KNVB presenteert coronaprotocol: voorlopig geen uitfans welkom

31
2159

De KNVB heeft donderdag een coronaprotocol van tachtig pagina’s verstuurd waar de clubs, spelers, staf en toeschouwers in het betaald voetbal zich komend seizoen aan moeten houden. Daarin staat onder meer dat er voorlopig geen uitsupporters welkom zijn. De voorschriften komen voor een groot deel overeen met de regels die gelden in de buitenlandse competities.

Dat betekent onder meer dat fysiek contact tussen spelers alleen op het veld toegestaan is en er niet gespuugd mag worden. Wedstrijdballen worden voor en tijdens de wedstrijd gedesinfecteerd en er moeten persoonlijke waterflessen worden gebruikt.

Mondkapjes worden, in tegenstelling tot het buitenland, niet verplicht voor coaches en spelers op de reservebank. In Nederland hoeven mensen sowieso alleen een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer.

Spelers en staf worden in ieder geval één keer in de week en 24 uur voor een wedstrijd getest op het COVID-19-virus. De KNVB ziet daarnaast het liefst dat de spelers en leden van de technische staf op eigen vervoer naar wedstrijden gaan, in plaats van met de spelersbus.

De bezoekende teams wordt geadviseerd om met de selectie een hotel in de buurt van de wedstrijdlocatie te boeken om de gezamenlijke reistijd naar het stadion te beperken. Reizen ploegen toch in een spelersbus, dan moet er logischerwijs 1,5 meter afstand worden gehouden.

Kleedkamers mogen gewoon gebruikt worden, maar spelers en staf moeten wel 1,5 meter afstand houden. Dat geldt vanzelfsprekend ook voor de andere plekken in het stadion. Zo mogen teams niet tegelijk het veld op. De medische staf wordt verantwoordelijk voor handhaving van de voorschriften in de kleedkamer.

Handen schudden op het veld is er vanzelfsprekend niet meer bij. (Foto: Pro Shots)

’20 tot 40 procent van stadioncapaciteit kan benut worden’

In het coronaprotocol van de KNVB staat ook hoe de clubs om moeten gaan met het toelaten van supporters. De regering maakte in juni bekend dat er vanaf 1 juli – dus vanaf komend seizoen – beperkt publiek welkom is bij wedstrijden in het betaald voetbal.

Vanzelfsprekend moeten de toeschouwers 1,5 meter afstand van elkaar houden, waardoor veel stoelen in het stadion onbezet zullen blijven. Personen uit hetzelfde huishouden en kinderen tot en met twaalf jaar hoeven geen afstand te houden. Dat geldt ook voor personen onder de achttien jaar onderling, maar die moeten wel weer 1,5 meter afstand bewaren met volwassenen.

Uit onderzoek blijkt volgens de KNVB dat – volgens de huidige overheidsregels – 20 tot 40 procent van de stadioncapaciteit benut kan worden. De burgemeesters en politie hebben wel besloten dat er voorlopig géén uitsupporters welkom zijn. Mogelijk wordt die maatregel op termijn aangepast.

Eenmaal aangekomen bij het stadion moeten alle supporters vragen beantwoorden over hun gezondheid, vergelijkbaar met de vragen die de horeca aan gasten moeten stellen. Door alle maatregelen is er ook een aangescherpt tassenbeleid. Alleen tassen van A4-formaat of kleiner worden toegelaten tot de stadions.

De stadions in de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie zullen voorlopig nog niet eens voor de helft gevuld worden. (Foto: Pro Shots)

Toeschouwers moeten gezondheidscheck ondergaan

Als toeschouwers op grote schaal niet voldoen aan de voorschriften, zal de stadionspeaker eerst een oproep doen om de rust terug te laten keren. Als dat niet werkt, wordt spelers of veiligheidsfunctionarissen gevraagd om zich tot de fans te richten en anders moet de club in overleg met de lokale autoriteiten beslissen over vervolgstappen.

Onlangs werd duidelijk dat supporters een stadionverbod riskeren als ze zich niet aan de maatregelen houden. De KNVB benadrukt in het protocol wel dat supportersverenigingen genoeg ruimte krijgen om eerst met de desbetreffende fan in gesprek te gaan en dat een stadionverbod pas een optie is als óók dat niet helpt.

Het nieuwe Eredivisie-seizoen gaat in het weekend van 12 september van start, maar in augustus zullen de clubs in het betaald voetbal al oefenwedstrijden spelen. FOX Sports maakte woensdag al een voorlopig schema bekend. FC Utrecht-AZ en FC Groningen-Heracles Almelo zijn op 1 augustus de eerste vriendschappelijke duels.

(Bron: nu.nl)

Onderstaand kan je het protocol van de KNVB downloaden en zelf lezen.

31 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments