Oude doos: De finaleplaats die uit de hemel kwam vallen

2
384

In het KNVB-bekertoernooi van het seizoen 2004-2005 presteerde Willem II boven verwachting. Door achtereenvolgens te winnen van SV Meerssen (5-0), Sparta (2-0), BV Veendam (4-5), Go Ahead Eagles (0-1) en FC Den Bosch (3-0), bereikten de Tricolores de halve finale. De loting koppelde Willem II aan Ajax in een thuiswedstrijd op donderdag 21 april 2005 om 20.45 uur. De kans dat Willem II tot de finale zou doordringen leek klein. De Tricolores waren aan een matig Eredivisieseizoen 2004-2005 bezig en haalden daarin geen punt tegen clubs uit de top vier. Bovendien waren vanwege blessures Kemy Agustien, Kevin Bobson, Michel Kreek en Jos van Nieuwstadt niet beschikbaar. Maar er was ook een opsteker, namelijk de winst van PSV op Feyenoord in de andere halve finale die een dag eerder gespeeld was.

De kwalificatie van PSV voor de finale gaf het duel van Willem II tegen Ajax een extra dimensie. PSV was namelijk al zeker van kwalificatie voor het Champions League-toernooi en daarom verzekerde Willem II zich bij winst op Ajax al van deelname aan het UEFA Cup-toernooi. In een uitverkocht stadion en in een echte bekerthriller zag het er niet naar uit dat Willem II tot heldendaden in staat zou zijn. Ajax domineerde, maar slaagde er niet in om het vele balbezit in scoringskansen om te zetten. Willem II speelde behoudend, loerde op de counter en kwam pas in de slotfase van de eerste helft onder de druk uit. In de 38e minuut leverde dat zowaar een treffer op. Uit een voorzet van Jatto Ceesay schoof Tom Caluwé de bal met de buitenkant van de rechtervoet in de verre hoek langs doelman Hans Vonk.

Na rust kreeg Willem II meer grip op het spel. De ploeg wierp de schroom van zich af en leverde strijd in een kolkend stadion. De Tricolores hadden daarbij over geluk niet te klagen. Ajax hielp een achttal kansen om zeep. Ondanks bloedstollende momenten bleef de gelijkmaker wonder boven wonder uit. Mede dankzij voortreffelijk keeperswerk van Oscar Moens die de Ajax-voorhoede tot wanhoop dreef. Aan Willem II-zijde kregen Tom Caluwé en Iwan Redan nog de mogelijkheid om de voorsprong uit te bouwen, maar zoveel onrecht bleef Ajax bespaard.

Krakend in alle voegen speelde Willem II wedstrijd uit. Na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Roelof Luinge was de sensationele winst een feit. Willem II spotte deze avond met alle logica. De club bereikte de bekerfinale en kwalificeerde zich bovendien voor Europees voetbal. Een finaleplaats die uit de hemel kwam vallen en die een matig eredivisieseizoen toch tot een succes maakte.

Harrie Verhoeven

2 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments