Ode aan Jurgen Streppel ‘SuperKruik’

32
13964
Streppel tijdens Zwolle - Willem II (foto: Geert van Erven)

Jurgen Streppel begon zijn professionele voetbalcarriere in 1990 bij Helmond Sport. Na enkele seizoenen in de Eerste Divisie gespeeld te hebben, verkaste Streppel naar RKC Waalwijk, waar hij na een korte verhuurperiode aan Telstar, basisspeler werd. Streppel speelde vijf seizoenen bij RKC Waalwijk om vervolgens terug te keren na zijn jeugdliefde Helmond Sport. In 2005 beeindigde hij zijn spelerscarriere bij Helmond Sport en ging hij aan de slag als assistent-trainer. Later werd hij gepromoveerd naar hoofdtrainer, en ontwikkelde de ploeg van Streppel zich van grijze muis in de Eerste Divisie naar een ploeg die jaarlijks meespeelde om promotie.

In Tilburg ging het zowel financieel als sportief bergafwaarts. De financiele problemen die in de periode van Hans Verbunt in Tilburg diepe sporen achterlieten zorgden er voor dat Willem II in 2010 degradeerde.  Onder leiding van Gert Heerkes vloog Willem II in het seizoen 2010-2011 kansloos uit de Eredivisie. Voor het eerst sinds 1987 begonnen de Tricolores het seizoen 2011-2012 aan het avontuur in de Jupiler League. Dat gebeurde onder leiding van de nieuwe trainer Jurgen Streppel. Streppel werd destijds door technisch directeur Marc van Hintum naar Tilburg gehaald.

De volledige selectie moest worden vernieuwd en er werden met o.a. Donny de Groot, Danny Schreurs, Stephan Keller , Danny Guyt en Robbie Haemhouts veel spelers gehaald met veel ervaring in de Jupiler League. Het Tilburgse supporterslegioen die al in het jaar van de financiele problemen massaal de club hadden gesteund, sloot de nieuwe trainer en het nieuwe elftal in de harten en reisde het team door heel Nederland achterna. Wie herinnert zich niet de eerste wedstrijd in Veendam. Ruim 600 fans reisden naar het Hoge Noorden om het nieuwe elftal van Jurgen Streppel te zien winnen aan de Lange Leegte. (1-3)

Fantastische dag in Veendam

De verwachtingen waren torenhoog maar het elftal kwam moeizaam op gang in de Jupiler League. Thuisnederlagen tegen Jong Twente en Almere City deden zeer, maar het vertrouwen in de trainer bleef groot. In de winterstop werd de selectie versterkt met de komst van Marc Hocher en Ruud van der Rijdt. Door de komst van deze spelers begon het elftal steeds beter te draaien, en eindigde Willem II als vijfde in de competitie. Daarna steeg de ploeg boven zichzelf uit in de nacompetitie tegen Sparta en Den Bosch. De sfeer bij deze wedstrijden was fantastisch, met de uitwedstrijden tegen Sparta en Den Bosch, en de finale tegen FC Den Bosch als absoluut hoogtepunt. Het Koning Willem II Stadion stond letterlijk en figuurlijk in vuur en vlam. Een terugkeer binnen één seizoen was een feit, maar kwam achteraf gezien een jaar te vroeg.

Sparta – Willem II 1-1

Willem II promoveert tegen FC Den Bosch

De financiele mogelijkheden in Tilburg bleven beperkt, en het seizoen daarna kwam het elftal kwalitatief veel tekort om een rol van betekenis te spelen in de Eredivisie. Maar het team van Streppel leverde elke week maximale inzet en strijd en dat resulteerde in een fantastische wisselwerking tussen het team en de supporters. Ondanks de teleurstellende resultaten waren de uitvakken goed gevuld, en op het moment dat het team al zo goed als zeker gedegradeerd was, reisden 1250 fans mee naar het Gelredome. Ondanks de massale steun degradeerde de ploeg van Streppel kansloos naar de Jupiler League.

Uitvak bij Vitesse – Willem II

Waar veel clubs dan een trainer ontslaan, hield Willem II vertrouwen in Streppel. En dat vertrouwen werd niet beschaamd. Streppel vervulde inmiddels een dubbelrol door naast trainer ook de technische en transferzaken voor zijn rekening te nemen. Hij verraste met het halen van spits Ruud Boymans, Bruno Andrade, Dries Wuytens, Stijn Wuytens en aanvallende middenvelder Ali Messaoud. Spelers die voor Jupiler League begrippen onhaalbaar leken te zijn, maar veel spelers kozen voor de visie van Streppel, en geloofde in de terugkeer naar de Eredivisie.

