McGarry: ‘Eerste jaar in Tilburg was erg leerzaam’

2
2117
Bron: NOS

Een jaar geleden arriveerde James McGarry als onbekende speler vanuit Nieuw-Zeeland in Tilburg. Via het scoutingsnetwerk van de Tilburgse club kwam hij tijdens een toernooi in het vizier. Hij kreeg de kans om binnen twee jaar een vast contract af te dwingen.

In een interview met een krant in Nieuw-Zeeland kijkt hij terug op zijn eerste jaar in Nederland.

Als je naar een land zou willen om je voetbalkwaliteiten te verbeteren, zijn er weinig beter dan Nederland.
Het land van Johan Cruijff, Marco van Basten en de broertjes de Boer. Nederland is de afgelopen 50 jaar een broedplaats geweest voor getalenteerde voetballers.

James McGarry heeft net zijn eerste seizoen afgesloten met Willem II, een club die speelt in de Nederlandse eredivisie en is gevestigd in de stad Tilburg.

De linksbenige speler geeft aan dat het een geweldig jaar was – zwaar maar plezierig.

“Het was zwaar, maar ik wist dat het zou gebeuren, want het was een grote stap omhoog van waar ik in Nieuw. Zeeland had gespeeld. Maar om eerlijk te zijn, ik denk dat ik het redelijk goed heb gedaan.” Ik wist het tempo bij te houden, “zei hij.

“Je speelt tegen een paar grote teams, Ajax, Feyenoord, PSV – teams die het heel goed gedaan hebben in grote Europese competities.” Het was een geweldige ervaring, ik speelde in 5-6 wedstrijden en dat is meer dan ik op het hoogste niveau speelde in de afgelopen vier jaar. ”

De 21-jarige, die Dunedin achterliet voor een voetbalacademie in Christchurch, toen hij 12 was, en op een voetbalacademie heeft gezeten, zei dat het niveau in de eredivisie fors hoger ligt dan in Nieuw Zeeland.

McGarry, de jongste zoon van voormalig All White Mike McGarry, zei dat hij een paar wedstrijden speelde als linksback en een aantal keer inviel als linksvoor, geeft aan dat de coaches erg goed waren. Hij kijkt uit naar de voorbereiding van het nieuwe seizoen dat aan het einde van deze maand begint.

“Wat ik leuk vond, is hoe harder je werkt, dan krijg je de kansen.” De coach die we hebben is een man die je zal belonen als je hard werkt. Dus dat moet ik doen. Ik moet een hele sterke voorbereiding gaan hebben en er vol voor gaan.

“Nederlandse spelers zijn scherp, technisch echt getalenteerd, dus je moet heel hard aan je spel werken.”

Totaalvoetbal was een term en een tactiek die werd gebruikt door de grote Nederlandse ploegen in de jaren 1970. Elke veldspeler moet in deze tactiek de rol van een andere speler in een team kunnen overnemen.

“Die Total Football-term is nu nog steeds van toepassing. De spelers werken hard aan hun vaardigheden, maar ons team was iets anders, omdat 60-70% internationals waren.”

Willem II  speelt in een sfeervol stadion waar elke week ongeveer 15.000 fans zitten en de sfeer was intens.

De hele wedstrijd wordt er gezongen. Ze kunnen brutaal zijn, als je niet goed speelt, zullen ze je dat laten weten.

“Ik wist niet echt wat ik moest verwachten, want ik had niet eerder in Europa gespeeld, maar het was een echte ervaring.”

De ploeg eindigde als 10e in de Eredivisie met 18 clubs.Een aantal wedstrijden voor het einde stond Willem II nog 8e maar verloor de laatste twee wedstrijden wat uiteindelijk de kans op spelen in Europa kostte.

McGarry genoot van de Nederlandse levensstijl en van het feit dat iedereen in Tilburg Engels sprak. Dat maakte het leven in Tilburg relatief gemakkelijk. Prettig is het ook dat de doelman van NZ onder de 20, Michael Woud, zijn teamgenoot en ook huisgenoot is.

McGarry had zijn hoop gevestigd op een selectie voor de Nieuw-Zeelandse onder-23 selectie die erop gericht is om de Olympische Spelen van Tokyo volgend jaar te halen. De nationale selectie organiseerde enkele trainingskampen, maar verplichtingen bij Willem II betekende dat hij niet aanwezig kon zijn.

2 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments