KingZine bestaat 20 jaar

16
2071

Vandaag is een memorabele dag. Stichting KingZine bestaat vandaag precies 20 jaar. Aan het begin van deze eeuw bouwde Wil Aarts een fansite van Willem II. Op deze site bevond zich ook een forum waar supporters onderling konden discussiëren over alles wat met Willem II te maken had. Het bleek een schot in de roos. De bezoekers stroomden toe. Voor het eerst was er de mogelijkheid om vanuit huis te praten over Willem II.

Al snel kwam op het forum naar voren dat er toch iets zou moeten gebeuren. Het stadion was doorgaans een oase van stilte. Willem II had vak N als sfeervak gebombardeerd, maar echt sfeer wilde er maar niet komen in het stadion. In het forumtopic met de toepasselijke kop En toen was t stil…. Net als in t stadion werd het ongenoegen geuit over de gelatenheid die in het stadion heerste. Besloten werd om niet alleen via internet te blijven discussiëren, maar ook een keer daadwerkelijk de koppen bij elkaar te steken. Er werd een datum gepland, dinsdag 9 oktober 2001. Naar goed Tilburgs gebruik vond de eerste meeting plaats in een inmiddels afgebroken pand. Een kantoorpand in het centrum van Tilburg waar nu bioscoop Pathé staat. 

Ideeën werd gesmeed om de sfeer in het stadion beter te maken. Er werd een bestuur gekozen en John Mouthaan werd de allereerste voorzitter. Ook werd een doelstelling werd geformuleerd. De onderlinge verbondenheid onder Willem II-supporters vergroten. Een van de ideeën was het uitbrengen van een fanzine. De eerste editie verscheen op 20 oktober 2001 bij de wedstrijd Willem II-RKC. Waar het fanzine later uitgroeide tot een fullcolour-magazine en nog later tot een krant, had de eerste editie niet veel meer om het lijf dan een gekopieerd, dubbelgevouwen zwart-wit A4-tje. De inhoud zorgde wel voor reuring. Zo werden stewards gele kanaries in fluorescerende hesjes genoemd. Vanwege deze benaming vond een aantal overijverige stewards het niet goed dat het blaadje binnen de hekken van het stadion werd uitgedeeld, of de passage moest worden verwijderd. Deze opstandige houding was Willem II niet gewend van het doorgaans brave publiek. De toon was gezet. 

Het Brabants Dagblad noemde KingZine na Willem II-RKC een splintergroepering. En ach, misschien waren we dat ook wel. Er was enthousiasme, er waren fanatieke gasten, maar uitgewerkte ideeën waren er niet. Het was een club jonge recalcitrante gasten die zich tegendraads opstelde en niet vies was van ludieke acties. Deze hadden soms met supportersaangelegenheden te maken. Zo werd de toenmalige burgemeester van Waalwijk met een gastvrij Brabants ontbijt op de zaterdagochtend vereerd, omdat hij het in zijn hoofd had gehaald om een verplichte buscombi op te leggen bij de wedstrijd RKC-Willem II. De burgemeester pakte het sportief op en schoof aan bij de in zijn voortuin neergezette ontbijttafel. En soms waren het gewoon kwaaijongensstreken. De supporters van vak N zullen bij een wedstrijd net voor de winterstop verbaasd hebben opgekeken toen twee kerstmannen hoog in de nok van het stadion allerlei rare capriolen uithaalden. Het mag een klein wonder heten dat deze kerstmannen in niet geheel nuchtere toestand niet naar beneden zijn gekletterd.

Het enthousiasme zorgde er wel voor dat er ook daadwerkelijk resultaten werden bereikt. De jongere supporters zullen het wellicht niet meer weten, maar aan het begin van deze eeuw stond er tussen vak B en C een hek. Vak C was een neutraal vak. In de zomer van 2003 werd door de fanatieke supporters de oversteek gemaakt van vak N, naar de vakken A en B. Het hek op vak C was een doorn in het oog. Uiteindelijk stemde Willem II ermee in dat het hek werd verwijderd en dat de KingSide het vak werd, zoals we dat nu kennen. Een ander, bijna vergeten onderwerp, was ‘bier op de tribune’. Je mocht jarenlang je biertje op de promenade opdrinken, maar je werd tegengehouden wanneer je met je biertje op het vak op wilde. Na vele pogingen, vergaderingen, e-mails en columns stemde Willem II er uiteindelijk mee in, dat bier op de tribune toch werd toegestaan. 

Ook de aankleding van het stadion kon beter, vonden wij. Willem II was indertijd bekend van het Hup Willem II stoere kerels veel succes, Wesley-spandoek. Dat moest beter. Hans Brankaert verzamelde een stel jonge gasten om zich heen. Tilburg Tifosi was geboren. Eerst onderdeel van KingZine en inmiddels ook een eigen stichting geworden. Sinds de oprichting heeft Tilburg Tifosi tientallen schitterende doeken gemaakt.

Niet alles veranderde echter in goud wat KingZine in de beginperiode aanraakte. Onze slidings belandden ook nog wel eens in de reclameborden. Zo ontvingen wij uit handen van wijlen burgemeester Stekelenburg een mooie grote vlag. Deze werd enthousiast gebruikt tijdens de eerste wedstrijd. Niemand had er echter over nagedacht wie na de wedstrijd verantwoordelijk was voor de vlag en waar deze zou moeten worden opgeborgen. Resultaat: na één wedstrijd was de vlag verdwenen.

Ook werd het toen een goed idee gevonden om singeltjes uit te brengen: Goole Maoke en een paar jaar later Kick Off. Dat de verkoop niet echt lekker liep, is het understatement van de eeuw. Voor wie nog onderzetters wil; we hebben nog dozen vol op zolder staan. 

De jaren verstreken en de wilde haren verdwenen. Onder de volgende voorzitters van KingZine, Marco Cruijssen, Ben Sebregts en Wim Vos werd KingZine geprofessionaliseerd. Stichting KingZine is een volwaardige gesprekspartner van Willem II geworden met 2 zetels in de clubraad. Toch was het rebelse karakter niet helemaal verdwenen en werd als het nodig was actie ondernomen. Zo werd er in 2010 met witte kruizen gesjouwd toen bleek dat het water Willem II tot aan de lippen stond. 

KingZine heeft inmiddels met name een faciliterende rol gekregen voor de nieuwe generatie jonge, enthousiaste supporters. Wij staan ze bij met raad en daad en ook financieel. Een mooi voorbeeld hiervan is de aankleding van de binnen- en buitenzijde van de KingSide. In de zomer van 2020 is de KingSide opgeknapt. KingZine heeft een deel van de kosten voor haar rekening genomen en heeft afgelopen zomer bij wijze van cadeau de aankleding van de buitenzijde van vak P bekostigd. Naast overleg met Willem II en overige supportersgroeperingen, zijn er nog twee belangrijke andere pijlers. Dat zijn de organisatie van busreizen en het in de lucht houden van Tilbo.com. 

Wij kijken met genoegen terug op wat wij in 20 jaar hebben bereikt. De sfeer die nu in het stadion heerst was 20 jaar geleden ondenkbaar. Dat hebben wij echter lang niet alleen gedaan. Het is mooi om te zien dat er zoveel enthousiaste Willem II-supporters zijn die zorgen voor een steeds betere supportersbeleving. Wij zijn blij dat we hier samen met andere supportersorganisaties en individuele supporters aan mogen bijdragen. De lijntjes zijn kort. En dat is precies wat de oprichters 20 jaar geleden voor ogen hebben gehad. Zij mogen trots zijn op wat zij 20 jaar geleden hebben opgezet. Om hen te bedenken, heeft het huidige KingZine-bestuur ze vanochtend verrast met een attentie. 

KingZine houdt van een feestje. Ons 10-jarig jubileum vierden wij in Midi. Toen werd onze glossy Sjel gepresenteerd, die inmiddels een mooi plaatsje heeft gekregen in de expositie in de LocHal. Het 15-jarig jubileum werd gevierd in de Gallery. De plannen voor het 20-jarig jubileum moesten vanwege corona helaas in de ijskast. Zodra het weer mag, gaan we dit echter dubbel en dwars inhalen. 

KingZine heeft veel bereikt, maar er is nog altijd werk aan de winkel. Met de huidige voorzitter, Frank Kriellaars, zijn we klaar voor de toekomst. Wil jij KingZine ondersteunen? Word dan Vriend van KingZine voor slechts € 18,96 per jaar. Aanmelden kan hier

Abonneren
Abonneren op
guest
16 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments