Tilburg Tifosi

Tilburg Tifosi is een groep fanatieke Willem II supporters die de sfeerattributen in het stadion verzorgen. Bij elke thuiswedstrijd worden de spandoeken aan de hekken rondom het veld gehangen en ook bij uitwedstrijden hangen wij een deel van deze spandoeken op. Daarnaast organiseren wij grote sfeeracties rondom wedstrijden van Willem II. Denk bijvoorbeeld aan megadoeken die over de tribune worden getrokken of worden opgehesen aan de hijsconstructie, vellen acties en sfeeracties met vlaggen, banners en overige attributen. Onze belangrijkste kernwaarde is dat we alle spandoeken, vlaggen, banners en overige attributen zelf maken. Met behulp van enkele bedrijven wordt alle stof die we gebruiken gestikt. Ook wordt alles zelf geschilderd.

In 2003 is de groep opgericht. We zijn begonnen met het maken van de standaard aankleding van het stadion. Zo werden er spandoeken gemaakt voor aan de hekken rondom het veld en werden de eerste vlaggen gemaakt. Al snel ontstonden ideeën over grotere sfeeracties en werd het eerste megadoek gemaakt. Dit doek was 100 m2 groot. Het tweede megadoek dat we hebben gemaakt, was het doek wat we hebben gebruikt bij de bekerfinale in de Kuip tegen PSV. Een doek van 20 bij 30 meter werd vlak voor aanvang van de wedstrijd over de tribune getrokken.

TILBURG TIFOSI- 125 JAAR WILLEM II, KNOW YOUR HISTORY

Go Ahead Eagels - Willem II (uitvak)

Jordens Peters voor altijd Willem II

In de jaren daarna zijn we doorgegaan met het organiseren van grote sfeeracties. We hebben bij elke actie geprobeerd het niveau te vergroten. Denk hierbij aan meer details, grotere acties en ook meerdere acties in een seizoen. Op 16 augustus 2008 werd het 5 jarig bestaan van de groep gevierd. Er werd een feest georganiseerd voor de wedstrijd Willem II – AZ en ook werd een nieuw logo gepresenteerd. Dat logo gebruiken we nu nog steeds. Het logo werd door middel van een nieuw megadoek aan het publiek getoond.

Na het 5 jarig bestaan zijn we doorgegaan met het wekelijks ophangen van spandoeken rondom thuiswedstrijden. Ook deze doeken vragen veel tijd van de groep. Bij elke thuiswedstrijd wordt er vroeg van te voren afgesproken om alles op te hangen. Daarnaast moeten de doeken ook onderhouden worden aangezien ze het hele seizoen intensief gebruikt worden. De zomerstop gebruiken we om de spandoeken te vernieuwen. Versleten of oude doeken worden vervangen door een nieuw ontwerp. Ook hierin proberen we ons te vernieuwen en streven we ernaar om doeken te maken van een steeds hoger niveau.

Op 13 mei 2010 deed zich een nieuw hoogtepunt voor in de geschiedenis van de Tilburg Tifosi. Voorafgaand aan de nacompetitie wedstrijd tegen Go Ahead Eagles werd het grootste doek dat ooit gemaakt is door de groep over de King Side getrokken. Het rood-wit-blauwe doek met daarop de tekst “Willem II Tilburg” was 72 meter breed en 10 meter hoog. Aan het hek hing een begeleidend doek met de tekst “Onze club, onze stad, ons leven”. In de jaren hierna zijn er wat minder nieuwe doeken gemaakt. Dit kwam omdat we een lange tijd niet de beschikking hadden over een grote ruimte waar wij deze doeken kunnen maken. Gelukkig hebben we een paar keer gebruik kunnen maken van tijdelijke ruimtes, zodat we toch nog wat nieuwe doeken konden maken.

Sinds begin 2013 kunnen we weer beschikken over een vaste ruimte en hebben we weer de mogelijkheid om regelmatig nieuwe megadoeken te maken. Dit heeft er ook toe geleid dat we groots hebben kunnen uitpakken met het 10 jarig bestaan van de groep. Op 30 augustus 2013 is het 10 jarig bestaan gevierd. Voor de wedstrijd Willem II – FC Volendam is een grote pre-party gehouden. Ook werd tijdens de opkomst van de spelers een grote sfeeractie gehouden. Diverse doeken werden over de King Side getrokken. Tussen de doeken werden honderden nieuwe rood-wit-blauwe vlaggen gebruikt. Op het megadoek was een groep Willem II supporters afgebeeld achter een spandoek met daarop ons oprichtingsjaar. Het doek was erg gedetailleerd. Na de wedstrijd werd nog een grote after-party georganiseerd.

Na het 10 jarig bestaan zijn we door gegaan met het maken van gedetailleerde megadoeken. Zo zijn de Willem II helden uit de jaren 50 in detail afgebeeld op een hijsdoek en is de King Side uit de jaren 70 gedetailleerd op een hijsdoek weergeven. Om al deze sfeerattributen te maken zijn we afhankelijk van donaties van supporters en sponsoren. De verf, stof en gereedschappen kosten veel geld. Om dit te kunnen financieren organiseren wij jaarlijks de collecte, zodat elke Willem II supporter de kans krijgt om (financieel) bij te dragen aan de sfeer in het stadion.
Het is ook mogelijk om een vrijwillige bijdrage te doneren. Dit kan op bankrekeningnummer NL83 RABO 0184593344 TNV
Tilburg Tifosi.

Heb je ideeën, vragen of wil je ons helpen? Neem dan contact met ons op via tilburgtifosi@gmail.com. Ook zijn wij actief op social media:
[instagram-feed hashtag=TilburgTifosi num=8]

Facebook: www.facebook.com/tilburgtifosi
Twitter: www.twitter.com/tilburgtifosi
YouTube: www.youtube.com/tilburgtifosi