Nuancering ongeregeldheden NEC thuis

12
2675
De Sa (foto: Toin Damen)

Op de officiële site van Willem II is een kort berichtje geplaatst over ongeregeldheden die zouden hebben plaatsgevonden tijdens en na afloop van Willem II-NEC. Dit bericht verdient enige nuance.

We zijn erg blij geweest dat de wedstrijd Willem II-Vitesse zonder enige wanklank is verlopen. Dat het tijdens en na afloop van de wedstrijd Willem II-NEC toch fout loopt is erg vervelend. We balen hiervan nog meer dan van de nederlaag.

Met het bier op het veld gooien zijn we onderhand wel klaar. We hebben dit niet meegekregen, maar als dit daadwerkelijk (weer) is gebeurd, is het terecht dat hiertegen wordt opgetreden.  Wij proberen dit fenomeen ook door middel van sociale controle uit te bannen.

Dan de gebeurtenissen na afloop van de wedstrijd op de KingSide. Wat precies de aanleiding is geweest, weten we niet. Naar wij hebben begrepen, heeft één onverlaat zich misdragen. Dit valt uiteraard niet goed te praten. Vervolgens loopt het echter helemaal uit de klauwen. Erg jammer. Tijdens de wedstrijd Willem II-Vitesse is een enkele amokmaker door middel van sociale controle en met behulp van stewards naar buiten geleid. Waarom is dat tegen NEC niet gebeurd/gelukt? Dit geeft te denken.

Oh nee, we willen het gedrag van de supporters niet goed praten. Het is niet goed als supporters zich misdragen. Waar wij echter erg van zijn geschrokken is het agressieve en onbehoorlijke gedrag van (enkele) beveiligers, stewards en politie in burger (gelukkig hebben we de beelden nog).  Het is eigenlijk de omgekeerde wereld dat deze drie groepen juist door supporters moeten worden weggehouden bij andere supporters. Daarnaast bevreemdt het ons dat de politie überhaupt aanwezig was op het vak. Conform de gemaakte afspraken met Willem II hebben ze hier niets te zoeken. Zeker nu er een overmacht aan beveiligers aanwezig was, omdat diverse stagiaires meeliepen.

Wanneer er bovendien uitlatingen worden gedaan als “Ze moeten voortaan de hele KingSide vijf minuten voor het einde van de wedstrijd leegvegen en ik help daar graag aan mee” (beveiliger), “Ik ben beveiliger geweest. Ik trap je helemaal in elkaar”(steward) of “alle voetbalsupporters zijn tuig“ (politie) kun je de vraag stellen of dit gedrag niet escalerend werkt in plaats van de-escalerend.

Het is ons niet te doen om de schuld van de gebeurtenissen na afloop van de wedstrijd neer te leggen bij stewardskorps, beveiliging of politie. De waarheid zal wellicht ergens in het midden liggen. We hebben bovendien gemerkt dat van deze groepen ook personen het hoofd wel koel wisten te houden en alles in het werk stelden om op een goede manier de orde te herstellen. Wij willen deze nuance echter plaatsen om te voorkomen dat wij supporters, zoals gebruikelijk, weer de zwartepiet krijgen toegespeeld van de ongeregeldheden. Wij hebben dan ook bij de veiligheids- en supporterscoördinator aangedrongen op overleg om de gebeurtenissen na afloop van deze wedstrijd te evalueren om deze voortaan in de toekomst te voorkomen.

Stichting KingZine

12 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments