Ozbiliz en Anita herenigd bij Willem II

0
610
Aras Özbiliz was dreigend met een paar goede acties (foto: (c) Toin Damen)

Aras Özbiliz en Vurnon Anita speelden samen bij Ajax en komen nu samen uit voor Willem II. De 28-jarige Özbiliz stapte op huurbasis over van de Turkse topclub Besiktas en de 29-jarige Anita werd gehuurd van Leeds United.

“Het voelt nieuw en toch vertrouwd”, zegt Anita over de hereniging. De twee speelden vaak samen in de jeugd van Ajax en pakten in 2011 en 2012 met het eerste elftal de landstitel. Daarna volgde een buitenlands avontuur.

In de zomer van 2012 verkaste Özbiliz naar het Russische Kuban Krasnodar en ging Anita naar Newcastle United. Ze hielden de afgelopen jaren in het buitenland contact en vergaten elkaar niet.

Dankbaar
Zo feliciteerde Anita zijn oud-teamgenoot met een appje met zijn overgang naar Tilburg, waarop Özbiliz antwoordde met de vraag waarom de oud-international niet ook naar Willem II kwam. Van het een kwam het ander. “En nu ben ik hier. Daar ben ik hem dankbaar voor”, zegt Anita.

Na vijf goede jaren bij Newcastle United stapte Anita vorig jaar over naar Leeds United dat uitkomt in het Championship, het tweede niveau in Engeland. Daar kreeg de middenvelder, die drie keer het Oranje-shirt droeg, deze zomer te horen dat hij weinig aan speeltijd zou toekomen.

“Newcastle was een mooi hoofdstuk in mijn carrière”, zegt Anita. “Ik heb veel wedstrijden gespeeld en ben trots dat ik dat heb mogen meemaken. Toen mijn contract afliep, kwam Leeds United op mijn pad, ook een heel mooie club.”

Beste vleugelspeler
Özbiliz kende bij Kuban Krasnodar een sterk eerste jaar, werd uitgeroepen tot beste vleugelspeler van de Russische competitie en verdiende daarmee een transfer naar Spartak Moskou.

Door een afgescheurde kruisband miste Özbiliz het seizoen 2014/2015 en in januari 2016 verhuisde de Armeense international naar Besiktas, dat hem direct verhuurde aan Rayo Vallecano. Voor Besiktas speelde hij maar één competitiewedstrijd. Eerder dit jaar kwam hij op huurbasis uit voor FC Sheriff in Moldavië.

“Het eerste jaar bij Kuban Krasnodar was niet normaal”, zegt Özbiliz. “Toen ik aankwam op het vliegveld, dacht ik nog: ‘Waar ben ik beland?!’ Zo oud. Maar het werd een van de mooiste jaren uit mijn loopbaan en daardoor kon ik naar de grootste club van Rusland.”

Op 23 februari 2012 won Ajax in de Europa League met 2-1 bij Manchester United. Aras Özbiliz maakte het eerste doelpunt ooit van de Amsterdammers op Old Trafford. Toby Alderweireld was goed voor de winnende goal. Ook Vurnon Anita deed mee. “Ik sta in ieder geval in de geschiedenisboeken”, zegt Özbiliz. “Wat iedereen is vergeten, is dat ik ook nog de assist gaf bij de tweede goal.”

Zowel Anita als Özbiliz ziet Willem II niet als stap terug. “Als liefhebber wil ik spelen en dan ga je om je heen kijken. Ik heb het hoogste niveau meegemaakt en moet nu veel spelen, aan mezelf werken en dan zien we het wel”, zegt Anita.

“We zaten in dezelfde situatie”, vertelt Özbiliz. “Als ik hier wél kan spelen, is dat geen stap terug. Ik zit ook in een fase van mijn leven dat ik aan andere dingen moet denken. Mijn vrouw is hoogzwanger en ik heb een zoontje. Als je speelt, is het buitenland leuk, maar als je niet speelt, wordt het mentaal moeilijk. Dan is de keuze snel gemaakt.”