Kijktip: Luctor et Emergo

8
1617

‘Willem II zit nog altijd op een speciale plaats in mijn hart’, zegt Piet de Visser (80). Dat was te merken ook want zijn oogappel Frank van Straalen, Hans Werdekker, Robert Hoofs, Fons Mallien, elftalleider Fernand Palmen, zijn toenmalige assistent Adrie Koster, ex-verzorger Geert van de Wiel, zijn vriend Frans Bouwmeester en nog vele anderen kwamen afgelopen donderdag naar de perskamer van het Koning Willem II- stadion.

Samen met zijn oud pupillen keek Piet naar de door Octonet geproduceerde documentaire van Dirk Beers en Edo Pieper ‘Luctor et Emergo’ over zijn veelbewogen leven. Alle aandacht ging naar hem uit. Terecht. Hij was van 1985 tot en met 1991 succesvol trainer van Willem II. Met zijn team promoveerde hij in 1987 naar de eredivisie.

De documentaire was bijzonder omdat niet alleen de trainer in Piet de Visser centraal stond maar vooral ook hoe hij als mens in elkaar zit. Vanaf de schoolbanken wordt hij al beheerst door zijn liefde voor de voetbalsport. Na zijn actieve voetballoopbaan werd hij een gedreven trainer die tegelijk een enorme strijd moest leveren tegen levensbedreigende ziekten.

De beelden tonen een man met moed, wilskracht en vooral een opvallende openheid. De kijker wordt toegelaten in de medische kliniek waar hij onderzoeken ondergaat. Hij leert daar zijn fysieke kwalen niet verborgen te houden voor de buitenwereld. ‘Waarom die openheid?’, vraag ik aan Piet, die de documentaire net als anderen emotioneel ondergaat. Piet: ‘Ik wilde altijd sterk bij de mensen overkomen en mijn kwetsbaarheid verbergen. Ik was een trotse man maar dat is ook slecht voor je hart hè. Ik had er veel last van. De dokter maakte me duidelijk dat ik om van mijn kwaal af te komen me juist kwetsbaar moest opstellen. Met deze beelden wil ik anderen helpen ook hun problemen niet te verbergen.’

Iedereen zag hoe Piet met grote gedrevenheid tijdens zijn trainingen spelers inspireerde om betere voetballers te worden, maar ook hoe hij zichzelf aanpakt op een sportschool op de loopband en op de hometrainer om fit te blijven. Deze hartverwarmende documentaire werd gisteren voor het eerst uitgezonden op Fox Sports.

Inmiddels is Piet de Visser al weer op weg naar Columbia, Brazilië en Ecuador om voor Chelsea spelers te scouten.

Bron: www.willem-ii.nl | Foto: Toin Damen

De documentaire over Piet de Visser is ook online te bekijken via de website van Fox Sports.

8 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments