TERUGBLIK: ‘WE ZIJN VOOR NIEMAND BANG!’

8
956
Timon Wellenreuther, penaltykiller & held van Tilburg (foto: (c) Toin Damen)

Waar in 2005 de KNVB-bekerfinale nog werd behaald met ‘Bloed, zweet en tranen’ zal  de halve finale van 2019 met ‘We zijn voor niemand bang’ in het geheugen gegrift blijven staan. Jordens Peters en Pol Llonch vertegenwoordigden donderdagavond de onverzettelijkheid waarmee Willem II voor de derde keer dit seizoen AZ het nakijken gaf. Peters als slot op de deur achterin en Llonch als kilometervreter op het middenveld. 

Jordens Peters was het met de titel boven deze terugblik helemaal eens. ‘Dat kwam vandaag in alles terug. De teksten achterop de jackjes, de spandoeken en de liedjes van de supporters op de Heuvel en in het stadion. Het is soms makkelijk gezegd, maar nog niet zo eenvoudig gedaan. Ik vind dat we vanavond naar die tekst hebben gehandeld. We hebben deze halve finale als kerels gespeeld en daarom ook terecht gewonnen!’

Tour de France
Voor Peters persoonlijk was de avond de ultieme bekroning van een lang revalidatieproces. ‘Daar moest ik tijdens de wedstrijd nog heel even aan denken’, moest Jordens bekennen. ‘Toen ik weer terug was in de competitie dacht ik al dat ik het hier allemaal voor gedaan had, maar het is natuurlijk nóg mooier om met z’n allen zoiets unieks te presteren als vanavond. Als je ziet hoe het stadion ontplofte na die laatste penalty. Geweldig gewoon! Ik heb momenten gehad in Zeist dat ik daar écht niet aan had durven denken.’ Dus uiteindelijk was het iedere kilometer op de hometrainer waard geweest? ‘Ja, natuurlijk. Ik heb een hele Tour de France gefietst en een paar marathons gelopen op de lopende band, maar als je dit ervoor terug krijgt dan is het dat allemaal waard geweest.’

Geen carnaval
Die knie hield zich zelfs na 120 minuten nog steeds goed. ‘Zeker, alhoewel ik eerlijk moet zeggen dat ik hem wel voelde in de verlenging. Hopelijk kunnen we hem nog oplappen voor zondag tegen Heerenveen. Het geeft wel vertrouwen dat ik ook een verlenging kan spelen met die knie.’ Over fitheid was Jordens sowieso te spreken: ‘ik vond dat wij als team fitter oogden dan AZ, terwijl we ook afgelopen zondag veel energie hadden gestopt in de wedstrijd.’ Om ook fit te blijven voor zondag zal Jordens het carnavalsgedruis aan zich voorbij laten gaan. ‘Dat heb ik er heel graag voor over. Ik merk dat mijn lichaam iets meer rust nodig heeft dan vóór mijn blessure. Als voetballer heb ik nog een aantal jaren te gaan die ik zo ultiem mogelijk wil beleven. Hopelijk kunnen we in Heerenveen de week goed afsluiten.’

Spiegelbeeld
Even verderop stond ook Pol Llonch na te genieten. ‘Om dit te bereiken moet je ook voor niemand bang zijn’, onderstreepte ook Pol de lijfspreuk van de avond. De bekerwedstrijd was een spiegelbeeld geweest van de competitiewedstrijd eerder deze week. Toen speelde Willem II een prima eerste helft, nu herpakten de Tilburgers zich in het tweede bedrijf. ‘AZ speelde deze keer met meer lange ballen. Daar hadden we het moeilijk mee. We bleven echter strijden om iedere meter en veranderden in de rust een paar dingen. Dat leidde tot beter voetbal.’

Op karakter
In de 64e minuut viel de bevrijdende gelijkmaker. ‘Die scoorden we op karakter’, benadrukte Pol de mentale weerbaarheid van de Tricolores. ‘We waren zelfs een paar keer dichtbij een tweede doelpunt. Gelukkig kwam met de strafschoppenserie alsnog een droom uit.’ Lang zal de Spanjaard zijn plek in de Nederlandse bekerfinale niet hebben kunnen vieren. Ook Pol stelde zijn kennismaking met Kruikenstad uit vanwege het competitieprogramma. ‘We moeten morgen herstellen van vanavond en zaterdag reizen we naar Heerenveen. Maar we gaan deze fantastische avond zo dadelijk zeker in de kleedkamer vieren. Kan ik ook eens kijken op mijn iPhone of Fran al een berichtje heeft gestuurd.’

8 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments