
‘Saai’ Willem II massaal naar bekerfinale
Het Tilburgse Willem II grossiert in bijnamen. Het klassieke rood-wit-blauwe shirt leidt tot ’Tricolores’, soms klinkt ook ’Ajax van het Zuiden’. Buren uit Breda schamperen met ’Stillem II’ vanwege de vermeende kleurloosheid. Die saaiheid is zondag echter ver te zoeken: 220 supportersbussen rijden dan naar de Kuip om een feestje te bouwen rond de KNVB-bekerfinale tegen Ajax.
Om te beginnen willen inwoners van de Kruikenstad wel even wat kwijt over die vermaledijde buren. Vanuit het bourgondische Breda klinkt steevast een hoop kritiek op de voormalige textielstad Tilburg. Maar praatjes vullen geen gaatjes, zo constateert Tricolores-fan Danny Houtepen (28) met het nodige leedvermaak. Slechts een wonder kan het dit seizoen hemeltergend slecht spelende NAC Breda nog behoeden voor rechtstreekse degradatie uit de eredivisie. „En dan zijn ze waar ze thuis horen met hun grote mond”, aldus Danny.
Nee, dan Willem II. Een keurige achtste plek in dit op een haar na gevilde eredivisieseizoen. Dus is er riant uitzicht op Europees voetbal via de nacompetitie. En bovenal is daar de glorieuze zegetocht in het bekertoernooi met de finale in Rotterdam als feestelijk sluitstuk. Waarbij het elftal zondag wordt gesteund door bijna 19.000 eigen supporters. „De kans is groot dat we de enige Brabantse club zijn die een prijs haalt dit seizoen”, zo wijzen de fans op de secundaire rol van PSV in de eredivisie.
Burgemeester Theo Weterings van Tilburg is trots. Niet alleen op het bereiken van de bekerfinale, zo benadrukt hij. „Natuurlijk zijn er de prestaties op het veld, maar ook de supporters manifesteren zich prima. Ook bij uitwedstrijden is ons vak vaak uitverkocht.” Volgens de burgervader houdt de club gelijke tred met de ontwikkeling van zijn stad. „Er is hier overal nieuw elan”, zo jubelt Weterings die zondag zelf in de Kuip zit. Geen routine voor hem overigens. Medewerkers op het stadhuis melden dat de burgemeester ’een liefhebber is, maar geen kenner’.
Dan heeft Arno Arts (49) heel wat meer voetbalvernuft. De Groesbeker maakte deel uit van het roemruchte team dat in de jaargang 1999-2000 met Champions League-voetbal tekende voor de vorige glorietijd van Willem II. Arts volgt zijn oude club nog altijd: „Een unieke tijd onder trainer Co Adriaanse die Amsterdamse bluf naar Brabant bracht. Met discipline en durf smeedde hij individuele zesjes om tot een collectief dat elke wedstrijd een dikke acht haalde.” Arts kan achteraf smakelijk lachen om incidenten als het door Adriaanse afgedwongen ontslag van de kantinejuffrouw die een monument was bij de club. Zij gaf de coach naar verluidt vieze broodjes omdat hij haar lievelingsspits Jack de Gier niet opstelde.
Na het vertrek van de kleurrijke Adriaanse, zakten de Tricolores af naar een bedenkelijk niveau, waarbij zelfs in de eerste divisie werd gespeeld.
Inmiddels doen de spelers het clublied, waarin ze worden bezongen als ’Trots van het voetballand’ weer alle eer aan.
Het resultaat van verstandig beleid, denkt Arts, tegenwoordig voetbalanalist en komend seizoen trainer bij DFS in Opheusden. „Dankzij goede scouting staat er een mooie mix van Nederlands en buitenlands talent. De club doet het met een relatief bescheiden begroting meer dan uitstekend.”
Arts zit zondag zelf ook in de Kuip, samen met zijn in Tilburg geboren zoon. Niks eretribune, gewoon tussen de echte supporters: „Dat is veruit het leukste. We zitten in bus 217 en maken er een feest van.”
De 76-jarige Wil van Halteren, al sinds 1965 trouw fan nadat hij door zijn vrouw naar het stadion was meegesleept, ontbreekt zondag op de tribune. De Tilburger vindt zo’n dag naar de Kuip een te vermoeiende onderneming, vooral nu hij onlangs vernam nog maar een half jaar te leven te hebben vanwege leverkanker.
Zijn zoon Johan (48) snapt heel goed dat ’ons pap’ verkiest om zondag voor de buis te zitten: „Maar nu hoop ik wel extra hard dat Willem II de finale wint, juist voor mijn vader.” Wil grijpt onmiddellijk in: „Laat het gewoon een mooie wedstrijd worden, dat gejammer hoeft niet.”
Krokodillentranen liggen bij verlies tegen Ajax wel op de loer bij de fanatieke Willem II-fans Danny Houtepen en Remco Pelders. Beiden lieten deze week een tattoo van de KNVB-beker met clublogo plaatsen. Danny in zijn nek, Remco op zijn kuit: „Deze bekerfinale is zo uniek, daar moet je zo’n herinnering aan overhouden.” Dat de huidschildering bij een nederlaag levenslang pijnlijke herinneringen kan oproepen, komt even niet bij de Tilburgers op. Maar wat zal er in Breda om worden gelachen…