Tapia geniet in Tilburg

10
897
Tapia

Voor Renato Tapia (23) is een belangrijke maand aangebroken. De middenvelder van Willem II krijgt de bondscoach van Peru op bezoek en hoort of hij geslaagd is voor het inburgeringsexamen.

Renato Tapia voelt zich heel gelukkig bij Willem II, waar hij wel veel vertrouwen krijgt. Het verklaart de goede start van de huurling van Feyenoord bij zijn tijdelijke werkgever, maar tevreden is hij nog niet. De nederlaag tegen FC Groningen zit hem dwars en vraagt om revanche, zaterdagavond tegen VVV.

Hij is blij dat hij weer op zo’n manier over voetbal kan praten. Bij Feyenoord kreeg hij nauwelijks speeltijd. Ricardo Gareca, de Peruaanse bondscoach, bezoekt op 28 februari het halve finaleduel in de beker tussen Willem II en AZ. Hij weet dat de kans groot is dat hij zijn pupil nu ook daadwerkelijk ziet spelen.

Gareca komt naar Nederland om met de middenvelder afspraken te maken over de Copa América, die deze zomer in Brazilië gespeeld wordt. Ook al had hij geen basisplaats in Rotterdam, zijn plek in de selectie van Peru werd nauwelijks betwist. ,,Ik ben alleen niet uitgenodigd voor de oefenwedstrijden tegen Nederland en Duitsland. Maar voor de rest ben ik er altijd bij geweest”, zegt Tapia, die als international vaak wel indruk maakte.

Liverpool
Dat deed Tapia ook al op jonge leeftijd. Op zijn vijftiende werd hij bij het Zuid-Amerikaans landenkampioenschap voor spelers tot 17 jaar gescout door Liverpool en Tottenham Hotspur. ,,Ik speelde als centrale verdediger en ben voor die positie bij die twee clubs op proef geweest. Maar ik ben 1.85 meter en moest tien centimeter langer zijn om voor een contract in aanmerking te komen”, vertelt Tapia.

Die belandde op zijn achttiende bij FC Twente via een samenwerkingsverband van die club met de Peruaanse voetbalacademie EGB. Vier spelers kregen in Enschede een kans. Alleen Tapia verdiende een contract. Op zijn vijftiende had hij al beslist dat hij profvoetballer wilde worden. Op die leeftijd zei hij zijn school vaarwel.

De liefde voor het spel ontstond al veel eerder. In Sao Luis, de wijk in Lima waar Tapia woonde, werden straattoernooien gehouden. ,,Er waren veel leeftijdscategorieën. Dat begon al bij drie jaar en liep door tot ver over de zestig. Ik woonde met mijn opa en oma, mijn ouders en nog wat familie in een appartement dat bestemd was voor drie personen. Ik heb er een geweldige tijd gehad.”

Telefonisch contact
Tapia speelde eerst clubvoetbal bij Sporting Cristal, maar verhuisde op zijn twaalfde naar de academie. Die was om de hoek van zijn ouderlijk huis. ,,Maar op maandag, dinsdag en woensdag moest ik op de academie blijven en had ik alleen telefonisch contact”, vertelt Tapia. ,,Ik voelde me er heel gelukkig. Ik wist dat de academie mij dichter bij het grote doel kon brengen. Dat was voetballen in Europa.”

Bij zijn bezoek aan Engeland verbaasde Tapia zich over de orde en netheid en de discipline in het verkeer. ,,Londen, Liverpool en later Enschede. Ik vond het allemaal heel mooi. De grootste verandering was dat de winkels zo vroeg dicht gingen. Ik woonde eerst bij een familie. Daar moest je stipt om half één en half zes aan tafel.”

Inmiddels leeft hij in Barendrecht toch weer een beetje Zuid-Amerikaans. Tapia is getrouwd met Andrea, een Peruaanse voetbaljournaliste. Zij interviewde collega-voetballers. Maar Tapia leerde haar via sociale media kennen. Samen hebben ze een dochtertje, Niara. ,,Een mooie Afrikaanse naam, die we op internet tegenkwamen”, aldus Tapia.

Herenigd
Deze maand kan hij een belangrijke stap voor zijn toekomst zetten. Tapia hoort of hij voor het inburgeringsexamen geslaagd is en in aanmerking komt voor de Nederlandse nationaliteit. ,,Mijn vrouw zou het liefst in Nederland blijven”, zegt de voetballer, die zelf graag terugkeert naar Lima, om met familie en vrienden herenigd te worden. ,,Maar dat is een zaak voor later.”

Voorlopig is het voor Tapia elke wedstrijd genieten. ,,Bij Willem II krijg ik alle ruimte. Dat is niet te vergelijken met Feyenoord, waar ik me steeds in tien of twintig minuten maar moest zien te bewijzen. Ik heb de trainer gezegd dat hij me overal op mag stellen, als ik maar zou spelen. De rol als box-to-box-speler die ik nu heb, is me op het lijf geschreven.”

In principe keert Tapia aan het einde van het seizoen terug naar Feyenoord, waar hij nog een jaar onder contract staat. ,,We zullen wel zien wat er dan gaat gebeuren”, kijkt Tapia liever naar de uitdagingen die voor de deur staan. Winnen van VVV en de bekerfinale halen met Willem II hebben de hoogste prioriteit bij de Peruaan, die in Nederland alles al gewonnen heeft.

Bron: Brabants dagblad

nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
wil
Gast
wil

Hopelijk kunnen wij nog heel lang van hem genieten

Poppels
Gast
Poppels

Niet gaan denken dat hij ook maar een moment erover nadenkt om hier te blijven. Hij wil zijn pasje van Nederland zodat bij interessanter in het buitenland is en die zie je nooit meer op de Nederandse velden.

Rene
Gast
Rene

Zou toch gaaf zijn als Tapia in de finale tegen Feyenoord de winnende maakt…

Ben
Gast
Ben

Ja, jammer alleen dat Feyenoord de finale niet haalt.

Rojo Blanco Azul
Gast
Rojo Blanco Azul

Mits betaalbaar het nog één jaar doorlopende contract afkopen van Feyenoord en een substantieel doorverkoop percentage overeenkomen (10/15%) Tapia voelt zich thuis en gelukkig bij Willem II en heeft hier de kans zich wekelijks te etaleren. Bij een verkoop op termijn levert dat uiteindelijk 3 winnaars op, te weten Tapia, Feyenoord en Willem II. Het kapitaal staat al op het veld, nu nog even de (eigendoms)rechten verwerven

Forza Willem II
Lid
Forza Willem II

@ Rojo Blanco Azul

Zou idd mooi zijn hij is nog jong dus je kunt hem dan idd verkopen in de toekomst. Alleen de vraag is tuurlijk is ie haalbaar voor ons zijn finaceel transfersom en zijn er niet meer kapers op de kust. En misschien wil Feyenoord hem wel terug want hij is niet minder waar daar nou rond loopt bij Feyenoord..

Ben bang dat ie niet haalbaar is voor ons zeker als ie deze lijn door zet

Captain Howdy
Gast
Captain Howdy

Komt een nieuwe trainer in Rotterdam Zuid, kan mij zo voorstellen dat Tapia toch eerst wil proberen of die het wel in hem ziet…

Forza Willem II
Lid
Forza Willem II

Tapia geniet in Tilburg
————————————-
En wij van Tapia kijk dit is nou huren waar je als club beter van wordt. Zoals in het verleden ook oa Rienstra Boymams Armentors, etc hadden.

Polonaise
Gast
Polonaise

Mooi stukje