Resterend programma

63
4753
Foto: Toin Damen ©

Daar gaan we weer. Met nog drie wedstrijden te gaan (in rap tempo) blijft de ontknoping onderin de Eredivisie ongekend spannend. Met een midweeks programma op Hemelvaartsdag weten we volgende week zondag al of de competitie wel/ niet met twee wedstrijden gaat worden verlengd.

Alles van plek 14 tot 18 behoort (theoretisch) nog tot de mogelijkheden. We kijken nog maar een keer naar de resterende programma’s:

Speelronde 32: Willem II – PSV, VVV – RKC Waalwijk, FC Emmen – FC Groningen en PEC Zwolle – ADO den Haag.

PSV: Heeft nog alles om voor te spelen en is met AZ in gevecht om plaats 2 (CL Q2). PSV staat 1 punt voor op AZ die op plek 3 staan welke recht geeft op de play-offs voor de Europa League.

FC Groningen: De play-offs lijken zo goed als zeker voor FC Groningen met een voorsprong van 6 punten op plek 9 (Fortuna Sittard en Sparta Rotterdam). Ze kunnen nog een plekje stijgen of zakken. Stijgen zou nog relevant zijn omdat dan een thuiswedstrijd wordt afgedwongen in de 1e play-offwedstrijd.

PEC Zwollle: PEC Zwolle is klaar dit seizoen en kan niet meer lager eindigen dan de 13e plek die ze nu bezetten. Ze zullen nog spelen voor de hoogst mogelijke positionering t.b.v. TV-gelden maar plek 11 lijkt het hoogst haalbare. Puur theoretisch zou PEC Zwolle bij 3 overwinningen nog op plek 8 kunnen komen, maar dat lijkt praktisch onmogelijk.

Voordeel voor Willem II is dat ze aantreden tegen PSV als alle andere wedstrijden al zijn gespeeld. Willem II weet dus precies wat ze te doen staat als ze aftrappen tegen PSV.

Speelronde 33: ADO den Haag – Willem II, RKC Waalwijk – FC Twente, FC Emmen – SC Heerenveen en Ajax – VVV

FC Twente: FC Twente speelt in speelronde 32 tegen Heracles Almelo en kan deze ploeg bij winst tot op 2 punten naderen. Een overwinning van FC Twente tegen Heracles Almelo zou dus welkom zijn, zodat FC Twente tegen RKC nog alles heeft om voor te strijden. Verliest FC Twente die wedstrijd, dan is het gat naar plek 8 ook 8 punten en is FC Twente uitgespeeld in de competitie.

SC Heerenveen: Voor SC Heerenveen geld eigenlijk hetzelfde scenario min of meer. Zij spelen in ronde 32 tegen FC Utrecht en moeten deze wedstrijd winnen om aan te haken voor de laatste play-off plaats. Heerenveen staat 1 punt hoger dan FC Twente maar nog altijd 4 punten achter op plek 8 van Heracles.

Ajax: Tsja. Ajax is klaar en heeft de 0-13 overwinning nog in het achterhoofd. Ze zullen (wellicht met publiek) thuis zeker niet willen verliezen maar traditie wil dat spelers die normaliter niet in aanmerking komen voor een basisplaats, nu speelminuten mogen maken. Hopelijk vervullen de Idrissi, Labyad en Ekkelenkamp’s van deze wereld hun sportieve plicht tegen VVV.

Speelronde 34: Willem II – Fortuna Sittard, Feyenoord – RKC Waalwijk, VVV – FC Emmen en FC Twente – ADO den Haag

Het is nu lastig voorspellen wat er in de laatste speelronden nog op het spel staat.

Fortuna Sittard: Fortuna won knap van Twente dit weekend en kan de komende periode de borst natmaken met wedstrijden tegen AZ en Vitesse. Ze staan 2 punten onder Heracles dus hebben nog alles voor te spelen. Het kan er nog om gaan de laatste speelronde maar gezien het programma lijkt Fortuna de laatste wedstrijd wel klaar.

Feyenoord: Op dit moment lijkt Feyenoord 1 overwinning weg van een zekere plek 5 met vijf punten voorsprong op FC Utrecht en 5 punten achterstand op Vitesse. Hopelijk houden ze kans op plek 4 van Vitesse welke de play-offs zou doen ontlopen. Hoe dan ook zal Feyenoord met een positief gevoel in eigen stadion willen afsluiten. Plek 5 zou er wel voor kunnen zorgen dat ze deze laatste wedstrijd geen schorsingen op willen lopen.

FC Twente: Alles hangt zoals gezegd af van de wedstrijd tegen Heracles Almelo in ronde 32. Ons schot voor de boeg is dat FC Twente op de laatste speelronde nergens meer voor speelt.

Conclusies kunnen nog niet getrokken worden. Er is geen makkelijk of moeilijk programma meer en er zullen vast nog meer vreemde uitslagen voorbij komen zoals de 3-2 overwinning van ADO den Haag op Feyenoord. Hopelijk zit Willem II aan de goede kant van de medaille aan het eind van het liedje, te starten met de wedstrijd zondag tegen PSV.

63 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments