd. Die moet je er dan nog even infietsen.”

Onverwachte transfers vindt Sonny ook tof. Wij horen de transfers soms een dag van te voren of pas een uur van te voren. “Dan veeg je je agenda volledig leeg en focus je je op die nieuwe speler.”

SLEUTELWOORDEN VAN HET SUCCES
Met het creëren van content verdien je niet direct geld, hoewel dat wel mogelijk is. De meerwaarde moest daarom een aantal jaar geleden wel aangetoond worden, toen Wouter wel eens gevraagd werd hoeveel knaken het oplevert. Gelukkig ziet de club inmiddels in dat het ook zorgt voor trouwe volgers en goodwill.

Volgens Wouter en Sonny zijn er twee sleutelwoorden van het succes waarom ze nu staan waar ze staan: creativiteit, maar vooral prioriteit. “We hebben er naast Sonny geen extra mensen voor aangenomen of veel geld bij gekregen. We hebben gezegd: waar willen we ons op focussen? Wat willen we ontwikkelen? Door andere dingen wat minder belangrijk te maken en social media meer, is het begonnen.”

GROEI EN COMPLIMENTEN
Sonny en Wouter zijn trots op het feit dat ze in januari op lijstjes verschijnen met de grootste groei op social media na Ajax. “Daaropvolgend de complimenten op onder andere Tilbo, maar ook van collega’s van andere clubs”, aldus Wouter. “Ik kan wel zeggen dat dat me heel trots maakt.”

Los van het voetbal, is voor Wouter een seizoenen geslaagd als ze continu groei laten zien. Het gevoel dat rond de club heerst vasthouden. De vibe die er zeker al twee seizoen rond de club heerst op z’n minst in stand te houden en te laten groeien. “Dat is het belangrijkste.”

Bescheiden geven ze aan dat hun prestaties soms ook in het daglicht moet worden gesteld. “De jeugd is ook steeds actiever op social media en sommige mediums zoals Instagram zijn gewoon hot, wat bijdraagt aan de groei van onze kanalen.” En de fanbase van de spelers zorgt daarvoor. Zo heeft Tapia ervoor gezorgd dat het derde land van meeste volgers op Instagram uit Peru komt. En het vierde land is Zweden. Juist, door Alexander Isak.

“Het is een wisselwerking tussen de voetbalresultaten, de content die je maakt, groei en gebruik van platformen en de spelers die in de selectie spelen”, besluit Sonny.

KEUZES MAKEN
Wouter en Sonny zijn ambitieus, maar ook realistisch: “We willen heel graag alle ballen in de lucht houden en verbeteren, maar we moeten niet vergeten dat we een kleine organisatie zijn. We moeten daarom keuzes maken.” Het eerste elftal is core business, alles wat je erbij kunt doen is heel fijn.

Sonny refereert naar reacties op Tilbo, waar soms wordt gesproken over een mediateam. Hij lacht: “Maar we zijn maar met z’n tweeën.” Wouter legt nog uit dat ze (in voorbereiding) op wedstrijddagen, maar ook bij evenementen, worden ondersteund door clubfotografen Geert en Toin en vrijwilligers Amber en Joost (en bij thuiswedstrijden Koen), die met hun inzet en creativiteit erg belangrijk zijn voor de vele content op verschillende kanalen. Ook worden de website en magazines gevuld door verhalen van zo’n 15 vrijwilligers. “Ik wil graag ook credits aan hun geven, want we zijn heel erg blij met ze.”

Sonny probeert een goede balans te krijgen in verschillende typen content. Want naast het eerste elftal, mag ook merchandise, Willem II Betrokken, de jeugdopleiding en esports bijvoorbeeld niet vergeten worden. Er zit al wel een ongeschreven vaste lijn in de content. Zo bevat de wedstrijdcontent altijd een voor en nabeschouwing, maar is ook mood altijd een pijler.

“Bij een verliespartij maken we wel minder content dan bij winst, maar dat lijkt mij ook logisch”, aldus Wouter. Maar ook dan moet je een bepaald gevoel blijven overbrengen. “Een dag na een nederlaag staat de supporter met een klote gevoel op, maar daarna ben je toch weer trots op je cluppie. Zo zijn wij ook en daar spelen we graag op in.”

WILLEM II ALS MEDIABEDRIJF
Groei aan diversiteit in content is een belangrijke pijler voor de toekomst. Daarvoor kijkt Wouter regelmatig ‘over de schutting’. Ik kijk met bewondering naar hoe AZ hun jeugdopleiding in beeld brengt. Zeker met ons nieuwe jeugdcomplex en de nieuwe visie, zijn dat dingen wat wij ook willen.

“Onze midweekse content mag ook nog wel wat meer worden. We hebben tegenwoordig de ThursdayTalks op Instagram. Dat is één van de doordeweekse rubrieken, maar daar mogen er meer van komen. Wij hebben nu bijvoorbeeld ook niet de handjes om aanwezig te zijn bij trainingen, helaas. We willen heel veel, maar moeten soms realistisch blijven en niet té grote stappen willen zetten”

Conceptueel denken, voegt Sonny nog toe. “Één van de focuspunten voor mij wordt esports. Daar is (branded) content king. Dat kun je niet sporadisch doen, het moet conceptueel gebeuren.”

Wouter heeft daarnaast ook de ambitie om meer te denken als mediabedrijf. Steeds vaker eigen nieuws brengen. “Sinds kort zorgen we ervoor dat de wekelijkse voorbeschouwing met Adrie naast een tekstueel artikel ook in video opgenomen en gepubliceerd wordt. We willen iedere doelgroep zo passend, volledig en snel mogelijk – evenals de overige media – van het laatste nieuws voorzien. Die denkwijze hebben wij met z’n tweeën, maar dat implementeren bij meer mensen in de organisatie is een doel, zodat ook nieuws dat niet direct betrekking heeft op het eerste elftal gebracht kan worden. We hebben de behoefte en we zien het als plicht om nieuws zélf naar buiten te brengen. Nu zijn het Brabants Dagblad en Tilbo kanalen waar veel Willem II nieuws te vinden is, maar ook wij willen meer exclusieve interviews en content verspreiden.

Sonny: “Het is natuurlijk raar als wij met geruchten aan de gang gaan. Ook met transfers bijvoorbeeld; 9 van de 10 ligt het gek genoeg al op straat. Dat is ook het vak van de journalist om daarachter te komen. Wij hebben nog wel altijd de macht om het als eerste officieel naar buiten te brengen en hoe we het gaan publiceren. Dat hoe vind ik nog veel belangrijker, dan dat het algemeen bekend is.”

Volgens Wouter is de aankondiging van Holmén daar een mooi voorbeeld van. “Iedereen wist al dat hij ging komen, maar wij konden met die ‘Duurt te lang-video’ inspelen op de emotie die leefde onder supporters.”

KIJKEN, KIJKEN, NIET KOPIËREN.
Willem II valt met het social media beleid steeds vaker op. De inspiratie wordt onder andere opgedaan bij andere clubs en andere takken van sport, maar er wordt direct benadrukt dat ze niets copy pasten. ”Daarmee val je door de mand.” Natuurlijk haal je er dingen uit en daar probeer je een eigen draai aan te geven. “Maar het is wel: Kijken, kijken, niet kopiëren. En eigen creativiteit is sowieso het belangrijkst”

Sonny vindt dat de clubs in Nederland nog vrij terughoudend zijn in het maken van unieke content, al vindt hij Ajax veruit de beste in ons land. Daarnaast maakt volgens hem Feyenoord flinke stappen, maar doet ook een club als Fortuna leuke dingen. De meeste inspiratie wordt echter uit Engeland gehaald. “Die hebben echt toegang tot alles. En in Amerika gaat het nog een stapje verder. In die landen zitten ze zo erg op unieke content. Maar je kunt het niet vergelijken met Willem II, bij Ajax zijn ze bijvoorbeeld al met een mannetje of 30 op de media afdeling”. We zijn dan, zoals in Nederland meerdere clubs, terughoudend. Later zien we dat Ajax het doet en is het super vet en een succes. Dan baal je wel een beetje.”

BAND MET SPELERS
Met de functies die de mannen uitvoeren binnen de club, bouwen ze ook een band op met de spelers. “Met Fran Sol was het heerlijk werken, want die was zich heel bewust van het belang van social media voor de club en voor zichzelf”, begint Wouter. “Sommige jongens komen zelf naar ons toe om een filmpje of gifje te maken. En anderen zijn niet vooruit te branden. Je hebt met heel veel smaken te maken.”

Sonny: “Als ik met Jordens op het terras zou zitten, zou ik er bij wijze van de volgende dag nog zitten. Dat geldt ook voor Freek. Het zijn jongens die hier al heel lang rondlopen. En daar kun je hele goede gesprekken mee voeren. Ook met een Damil en Driess bijvoorbeeld. We hebben gelukkig niet echt jongens waar we niks mee kunnen.”

Wouter geeft aan dat er ook spelers zijn die het wel prima vinden om geen interviews te hebben. “En als jongens voor het eerst na een wedstrijd een interview hebben, leidt dat vaak tot hilariteit in de kleedkamer. Toen Rick Zuijderwijk na zijn debuut ‘twee bolletjes’ achter zijn naam had, dan zie je daar andere jongens op reageren met tromgeroffel of een grap.”

BRAAFSTE JONGETJE VAN DE KLAS
Het interview sluiten we af met de vraag: “Hoe willen jullie de club Willem II positioneren?” Hiervoor heeft onlangs nog een brainstorm met supporters plaatsgevonden en daaruit is naar voren gekomen dat ze af willen van het grijze muis imago. Niet het braafste jongetje van de klas willen zijn. “En dat proberen we zeker via social media al een tijdje te bereiken. Door af en toe een gewaagde uitspraak op Twitter te plaatsen bijvoorbeeld.”

Volgens Sonny hoeft het niet allemaal classy te zijn. “We mogen de grens best opzoeken, zoals de 0-8 tweet voor de wedstrijd tegen NAC. Het moet ook niet tegen het arrogante aan zitten natuurlijk, wel altijd met respect voor de tegenstander. Zoals Ajax twittert na winst tegen Emmen (“Easy win”), vind ik net iets te ver gaan. Bij PEC uit maken we ook een filmpje. Een speler roept dan ‘easy win, easy win’, maar we kiezen er dan bewust voor dit niet te publiceren. Je zet de club en speler dan toch verkeerd neer. Het is een heel tof filmpje, maar vanwege die 2 seconden plaatsen we het niet.”

Wouter: “De club is wel eens neergezet als traditionele, chique club. Terwijl het op de tribunes, zeker de Kingside, steeds volkser wordt. Sonny en ik houden daarvan. Die sfeer, daar maken we gebruik van in onze socials en daarmee zoeken we ook de herkenning op de supporters.

Het uurtje is voorbij gevlogen en is er een mooie synergie zichtbaar bij de twee mediamannen. Ze liggen vaak op één lijn, maar geven ook aan elkaar te corrigeren en scherp te houden. Wij hopen dat jullie ons nog veel blijven voorzien van prachtige content. Keep up the good work!

 

nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
TTB
Lid
TTB

Er komt de laatste seizoenen inderdaad vaker en vaker hele goede en creatieve content van hun kant. Heb me eigenlijk nooit beseft dat ze “maar” met z’n tweeën zijn, dat maakt het nog een beetje indrukwekkender. Complimenten mannen! Keep up the good work!

Forza Willem II
Lid
Forza Willem II

Men heeft aan de Gorleseweg 10 stappen voorwaarts gemaakt op gebied van sociaal media. Altijd leuk en mooi om de beelden te zijn vanaf het veld met spelers en supporters

SargentD
Lid
SargentD

Leuk om te lezen en inderdaad goed bezig deze gasten. Forse stappen gemaakt!

Joris
Lid
Joris

Hulde! Super content de laatste tijd. En inderdaad: wat meer over bijvoorbeeld het vernieuwde jeugdcomplex (en daarbij de jeugdopleiding in zijn geheel) zou leuk zijn. Ook verbouwingen binnen het stadion zouden vaker aan het licht mogen komen. Maar ik wil niets afdoen aan het werk dat deze twee leveren!

Fons
Gast
Fons

Gasten doen het goed en werken hard. Willem II zou er goed aan doen niet enkel in de selectie te investeren, maar ook intern extra personeel aan te nemen om een groei te kunnen bewerkstelligen.