De strijd met FC Dordrecht was zwaar en heftig, en de sfeer in de ‘finale’ tegen FC Dordrecht op 1 april 2014 was onvergetelijk. Het team van Streppel stond door de fantastische sfeer op de tribune feitelijk al voor de aftrap met 2-0 voor, en de uiteindelijke 3-1 overwinning was de basis voor het kampioenschap. Op maandag 21 april werd Telstar in het Koning Willem II Stadion met 4-0 verslaan, en werd een groots feest gevierd in Tilburg. Een heerlijk gevoel na jaren van sportieve en financiele tegenslagen. Een week later werd in Almere voorlopig de laatste wedstrijd in de Jupiler League gespeeld, en de interactie tussen het team van Streppel en de vele meegereisde supporters was uniek en onvergetelijk.

Willem II – FC Dordrecht 3-1, kampioenschap in zicht

Willem II Kampioen

De basis van het kampioenselftal bleven grotendeels intact. Spits Boymans werd vervangen door Samuel Armenteros, en linksback Dijks werd van Ajax gehaald. Na een stroeve start begon het team van Streppel te draaien, en er werd weer ouderwets leuk en aanvallend gespeeld in Tilburg. De ploeg van Streppel miste op een haar na de playoffs om Europees Voetbal, en eindigde 9e in de Eredivisie.  Een van de hoogtepunten was de 2-1 tegen Nac Breda door een doelpunt in de laatste minuut van Braber. Het Koning Willem II Stadion schudde op zijn grondvesten.

Willem II – Nac Breda 2-1 in laatste minuut

Streppel had inmiddels zijn contract met 2 jaar verlengd, en wilde doorgroeien met Willem II. Echter, de financiele gevolgen van de rampjaren bleven de club achtervolgen, en er werd veel kwaliteit ingeleverd door het vertrek van Dijks en Armenteros. Ondanks alle goede bedoelingen kwam Willem II wederom in de problemen, en eindigde het seizoen op een 16e plaats.

Na de overwinning op Almere City volgde de ‘droomfinale’ tegen Nac Breda. Na de nederlaag in Breda (2-1) kolkte het Koning Willem II Stadion wederom in een wedstrijd die er om ging. Geen enkele Willem II supporter zal deze finale ooit vergeten. Wat een wedstrijd, wat een ontknoping, en wat een resultaat. Onder leiding van Streppel werd het Eredivisieschap veiliggesteld en werd de grote rivaal uit het Westen nog een jaar teruggeduwd naar de kelder van het betaald voetbal. Een heerlijk gevoel.

Willem II wint met 3-1 van Nac Breda

Streppel vertrok na 5 jaar met opgeheven hoofd uit Tilburg. Het was duidelijk dat de samenwerking tussen algemeen directeur Berry van Gool en Streppel moeizaam verliep. Daarnaast was Streppel toe aan een nieuwe uitdaging. Hij wilde doorgroeien, en zag op korte termijn die mogelijkheden niet in Tilburg. Hij vertrok naar Heerenveen, waar hij tot op heden prima presteert.

Jurgen Streppel keert aanstaande vrijdag terug in Tilburg. Niet als trainer van de Triciolores, maar als trainer van Heerenveen. Het zal even wennen zijn, want na 5 jaar zijn we van Jurgen gaan houden. Hij had het lef om in 2011 in te stappen in Tilburg in de donkerste periode van de club in de laatste 30 jaar. Bij zijn komst accepteerde hij dat de mogelijkheden beperkt waren, en bleef ondanks een stroef begin, geloven in een goede afloop. Hij werkte keihard voor de club, en toen het nodig was nam hij ook de extra taak als technisch manager voor zijn rekening. Altijd vertegenwoordigde hij de club positief in de media, en had hij altijd tijd voor de supporters.

Ja natuurlijk hebben we allemaal wel eens kritiek gehad op zijn tactische keuzes, en zijn manier van spelen.
Maar laten nooit vergeten dat hij onze club terug heeft gebracht naar de Eredivisie, waar we (hopelijk) nooit meer uit verdwijnen.

Jurgen, bedankt voor alle mooie momenten die je samen met jouw spelers ons de afgelopen 5 seizoen hebt bezorgd!

Laten we Jurgen vrijdag nog een keer weten dat we hem dankbaar zijn, hem toezingen, en daarna de drie punten in Tilburg houden. 

 

32 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments