Kan Mathijsen weer stunten?

127
12044

Renato Tapia, Diego Palacios en Alexander Isak zijn vertrokken en Daniel Crowley werd donderdag verkocht, maar qua aanwinsten is het voorlopig angstvallig stil in Tilburg. Met de competitiestart voor de deur begint de achterban van Willem II een tikkeltje nerveus te worden. Technisch directeur Joris Mathijsen moet zijn kunststukje van afgelopen seizoen gaan herhalen. 

Fans van Willem II hopen de komende weken ongetwijfeld op een soortgelijk scenario als in januari van dit jaar. Donkere wolken pakten zich samen boven de club toen topscorer en publieksfavoriet Fran Sol na een prima eerste seizoenshelft aan Dinamo Kiev werd verpatst. Joris Mathijsen bleek z’n zaken echter formidabel op orde te hebben. Nadat de technisch directeur van de Tricolores eerder al Renato Tapia (Feyenoord) en aanvallers Marios Vrousai en Vangelis Pavlidis had binnen weten te hengelen, zorgde hij na de transfer van Sol voor een giga-stunt door Alexander Isak naar het Koning Willem II Stadion te halen.

Het vervolg is geschiedenis: Isak groeide in Brabant uit tot een regelrechte sensatie, het elftal van Adrie Koster maakte tot de laatste speeldag kans op deelname aan de play-offs voor Europees voetbal en bereikte bovendien de finale van de TOTO KNVB Beker.

Uitgehold
Nu, tweeënhalve maand verder, is Mathijsen weer aan zet. Isak, Tapia en verder onder meer Vurnon Anita, Diego Palacios en Atakan Akkaynak spelen dit seizoen voor een andere club. Donderdag maakte spelmaker Dan Crowley bovendien de overstap naar Birmingham City. Het uitgeholde Willem II heeft dringend behoefte aan nieuwe spelers. De meest in het oog springende transfer tot nu toe vond plaats op directievlak: verloren zoon Martin van Geel keerde terug en is per 1 juli in dienst getreden als algemeen directeur. Verder werden twee vleugelspelers gestrikt: Mats Köhlert en Ché Nunnely kwamen over van respectievelijk Hamburger SV en Ajax.

Mathijsen liet eerder al weten dat de situatie van afgelopen seizoen, met diverse huurlingen, meer noodzakelijk dan wenselijk was. De td van Willem II beschikte niet over de middelen om afkoopsommen te betalen en continuïteit te creëren door spelers te binden met langdurige contracten. Deze zomer moet hij daardoor deels weer op nul beginnen. Het verschil met een jaar geleden: Willem II beschikt nu over een flinke zak geld. Crowley leverde naar verluidt minimaal 800.000 euro op, de opbrengst van Sol (ruim 3 miljoen euro) staat nog op de Tilburgse bankrekening en Willem II hield daarnaast een gigantisch bedrag over aan de megatransfer van voormalig jeugdspeler Frenkie de Jong naar FC Barcelona. Van de 75 miljoen euro die Ajax incasseerde voor de Oranje-middenvelder, stroomt dik 7,5 miljoen euro door naar de Tricolores. Dat bedrag gaat in de komende jaren zelfs nog verder oplopen.

Middenvelders en linksback
Die enorme smak geld wordt door Willem II – heel verstandig – onder meer geïnvesteerd in de jeugdopleiding en de renovatie van het stadion, maar een blik op de huidige selectie

De komst van een nieuwe linksback lijkt een must. Rechtspoten Damil Dankerlui en Freek Heerkens kunnen uit de voeten op die positie, maar dat is geen wenselijke situatie voor Koster; James McGarry komt waarschijnlijk niet in aanmerking voor een basisplaats. Heerkens óf Thomas Meißner gaat in het centrum van de achterhoede een koppeltje vormen met Jordens Peters.

Pavlidis is na een goed halfjaar, met vijf goals en vier assists, definitief overgenomen van VfL Bochum. Hij fungeerde tijdens zijn eerste maanden bij z’n club vooral als hangende linksbuiten, maar op dit moment lijkt de twintigjarige Griek de directe opvolger te worden van Isak. Willem II schijnt nog op zoek te zijn naar een extra goalgetter. Met de connecties van Mathijsen en Van Geel moet een nieuwe transfersurprise mogelijk zijn.

 

127 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments